У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст

1.Вступ 2

2.Вибір теми 4

3.Стадії розробки дизайнерського проекту 5

4.Планувальне та композиційне вирішення………………………………9

5.Обладнання, матеріали та технології…………………………………...25

6.Ергономічні принципи в формуванні ігрової кімнати…………………27

7.Конструктивна частина 28

8.Економічна частина 32

9.Список використаної літератури 33

10.Додатки …………………………………………………………………..34

Вступ

В наші дні цікавість до питань дизайну надзвичайно велика. Однак широко розповсюджені і помилкові погляди на зміст і форму такої роботи. Часто вони надто спрощені чи, навпаки, відірвані від реальної практики.

Слово "інтер'єр" в архітектурі означає внутрішній простір будівлі. В естетичному плані - це архітектурно-художнє вирішення внутрішнього простору архітектурного об'єкта.

Чим же насправді займаються творці інтер'єру?

Всім відомо, що зовнішній вигляд будівлі визначають архітектор і будівельник. Що ж стосується створення затишного і красивого інтер'єру, то цим займається спеціаліст по проектуванню і оформленню внутрішнього простору. В останні роки такі спеціалісти називаються дизайнерами. Дизайнер виконує весь комплекс проектно-оформлювальних робіт, починаючи з загального планування приміщень, функціонального розподілу простору і закінчуючи обробкою поверхонь, підбором меблів, світильників, декоративних елементів.

Процес створення інтер'єру - справа непроста. Цей вид діяльності зумовлює відповідну спеціальну підготовку, знання функцій, конструкцій, тонкого розуміння ролі форми, пластики, значення світла, кольору, текстури та фактури в інтер'єрі тощо. У художньому розумінні образ інтер'єра сприймається людиною як єдине ціле. Разом з тим для професійного оволодіння механізмом естетичного формування художнього образу інтер'єра потрібно знати процес утворення цілого з окремих елементів і організуючих його засобів, специфіку художнього декору, принципи його органічного поєднання з формою архітектури та обладнання, а також з композиційною організацією в цілому. На першому етапі такого пізнання велику роль відіграє історичний досвід, знання основних історичних періодів розвитку інтер'єра та обладнання, які дійшли до нас від перших і наступних цивілізацій різних періодів на нашому континенті, що засвідчує про високий мистецький рівень наших предків. Необхідно досконало вивчити минуле, щоб поліпшувати майбутнє.

Вибір теми

Кожен може погодитись, що діти це найкраще що може бути з людиною в її житті. Тому коли мені випала можливість оформити ігрову кімнату в дитячому садку я одразу погодився.

Сьогодні не існує чіткого стилю і моди в оформленні ігрових кімнат, тому я оформлював кімнату за ергономічними вимогами, а також бажанням подарувати дітям красиву, зручну кімнату з якої вони могли б почати пізнання такого цікавого,красивого та загадкового для них світу.

При розробці проекту було враховано функціональність, зручність користування всіма зонами приміщення. В результаті роботи над проектом були, безумовно, здійснені і побажання самих замовників.

Стадії розробки дизайнерського проекту

Підготовчий етап

Для того щоб підготуватися до проектних дій, треба спочатку вивчити ситуацію на ринку щодо виробів, аналогічних тому, який проектуватиметься. Далі треба зібрати та проаналізувати інформацію, що стосується естетичних, функціональних, конструкційних, технологічних, ергономічних властивостей аналогів і прямого прототипу, якщо він є. Збирали ми цю інформацію за двома основними напрямами: вивчаючи літературні джерела і натурний матеріал.

Літературні джерела (вказані в кінці записки) містять як загальні положення, так і вузько спеціальні знання. У процесі вивчення літератури використовували книги, періодичні видання, проекти різних дитячих кімнат, каталоги тощо.

Відібраний матеріал складається з текстів і графічних зображень. При неможливості користуватися оригіналом ми знімали ксерокопії необхідного для вивчення матеріалу. Підготували фотографії, записи, малюнки. Знайдений матеріал відразу ж занотовували, тому він був легкодоступним для використання й систематизації.

Що ж до натурного матеріалу, то вивчення його має свої особливості. Не можна обмежуватися лише спогляданням предмета, а його треба ретельно вивчити. Вивченню натурного матеріалу суттєво допомагає малювання.

Етап дизайнерської пропозиції

Ще на підготовчому етапі при вивченні інформаційних матеріалів у дизайнера з'являються перші уявлення про майбутній проект. Паралельно з аналітичною роботою формуються перші варіанти проектних ідей. "Проектний ідеал" з'являється у свідомості проектувальника ще не втіленим у конкретну форму, позбавленим чітких параметрів.

З огляду на це початком власне проектних перетворень вважають момент, коли думки дизайнера починають втілюватися у графіці або макеті. Ці перші спроби реалізації задуму, певна річ, ще далекі від предмета уяви. Перші начерки ми не виконували у чітко визначеному масштабі, адже це гіпотези, які лише схематично окреслюють предмет пошуку.

Наприклад, у перших начерках ми з'ясовували параметри компонування. Приміром, загальне розміщення композиції, пропорції між розміром картинок та поличок, відстань між ними. Коли їх окреслено, починається ескізування в певному масштабі. В основному, користувалися масштабами 1:25, 1:20 та 1:10.

У процесі проектного пошуку провідна "образотворча" тема, що йде від різних образних асоціацій, має реалізуватися у конкретній, заснованій на функціональній логіці формі. Тому емоційні устремління автора мусять погоджуватися з реальністю. Проектний пошук ведеться за двома напрямами: зсередини, коли варіюються схеми внутрішнього устрою, та ззовні, коли моделюється зовнішня форма предметів. Ці два напрями взаємопов'язані та взаємозумовлені. Ведучи пошуки внутрішнього компонування, проектувальник створює водночас й основи зовнішньої оболонки. Тому він має передбачати, у які зовнішні форми втілиться той чи інший варіант цього компонування. Відповідно, працюючи над зовнішньою формою, змінюючи її, дизайнер мусить знати, як це вплине на внутрішнє компонування. Наприклад, якщо ми хочемо щоб наші картинки у стилі батік зі зворотнього боку злегка підсвічувалися, то в стіні, за кожною з картинок має бути невеличка ніша з розміщеною у ній лампочкою.

Для того щоб репрезентувати дизайнерську пропозицію, ми виконали ескізи, до складу яких входять: зображення об'єкта в ортогональних проекціях, елементарні схеми, розрізи, перспектива, пояснювальні тексти.

Пропозицію аналізують та обговорюють фахівці різних спеціальностей. Оцінюються, таким чином, художньо-образні, експлуатаційні, конструкційні, технологічні, економічні переваги й недоліки висунутої пропозиції.

Етап завершення дизайнерського проекту

Зміст цього етапу


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8