У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Науково-дослідницька робота

на здобуття ОКР «Магістр»

на тему

«Художнє скло в сучасному вітчизняному інтер`єрі: історія, типологія, художні особливості»

ЗМІСТ

ВСТУП......................................................................................................................... 3

РОЗДІЛ 1 ІСТОРІОГРАФІЯ, МЕТОДИКА ТА ДЖЕРЕЛА                      ДОСЛІДЖЕННЯ……………………………………………………… 6

РОЗДІЛ 2 ІСТОРИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ СКЛА

   В ІНТЕР`ЄРІ

2.1. Скловиробництво у контексті розвитку цивілізації ………………...10

2.2. Історико-культуні особливості застосування скла в інтер`єрі……...14

2.3. Найдавніші відомості про використання художнього скла на теренах                     України…………………………………………………………………17

РОЗДІЛ 3 ТИПОЛОГІЧНІ ТА ТЕХНОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ                     ХУДОЖНЬОГО  СКЛА У СУЧАСНОМУ ВІТЧИЗНЯНОМУ                     ІНТЕР`ЄРІ.

3.1. Вітчизняні мануфактури виготовлення та обробки скла …………...25

3.2. Типологія виробів зі скла в інтер`єрному середовищі ……………..35

3.3. Технологічні особливості інтер’єрних виробів зі скла ……………..41

РОЗДІЛ 4 ХУДОЖНІ ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ

                   СКЛА В ІНТЕР`ЄРІ

4.1 Скло, як один із факторів стилістичної формотворчості сучасного                     інтер`єру …………………..………………………………. ………….53

4.2 Сучасні способи декорування інтер`єру за допомогою                     скла……………………………………………………………………..56

4.3 Композиційно-декоративні особливості виробів зі скла, що                                      використовуються в інтер`єрах ……………….……………………..61

ВИСНОВКИ ……………………………………………………………………….69

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ…………………………………………………………72

ДОДАТКИ………………………………………………………………………….76

СЛОВНИК ТЕРМІНІВ…………………………………………………………...83

ПЕРЕЛІК ІЛЮСТРАЦІЙ ………………………………………………………86

ІЛЮСТРАЦІЇ……………………………………………………………………...89

ВСТУП

Українське художнє скло - самобутнє та яскраве явище національної культури з давньою традицією. На сучасному етапі розвитку культурно-мистецьких практик Україна перебуває у позитивній динаміці. Компонентна галузь промисловості, а саме скловиробництво, виразно позиціонує себе, як категорія прикладного дизайну. Адже саме предметні структури зі скла творять графіку інноваційних тенденцій у дизайні.

З тих пір, як кілька тисяч років тому людина навчилася виготовляти скло, вона стала активно застосовувати красу скляних виробів в оформленні свого житла. Ми здавна звикли до традиційних книжкових полиць і стелажів, скляних дверцят антресолей, звичайних вікон і дверей, світильників і посуду зі скла, які завжди прикрашали наші квартири. Але архітектори й дизайнери ХХ століття зуміли показати, що можливості скла в оформленні інтер'єра приміщень сьогодні безмежні. Використовувана впродовж століть краса виробів зі скла плюс професійний дизайн і сучасні технології – ось один з основних рушійних елементів сучасного інтер`єру. Завдяки легкості й прозорості виробу зі скла значно збільшується простір, наповнюючись світлом і повітрям. Навіть більші предмети, зроблені зі скла втрачають свою масивність і можуть стати головною прикрасою інтер'єру приміщення. Крім того, скло є натуральним і екологічно чистим матеріалом, що дуже важливо в наше століття синтетики.

Сьогодні провідні дизайнери пропонують безліч предметів інтер'єру, зроблених зі скла. Звичайно, не забуті і такі інтер`єрні модулі як двері, міжкімнатні стіни у квартирі-студії, що створюють об'ємний простір, різного виду шафки, полиці, а головне - посуд і світильники. Вони стали набагато різноманітнішими й гарнішими. Але з'явилися й зовсім нові предмети інтер`єру, зроблені повністю або частково зі скла. Серед них – елементи кріплень корпусних меблів, підвісні стелі та декоративні колони зі скла, освітлювальні панелі, сходові перегород часті панелі тощо.

