У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Лабораторна робота - Види та жанри живопису. Пейзаж
5



УРОК №

Тема. Види та жанри живопису. Пейзаж.

Мета: поширити поняття про пейзаж. Ознайомити з майстрами пейзажу, основними художніми напрямами у мистецтві 17—20 ст.; закріпити знання про закони перспективи, композиції, кольорознавства; розвивати інтерес до різних технік виконання художніх творів.

Тип уроку: Вивчення нового матеріалу.

Форма проведення: урок-лекція.

Обладнання: для вчителя — діапроектор, екран, слайди та реп-родукції картин на задану тему; для учнив - словник для запису термінів з образотворчого мистецтва.

План уроку: Розглянути твори художників-пейзажистів 17-20 ст

Художники імпресіоністи 1860-1870

Хуходники постімпресіоністи

Авангардний живопис ХХ ст.

Хід уроку

Організаційний момент

Повідомлення теми уроку

Актуалізація опорних знань і вмінь

Опитування.

Що ми називаємо пейзажем? (Зображення природи.)

Які пейзажі малюють художники? (Весняні, зимові, морські тощо.)

Якими художніми матеріалами користуються при зображенні пейзажу? (фарби: гуаш, акварель; графічні: фломастери, простий олівець, туш і перо; аплікація.)

Хто написавкартину «Золота осінь»? (Демонструється карти-на.)

Що ви можете Розповісти про колорит цієї картини?

Назвіть автора картини «Корабельний гай». (Учні розглядають картину.)

Назвіть відомий твір Саврасова про природу. (Демонструється після відповіді)

4. Мотивації навчальноїдіяльності

Слово вчителя.

Окремі елементи пейзажу зустрічаються ще в рельєфах і розпи-сах Єгипту, Ассирії' Криту. Як самостійний вид станкового живо-пису пейзаж існує з 17 ст-

Сьогодні ми познайомимося з творрчістю художників-пейзажистів 17—2(7 ст- ВІД представників реалістичного напряму до абстракціоністів

5. Пояснення нового матеріалу

Учням важливо сприймати величезну кількість інформації, тому матеріал викладається У вигляді розгорнутих тез із демонстрацією слайдів і репродукцій -Розповідь учителя

Імпресіонізм – напраям в мистецтві зародився в Франкції в другій половині 19 ст. Імпресіонізм двойна революція в живописі: в баченні світу і жипописній техніці. Це світло, торкання, кольорова вібрація.

Постімпресіонізм виник в 80-х роках 19 століття, художники не притримувались зорових відчуттів, а вільно і загально передавали матеріальність світу і декоративної стилізації. До видатних постімпресіоністів відносились Ван Гог, Готен, Сезанн, Тулуз –Лортен.

Апстракаціонізм (від лат безпредметне мистецтво) напрямок образотворчого мистецтва 20 тстоліття – це відказ від наближеного до дісності зображення форм в живописі і скульптурі.

Рідним до апстракціонізму є кубізм-напрям в мистецтві прагнення зобразити реальні обєкти багатьма пересікаючими площинами, вони створюють образ прямолінійних фігур, які створюють живу натуру (Пабло Пікасо).

17ст. Англія- Рейсдаль визнаний одним із кращих пейза-жистів. («Лісове болото».)

Франція. Ф Пуссен і К. Лоррен створюють пейзажі, які вража-ють спокоєм. У К.Лоррена в картинах, написаних проти світла, усі предмети стають прозорими. («Відплиття цариці Савської.)

18 ст. Англія- Констебл — затятий прихильник реалізму в зоб-раженні природи у його картині «Хлібне поле» світло і тінь роблять природу досконалою - Художник прагнув до наукового обґрунтуван-ня свого мистецтва передбачаючи творчість імпресіоністів.

19 ст. Франція. Художники-барбізонці — пейзажисти, що від-дають перевагу пленеру. (У словники з образотворчого мистецтва учні записують визначення цього терміна.) Вони живуть поруч із природою. (К. Коро «Порив вітру», «Віз сіна».)

19 ст. Росія. Розвиток класичного пейзажу. Джерелами натхнен-ня часто стають народні мотиви.

І. Левітан — художник-передвижник. «Владимирка» — най-більш великий і зрілий його твір. Тут виникла тема шляху як іс-торичної долі народу. Шлях-доріжка закликає нас думкою ввійти в картину, де неба більше, ніж землі, від чого картина здається повітряною, легкою.

Ми знаємо багато робіт І. Левітана. Подивимося їх ще раз. («Бе-резень», «Березовий гай», «Після дощу», «Над вічним спокоєм», «Осінній дзвін», «Золота осінь», «Весна — велика вода».) Художник створив так званий пейзаж настрою.

На картинах І. Левітака тіні, що падають на перший план від дерев за спиною художника, створюють відчуття, що ми стоїмо



серед дерев, вони обступили нас з усіх боків.

У І. Шишкіна картини інші, ми немовби стоїмо перед лісом, дерева створюють декорацію. («Жито», «Корабельний гай», «Сосно-вий бір».)

У картині Ф. Васильєва «Відлига» ріка, утворюючи заворот, енергійно затягує глядача в картину. Те ж ми бачимо в роботі І. Остроухова «Сиверко».

Чудові роботи В. Полєнова «Золота осінь», «Зарослий ста-вок».

Межа 1860—1870 рр. Франція. З'являється новий напрям у жи-вопису — імпресіонізм.

Запитання до класу

Кого із художників-імпресіоністів ви пам'ятаєте? Розповідь учителя.

Художники-імпресіоністи у пейзажі розробили свою самобутню систему пленеру. Вони писали окремими великими мазками чистих спектральних кольорів. Фарби майже не змішувалися.

Роздивіться роботи представників цього напряму — К. Моне («Стоги сіна», «Поле маків*, «Латаття», «Враження. Схід сонця»),

К. Піссаро («Бульвар Монмарт у Парижі», «Площа французького театру в Парижі»), А. Сислея («Береги ріки в Сен-Маммесі»), О. Ре-нуара («Жабник»).

Кінець 19 ст. Услід за імпресіонізмом виникають напрями мистецтва, об'єднані під назвою «постімпресіонізм».

Запитання до класу.

Кого із художників-постімпресіоністів ви знаєте?

Розповідь учителя.

Картини Вінсента Ван Гога «Кафе ввечері», «Пейзаж в

Овері піс-ля дощу», «Червоні виноградники» урочисто барвисті. Роботи Поля Гогена дуже яскраві, декоративні. Кращі свої картини художник створив на Таїті (таїтянські пейзажі).

Поль Сезанн вважав, що пейзажі треба писати тільки на пленері. Художник захоплювався конструктивізмом. Його картини характе-ризуються відвертою деформацією природи, розкладом складних форм на прості геометричні елементи («Береги Марни», «Велика сосна біля Екса», «Гора Сент-Віктуар».)

20 ст. Виникає велика кількість напрямів авангардного живо-пису: абстракціонізм, кубізм, фовізм, футуризм, експресіонізм та ін. (Учитель характеризує деякі з них.)

Робота над формуванням термінів.

У словники з образотворчого мистецтва учні записують:

Реалістичний пейзаж — зображення природи різними техніками за класичними правилами композиції, перспективи і колористики.

Декоративний пейзаж — зображення природи з використанням народ-них традицій, символізму, узагальнення форми і кольору.

Абстрактний пейзаж — це безпредметне зображення природи за допо-могою абстрагованих елементів форми: кольорових плям, ліній, фактури, об'єму.

6. Підсумок уроку

Учитель говорить про досягнення мети уроку.

С  |

? |

?