У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Вступ

Магістерська робота

на тему:

«Покутський народний одяг Тисменицького району

(м.Тисмениця, с.Підпечари, с.Єзупіль)

ХІХ-ХХстоліття»

Зміст

Вступ………………………………………………………………………...3

Розділ I Історіогряфія та методика дослідження……………………7

Розділ ІІ Історико-етнографічні особливості побутування покутського народного одягу…………………………………..............10

2.1 Загальна характеристика Покутського народного одягу Тисменицького району……………………………………………………19

2.2 Особлтвості крою та технологія виготовленя Покутського народного одягу…………………………………………………………....23

2.3 Традиційні прийоми декорування Покутського народного одягу………………………………………………………………………..29

Розділ ІІІ Типологічні особливості покутського одягу

Тисменицького району ………….. …………………………………….39

3.1 Етнографічні особливості побутування жителів Тисменицького

Району(м.Тисмениці,с.Підпечари,с.Єзупіль)…………………………....39

3.2 Традиційні прийои конструкції та технологія виготовлення одягу Тисменицького району……………………………………………………44

Розділ IV Художні особливості покутського одягу Тисменицького

району ……….. …………………………………………………………. 53

4.1 Особливості чоловічого костюму…………………………………..53

4.2 Особливості жіночого костюму…………………………………….55

4.3 Особливості декорування покутського одягу Тисменицького

району ……………………………………………………………………...58

4.4 Вишивка покутського народного одягу Тисменицького

району ………………………………………………………………….......62

Висновок…………………………………………………………………...68

Використана література…………………………………………………71

Додатки

Вступ

Народне вбрання – головна та визначальна етнічна складова українського національного одягу, який є скарбницею духовної культури, співвідношення із звичаями, обрядами, віруваннями, одяг, який тісно пов’язаний з усією історією народу. Формування народної ноші відбувалось у складних політичних та культурних умовах. Тому маємо таке широке розмаїття типів народного одягу, регіональних відмінностей.

Серед ряду етнографічних зон України виділяється Покуття. Народна ноша, звичаї та обряди мають свої особливості формування і перетворення. Яскравим вираженням цього є народний одяг Тисменицького району (м. Тисмениці, с.Підпечари, с. Єзупіль), який вирізняється кольоровою гаммою, декором та додатковими елементами ноші, які формулюють довершений образ народного костюму.

На сьогоднішній день в науковому обсязі немає спеціальної праці, яка б розкривала проблеми народного одягу Тисменицького району,а саме: м. Тисмениці, с.Підпечари, с. Єзупіль. Сьогодні постала необхідність збереження народної ноші, оскільки народний одяг перебуває на етапі забуття.

Актуальність теми. Однією із невід'ємних ознак етносу в цілому і кожної особистості зокрема є костюм. Саме костюм відображає культуру, традиції, звичаї, економічний розвиток певного регіону.

Серед ряду етнографічних зон України виділяється Покуття. Народна ноша має свої особливості та шлях формування. Адже саме в народному одязі наших предків вбачаємо скарбницею духовної культури, співвідношення зі звичаями, обрядами, віруваннями. Яскравим вираженням цього є і костюми Тисменицького району а саме: м.Тисмениця, с. Підпечари, с.Єзупіль. Вони вирізняються яскравою кольоровою гамою, декором та своєрідними додатковими елементами в одязі. Тому дане дослідження є важливим для ґрунтовного вивчення цих відмінностей.

На сьогоднішній день в науковому обігу немає узагальненої чи спеціальної праці, яка б розкривала усю складність народного одягу Тисменицького району. З роками люди забувають яке значення для нас відіграє традиційний народний одяг. Тому сьогодні постала необхідність збереження та відтворення традиційних елементів в одязі.

Зважаючи на вищесказане вважаємо дослідження особливостей Покутського народного одягу( на прикладі Тисменицького району) актуальним і доцільним.

Метою роботи дослідження художніх та типологічних особливостей народного одягу Покуття Тисменицького району.

На основі польових досліджень та комплексного вивчення матеріалу, зібраного та систематизованого науковцями раніше, поставлено наступні завдання:

-висвітлити основні культурологічні та історичні особливості народного костюму Покуття.

-визначити особливості формоутворення і зособи художньої виразності Покутського одягу.

-розглянути технологію виготовлення костюмів Тисменицького району та їх характерні особливості.

-проаналізувати художні особливості костюму Тисменицького району.

Об`єкт наукових досліджень. Народний одяг XIX – XX століття

Тисменицького району Івано-Франківської області.

Предмет наукового дослідження. Історико-етнографічні та художні особливості костюмів Тисменицького району.

Територіальні межі дослідження. Межі дослідження визначені територією сучасного Тисменицького району Івано-Франківської області. Для порівняльного аналізу розглядались художні вироби інших районів Покуття та регіонів України.

Хронологічні рамки. Аналіз творів мистецтва (ансамблів костюмів) в цій роботі базується на наявних матеріалах IX-XX століття. На пам`ятках цього часу розглядаються художні та типологічні особливості одягу Тисменицького району

Наукова новизна роботи. полягає у дослідженні характерних особливостей та відмінностей народного костюму Покуття Тисменицького району ( с. Підпечари; с. Єзупіль, м. Тисмениці), технології виготовлення та оздоблення у відповідності до історичних відомостей. Досліджується колористика, специфіка та матеріали декорування костюмів.

Практичне значення дослідження: Надається можливість використання одержаних даних при проведенні занять із історії українського мистецтва у художніх навчальних закладах, можуть бути використані для написання науково-методичних посібників, а також у створенні нових колекцій модельєрам.

Методологічна основа роботи. Відповідно до поставлених завдань вивчення особливостей костюмів Тисменицького району, необхідне застосування цілої системи методів. Насамперед таких як: історичний, метод художнього та порівняльного аналізу, структурно - типологічний.

Для характеристики закономірностей становлення та розвитку ансамблів костюмів Тисменицького району використані порівняльно – історичний та хронологічний метод дослідження. Проведена типологізація окремих елементів ансамблів костюмів. В дослідження включені спостереження та художній аналіз народної ноші. Висновки зроблені на основі узагальнення зібраної інформації, відомостей, даних. В процесі вивчення костюмів тисменицького району поєднані художні, історико – соціологічні аспекти дослідження.

Структура роботи. Магістерська робота містить сторінки основної частини, складається із вступу, чотирьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків у вигляді ілюстрованого матеріалу.

Розділ І Історіографія та методика дослідження.

Відомості про стан дослідження національного строю західних областей України міститься в працях науковців – етнографів другої половини ХХ століття.

Одним із перших дослідників Покутської культури був Оскар Кольберг, який виявив перші спроби по узагальненню народознавчих відомостей про одяг, особливості житла та інше. Коротка інформація про мистецтво Покуття знаходиться у монографічних дослідженнях про такі вироби С.Сидорович [41,182с. ] і О.Никорак [33,422с. ]; стилістику вишивки – І. Гургули; вироби зі шкіри; Г.Горинь; одягу і головних уборів та прикрас- К. Матейко, Г.Стельмащук.

Також важливим матеріалом у використанні являється робота в замальовках Ю. Кульчицької [26,87-90с], та художника, архітектора, інженера Ю. Глоговського, акі зібрані в працю” Український народний одяг XVII- початок XIX століття” [13,226-232с ].

Значний внесок у роботу почерпнутий з книги Т.Ніколаєвої ” Український


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20