У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Вступ

ВСТУП. АКТУАЛЬНІСТЬ ОБРАНОЇ ТЕМИ

У сучасній моді дизайнери одягу застосовують різні способи формотворення костюма, виявляючи своє розуміння моди. Одним зі шляхів є звернення до історичного костюма. Особливо вдячним це джерело є для святкових, нарядних варіантів сучасного одягу.

Темою моєї дипломної роботи є „Ансамблі жіночого святкового одягу”, призначені для сучасної молодої особи. Джерелом творчості для проектування моделей одягу послужив чоловічий англійський костюм кінця XVIII століття. Інтерпретація чоловічого костюма є однією з актуальних тенденцій сучасної моди, а також визначальною в моїй дипломній роботі.

Англійський костюм цього часу привабив мене своїм строгим, вишуканим силуетом, багатством фактур і стриманим колоритом. Саме за допомогою цих засобів виразності я хочу створити образ жіночого костюма для активного відпочинку у вишуканому товаристві.

Актуальність обраної мною теми полягає в тому, що одяг для відпочинку є потрібним в гардеробі сучасної людини, я його передбачаю зручним, комфортним та елегантним.

Творчим імпульсом для пошуку проектної ідеї, сучасного образу костюма послужив девіз „Англійські асоціації”. В основі творчої концепції – ідея гри, подорожі, мисливства. Головна героїня прагне зближення з природою, хоче втекти від індустріальної культури міста, збагнути традиції, історію. Вона цінує красу природи і гармонію почуттів. Цей аспект я намагаюся відобразити за допомогою колірної гами, яка включає коричневий у всіх відтінках, бордовий, фіолетовий, зелений, оливковий.

У моїй інтерпретації сучасна жінка – це, на перший погляд, образ звичайної людини, яка живе в сучасному світі з його сприйняттям і ритмом життя. Її вбрання є завжди елегантним, вишуканим, що підкреслюється якістю тканин та лаконізмом конструктивно-декоративних деталей. Воно виділяє її серед натовпу і викликає захоплення в оточуючих. У такій жінці є щось невловиме, таємниче, що їй вдалось знайти на лісових стежках, відшукати в антикварних крамничках, побачити на старовинних картинах.

Моя героїня ? це сильна, самостійна, активна, відважна особа (ці риси будуть підкреслені завдяки деяким елементам чоловічого костюма). І в той же час вона жіночна й елегантна (що виражено через фактури тканин, декор).

Образ сучасної жінки – це поєднання гостроти, чіткості форм, прямолінійності з ніжністю, легкістю, мінливістю. Це поєднання елементів чоловічого і жіночого вбрання, це образ, який приваблює сучасну молодь і буде, на мою думку, актуальним і в майбутньому.

1. ІСТОРИЧНИЙ КОСТЮМ, ЯК ДЖЕРЕЛО ТВОРЧОСТІ

Король Франції Людовік XIV влучно назвав моду „дзеркалом історії”. І це визначення, дане більше трьохсот років назад такому унікальному соціальному і художньому явищу, яким є мода, не застаріло й сьогодні. Протягом віків історики моди та костюма намагаються знайти відповіді на вічні запитання: що штовхає всіх людей – і жінок, і чоловіків – постійно обновляти фасони одягу та взуття, змінювати зовнішність, масу тіла, колір волосся та очей? Для того, щоб розгадати цю найвеличнішу із таємниць, потрібно зрозуміти, що мінливості моди підлягають не тільки одяг та аксесуари. Мода охоплює практично всі сторони людського життя.

Вік за віком, десятиліття за десятиліттям, рік за роком, сезон за сезоном мода, виступаючи у формі „колективного божевілля”, диктує писані і неписані закони. Зміни в моді впливають навіть на такі, здавалося б, віддалені і непричетні до цього явища сфери, як медицина і здоров`я, район міста, в якому людина живе, музика, яку вона слухає, вистави, які відвідує, їжу, яку споживає, навіть порода собаки, яку вона тримає вдома. Мода безпосередньо стосується домашніх рослин, курортів, стилю меблів та, звичайно, марки автомобіля. Більше того, мода може заставити людство захопитися літературним твором, дієтою, видом спорту, ароматом, зачіскою і навіть оголосити цілу країну модною чи немодною!

Ніхто сьогодні не зможе назвати точної дати народження цього унікального соціального явища – моди, але зрозуміло одне – навіть в часи Древнього Єгипту та Месопотамії, тобто більше 5 тисяч років тому, мода вже відігравала помітну роль у становленні цивілізацій [2, 12].

Історія моди невід’ємно пов’язана з історією розвитку самого костюма, але виникнення моди як соціального явища історики моди датують тільки епохою середньовіччя, кінцем XIV — початком XV століття. Саме в цей час процес розвитку одягу набуває характерних для моди рис: костюм стає загальноєвропейським явищем, а не національним чи регіональним, як це було раніше. Порівняно часто змінюються його пропорції, в одязі з’являются багаточисельні вигадливі форми.

Через костюм стало можливим виразити своє художнє світобачення, одяг набув значення засобу вираження уявлень про сам костюм та про весь світ в цілому.

Людина приймає моду, намагається відповідати її зразкам, бути «як усі», а з іншої сторони, за допомогою цієї ж моди, прагне виділитися із середовища оточуючих її людей [1].

Кожна епоха створює свій власний ідеал краси: від драпірованих античних і пишних, середньовічних парадних до лаконічних, «мінімальних» форм костюму сьогоднішнього дня. Для нашого часу характерною є поява нових технологій, швидка зміна модних тенденцій, ідеалів краси. Джерелом знань про зміни форм та конструкцій служить перш за все історичний костюм, який утверджувався віками.

Багато відомих дизайнерів впродовж ХХ століття зверталися до чоловічого костюма як до джерела творчості і кожен інтерпретував його по-своєму, створюючи цільний закінчений образ, в якому все продумано – від ґудзиків до пряжок на взутті. У чоловічому одязі, порівняно з жіночим, відсутній широкий вибір довжин, фасонів та кольорів. Проте більше уваги приділяють якості тканин та її фактурам, лініям крою та посадці на фігурі. Саме на цьому я прагнула закцентувати увагу у своїй колекції. Тому за джерело творчості я


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9