У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти і науки України

Колекція художніх творів Володимира Луціва у збірці Музею історії Надвірнянщини

Магістерська робота

ЗМІСТ

ВСТУП 3

РОЗДІЛ I. ІСТОРІОГРАФІЯ І МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ 6

РОЗДІЛ II. ДІЯЛЬНІСТЬ ВОЛОДИМИРА ЛУЦІВА В СЕРЕДОВИЩІ УКРАЇНСЬКОЇ ЕМІГРАЦІЇ 1955-1999 рр.. 14

2.1. Мистецькі контакти Володимира Луціва з українськими

художниками 21

2.2. Володимир Луців як організатор виставок українських художників-емігрантів 25

2.3. Культурно-мистецький фонд Володимира Луціва в Музеї історії Надвірнянщини 29

РОЗДІЛ III. КАТАЛОГ ХУДОЖНІХ ТВОРІВ ЗБІРКИ ФОНДУ ВОЛОДИМИРА ЛУЦІВА 33

3.1. Малярство 44

3.2. Графіка 49

3.3. Скульптура 57

ВИСНОВКИ 60

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 63

ДОДАТКИ

ВСТУП

Актуальність теми. У ХХ столітті в образотворчому мистецтві на теренах західних областей України, та за кордоном працювала ціла плеяда митців, творчі здобутки яких стали всеукраїнським культурним надбанням. Серед таких визначних постатей бачимо живописців, графіків, скульпторів, таких як, Олена Кульчицька, Роман Сельський, Михайло Мороз, Григорій Крук, Михайло Черешньовський, Яків Гніздовський, Опанас Заливаха, Ростислав Глувко, Мирон Яців, Еммануїл Мисько, Володимир Патик, Іван Остафійчук, Василь Лопата, Микола Стратілат, Ігор Копчик, Михайло Риндзак та багато інших, які стояли біля витоків творення мистецької школи, приймали безпосередню участь у її житті, вплинули на формування покоління митців спадкоємців традицій школи. Народившись на початку століття, прожили і пережили усі лихоліття нашої непростої історії, зазнали утисків тоталітарної системи, були репресовані, пройшли тернистий шлях становлення, але попри всі випробування залишилися вірними собі й обраному шляху. Багато митців були змушені творити на чужині, які були репресовані, або змушені виїхати за кордон через політичне становище. Але попри все це вони залишалися відданими синами своєї держави, яку любили понад усе і працювали для її процвітання, хоча й закордоном. Їхні твори отримали визнання у світі. Багато критиків і мистецтвознавців дали позитивну оцінку їхній творчості.

Не залишився байдужим до українського мистецтва відомий громадський, культурний діяч, співак-бандурист Володимир Луців, який все своє життя займався популяризацією українського мистецтва на Батьківщині та за кордоном. Ним було зібрано чимало робіт видатних українських художників, що склали основу приватної збірки. Частину творів він передав у 2001 році Музею історії Надвірнянщини.

Сьогодні при музеї існує і культурно-мистецький фонд ім. Володимира Луціва. Метою роботи фонду, який голосно заявив про себе в світі як меценат у матеріальній підтримці талановитої молоді в Україні в галузі науки, мистецтва та громадської діяльності, є культурний розвиток нації.

Мистецький доробок художників в еміграції, що мали творчі контакти з Володимиром Луцівим, творять особливий пласт у розвитку українського мистецтва минулого століття і тому заслуговує на окреме мистецтвознавче дослідження.

Мета магістерської роботи – дослідити мистецьку збірку художніх творів та матеріали архіву Володимира Луціва, що знаходяться в Музеї історії Надвірнянщини, та укласти каталог творів митців. Для досягнення цієї мети ми поставили перед собою ряд завдань:

систематизувати наявну джерельну базу, виділивши основні групи джерел: художні твори та теоретичні джерела;

проаналізувати мистецькі контакти Володимира Луціва з українськими художниками;

прослідкувати і виявити віхи діяльності Володимира Луціва в організації виставок художників - емігрантів;

укласти каталог художніх творів.

Об‘єктом дослідження стали художні твори, передані в дар Музею історії Надвірнянщини Володимиром Луцівим, які становлять основу збірки. Також в поле наукового розгляду потрапили архівні матеріали, пов’язані із діяльністю Володимира Луціва.

Предмет дослідження _творчість художників – емігрантів, що мали мистецькі контакти з Володимиром Луцівим і твори яких знаходяться у колекції збірки.

Хронологічні межі дослідження роботи охоплюють період ХХ століття і пов’язані з творчими біографіями конкретних митців та Володимира Луціва (26.06.1929 р-н.).

Територіальні межі дослідження доволі широкі і обумовлені обраною темою (Англія, Канада, Америка, Німеччина, Україна).

Наукова новизна результатів, отриманих під час роботи, полягає у наступному:

вперше створено каталог художніх творів збірки Володимира Луціва Музею історії Надвірнянщини;

проаналізовано архів Володимира Луціва, що знаходиться у музеї і який містить епістолярні тексти, грамоти, альбоми з газетними вирізками, журналів цілого світу, що містять схвальні відгуки про нього як про митця.

Практичне значення отриманих результатів. Матеріали магістерської роботи, а саме укладений каталог, використовуватиметься Музеєм історії Надвірнянщини. Надіємось що опрацьовані архівні матеріали збірки допоможуть наступним дослідникам, а виявлені маловідомі факти та джерела сприятимуть ширшому ознайомленню громадськості з діяльністю художників – емігрантів та внеском Володимира Луціва.

Апробація результатів дослідження:

Основні положення і результати дослідження оприлюдненні на Всеукраїнській науковій конференції «Культурно – мистецькі здобутки українського зарубіжжя» (2009).

Структура та обсяг роботи. Магістерська робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел (62 позицій) та додатку ілюстрацій (58 найменувань). Обсяг основної частини роботи – 66 сторінки.

РОЗДІЛ I. ІСТОРІОГРАФІЯ І МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ

Працюючи над даною темою нами були опрацьовані як монографічні джерела, що висвітлюють етапи та напрямки розвитку українського мистецтва так і каталоги творів та каталоги виставок. Окрім того, необхідним виявилось опрацювання періодичних видань, бо більшість матеріалу можемо почерпнути лише з них. Багато статей у періодичних джерелах присвячені визначним датам життя та творчості художників (що розглядаються у даній роботі), містять більше біографічних даних, ніж критичних зауважень до художніх творів митців. Проте, вони репрезентують плідну виставкову діяльність художників і свідчать про увагу глядацької аудиторії до їх творчості і зацікавленість самими митцями.

Основним джерелом що виявляє внесок Володимира Луціва в популяризацію українського мистецтва за кордоном, та налагодження культурно-мистецьких зв’язків, стала книга Володимира Луціва «Від Бистриці до Темзи», яка вийшла в 1999 році у Львові, до сімдесятиліття автора. [11;5]

До цієї книги, яка обсягом 608 сторінок, увійшли спогади, публікації, листування Володимира Луціва, відгуки міжнародної преси тощо. Біля


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18