Актуальність обраної теми.

Скло в інтер'єрі в даний час переживає черговий «ренесанс». Популярні не тільки різноманітні «дрібниці», наприклад, серії скляних ваз, тарілок, підносів, фужерів із застиглими в них натуральними квітами, комахами, рослинами, що надзвичайно ефектно виглядають на просвіт, але і всілякі світильники, вітражні елементи і деталі меблів, виконані в різній техніці.

Вироби зі скла – це ще один із сотні способів декорування інтер`єру, виразний приклад використання цікавих виробів зі скла у просторовому дизайні. Тому пропонуємо розглянути різноманітні техніки декорування скла за такими художніми методами, як спікання (ф`юзінг), фарбування та протравлювання скла, його взаємодії з тепловими навантаженнями, технології ультрафіолетового друку, кольорові вирішення на предмет композицій зі склоблоків, освітлювальних приладів, варіативності у меблевому виробництві. В такий спосіб організації інтер`єру, скло набуває нової естетичної якості. Це дослідження допоможе виявити та класифікувати скло мистецьке, як наслідок прикладного і просторового дизайну, систематизувати джерелознавчу базу, впорядкувати термінологію та різновиди сучасних виробів зі скла, адже сьогодні художнє скло в інтер`єрі потребує чіткої класифікації.

Враховуючи достатню джерелознавчу, мистецтвознавчу базу та значний обсяг досліджень навколо такого різновиду художнього скла як вітраж, вважаємо недоцільним залучати даний термін в обсяг проведеного дослідження.

Мета дослідження полягає у тому, щоб виявити, об`єктивно проаналізувати і створити цілісну картину розвитку та інтеграції виробів з художнього скла у сучасний інтер`єр. Констатувати художню якість цих виробів апелюючи до ключових понять у просторовому та прикладному дизайні.

Характер мети дослідження зумовлює потребу розв`язання цілого ряду завдань, основними з яких є:

визначити коло авторів та проектів, які представляють художні особливості скла у сучасному вітчизняному інтер`єрі;

систематизувати та проаналізувати наявну джерельну базу дослідження просторових форм зі скла;

дослідити еволюцію формотворчості художнього скла на предмет прикладного дизайну;

виявити джерела формотворчості виробів зі скла в інтер`єрі житлових та громадських будівель.

Об`єктом дослідження визначено скляні вироби у сучасних вітчизняних інтер`єрах, а безпосереднім предметом – процеси становлення і розвитку художніх, технологічних та типологічних особливостей виробів зі скла у інтер`єрах.

Хронологічні межі дослідження окреслено ХХ ст. - поч ХХІ ст.

Територіальні межі дослідження обумовлені сучасним адміністративним поділом Європи і відповідають державним кордонам України.

Наукова новизна роботи полягає в тому, що вона є спробою:

доповнити історичні особливості використання скла в інтер`єрі;

обумовити основні технологічні особливості художнього скла у сучасному вітчизняному інтер`єрі;

проаналізувати типологію виробів, що застосовуються в інтер`єрах;

систематизувати ключові методи декорування інтер`єру виробами із художнього скла.

Мета та завдання дослідження визначили методологічну основу, яка опирається на методи систематичного, порівняльного, типологічного та мистецтвознавчого аналізу.

Розділ 1 Історіографія, методика і джерела дослідження

До числа великих відкриттів, які змінили життя людства,таких як винахід колеса, добування вогню та електрики, можна впевнено віднести одержання скла й освоєння процесу його виробництва. Дивне сполучення механічних і оптичних властивостей, хімічна й термічна стійкість роблять скло неповторним і унікальним матеріалом, що


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24