У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - ЗНАЙОМТЕСЯ: МОДА
11



ЗНАЙОМТЕСЯ: МОДА

Все ми знаємо, що таке мода. Але чи до кінця ми знаємо її?

Мода дивувала, викликала подив, - вражала уяву і спантеличувала з першого дня своєї появи на світло. Правда, день цей з точністю не встановлений істориками, хоча багато фахівців народження моди відносять до XIV століття

Що ж було раніше, до появленнян моди? Первісні дикуни носили звірині шкури або одяг, зшитий з них, яку і одягом-то в нашому розумінні можна назвати вельми умовно. Чи була тоді мода - на вовчі шкури, наприклад, або вишуканіші леопардові. Можливо, що якісь з них цінувалися дорожче або більше подобалися, але їх навряд чи міняли виключно тому, що вони виходили з моди. Добути шкуру було непросто - все ж таки треба зуміти зняти її із законного власника, що зв'язане з ризиком і іншими труднощами. І це була стабільна, століттями форма одягу, що не мінялася.

А позже разніе народи - стародавні римляни і греки, скіфи і монголи, індуси і китайці - мали свої, тільки ними прийняті, цілком визначені види одягу. Навряд чи. Мінялися, а точніше удосконалювалися костюми поволі, хоча певною мірою і відображали ті зміни, які відбувалися в країні, в національній культурі. Не було в них тієї змінності котра вважається головною, відмітною ознакою моди.

Вона з'явилася пізніше, в Парижі, хоча за право вважатися батьківщиною моди протягом сторіч сперечалися багато земель і міста. Вважають, що її виникнення пов'язано з появою великих виробництв тканин. Очевидно, так воно і було - для того, щоб міняти форми одягу достатньо часто, треба мати те, забезпечувало б ці зміни. Десь в XІV столітті стихійне, загальне захоплення якимись видами одягу одержало свою назву. Слово «мода» веде походження від латинського «modus», яке переводиться як «міра, спосіб, правило». Загалом, значення це збереглося і до цього дня, в усякому разі, він складає частину сучасного поняття моди.

Що було далі? Мода стала розповсюджуватися до Італії, Англії, Іспанії. Ігри з модою подобалися, ряди її прихильників росли. Вона переступала через найстрогіші межі, ламала традиційні види одягу, нав'язувала свій смак і свої правила.

Про еволюцію костюма написані томи, а тому не варто тут переказувати історію моди. Але деякі приклади все ж таки потрібні - вони допоможуть зрозуміти своєрідну логіку її вчинків.

ЯК МОДА ПРИЙШЛА ДО РОСІЇ

Перші спроби піти від традиційного, століттями костюма, що не мінявся, з'явилися у нас в кінці XVII століття. Тоді ж цар Олексій Михайлович був вимушений видати указ, який забороняв переймати чужі звичаї, носити плаття «з іноземського зразка». Але все було марно: коштувало Росії вийти на більш тісні ділові контакти з країнами Західної Європи, як староруський одяг став здаватися непривабливим і незручним. Петро I примусив країну жити в іншому темпі; її новому ритму, способу життя, що змінився, мало відповідав довгий, стримуючий рух одяг. Так само, втім, як і бороди трохи до пояса. І Петро I відкрив дорогу моді, зокрема, німецької. В указі, який був виданий їм в 1701 році, з точністю перераховувалися всі види одягу, які відтепер тільки і могли носити російські люди - і чоловіки, і жінки, від нарядних костюмів до спідньої білизни, від шапок до черевиків. Росія початку міняти гардероб.

Здавалося б, ну і що з цього? Наділися інакше - яка різниця? Проте це була ломка, і вона, з одного боку, відобразила ті зміни, які відбувалися в суспільстві, а з іншою - багато в чому сприяла цим змінам, що зачіпають буквально всі сфери життя людей.

Цікаві свідоцтва цієї ломки ми знаходимо в памфлеті М. М. Щербатова «Про пошкодження вдач в Росії», який був написаний в 1786 або 1787 році, але вперше опублікований лише А. И. Герценом і Н. П. Огаревым у Вольній російській друкарні в 1858 році. Автор памфлета пише, що за колишніх, улюблених їм допетровские діб тільки самий парадний царський одяг був багатий і прекрасний: «золотий, перли і каміння всюди блищали»; вони «так рідко уживалися і толь міцні, що їх за носильний одяг і почитати неповинне; але були вони яко які коронні судини», прикраси їх «будучи зроблені із золотих блях, перлам і кам'яній з роду в рід переходили». Навіть цар і цариця «п'ять або - шість, а багато до десять платтів коли мав... то вже досить вважалося, та і ті нашивали до зносу». Бояри і урядовці теж не знали про зміну мод.

Прийнято вважати, що в історії костюма йшла драматична - а часом і комічна - боротьба між двома початками: метою утиліти, якій служив одяг - приховувати наготу, захищати від холоду, і її естетичною функцією - прикрашати. Традиційний народний одяг, не підвладний моді, поєднував в собі обидва ці початки. Вона була красивою - за поняттями не одного покоління людей, зручної - за їх уявленнями про зручність. І тому вона була стабільною. Отже нагляд точний.

Але настали петровские часи. І повелів цар «бороди голити, відмінив старовинні, русскі одіяння і замість довгих платтів примусив чоловіків німецькі кавтани носити, а жінок, замість телогреи спідниці, шлафорки і самары, замість подкалков, фонтанжами і корнетами голову прикрашати». Це було викликано, на думку автора, тим, що люди сталі інакше жити і спілкуватися, жінкам, що раніше не покидали свого будинку, наказало з'являтися в


Сторінки: 1 2 3 4