У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст

Кваліфікаційна робота на тему:

« Проект емблеми інституту мистецтв»

Зміст

Вступ

I.Історична довідка про стиль хай - тек

II.Планувальне вирішення

III.Композиційне вирішення

IV.Опис обладнання

V.Матеріали і технології

VI.Специфікація

Висновки

Використана література

Вступ

На протязі історії розвитку людини і культури вимоги до житла змінювалися. А також змінювалася сама форма будівель. Спочатку будівлі були в печерах, робили землянки і в ті часи житло служило захистом від тварин та погодніх умов. Та з поступовим розвитком людства збільшувалися вимоги до житла, людина почала вимагати від будинку не тільки функціональних даних, але й комфорту та естетики. Люди почали виділяти в будинках окремі зони відпочинку, праці, розваг. З економічним поділом суспільства на бідних та багатих почала виявлятися і різниця у їх будинках та самому оформленні. У заможних людей крім функціональних вимог до приміщення важливу роль відігравало саме оформлення, по мірі можливості різними дорогими речами, матеріалами. В різні епохи людства архітектура та інтер’єр вбирав у себе новинки того часу.

Науково-технологічний прогрес розширив наші знання про житлові приміщення і тим самим про інтер’єр. Люди почали звертати увагу на естетичну сторону як приміщень так і самих речей побуту.

Утвердження естетичної значущості технічної форми знайшло своє логічне застосування в конструктивізмі, який виник одночасно в різних країнах на початку 20-х років ХХ ст. І розповсюдився у зв’язку з ростом індустріальної техніки і впровадження нових різноманітних матеріалів. У 20-х на початку 30-х років почалось широке залучення архітекторів і художників до роботи в промисловості.

У 1957 р. була створена Міжнародна рада індустріального дизайну, яка сприяла розвитку дизайну в цілому світі. На генеральних асамблей цієї Ради яка відбулася у 1969 р. у Лондоні, визначено формулювання дизайну. Дизайн- це творча діяльність, метою якої є створення гармонійного предметного середовища, що найбільш повно задовільняє матеріальні і духовні потреби людини.

Проникнення дизайну в наше життя зближує матеріальне виробництво і цим самим збагачує духовний світ людини. Вивчення і пропаганда технологічної естетики й художнього проектування дизайну є важливим суспільно-естетичним завданням у формуванні інтелектуальної особистості на сучасному етапі розвитку цивілізації.

Художнє проектування, дизайн - це новий творчий метод проектування творів промислового виробництва. Його впровадження забезпечують високу якість продукції, поєднуючи в ній утилітарні та естетичні принципи. Під утилітарними принципами розуміють корисність, функціональність, вигідність в користуванні, конструктивність, технологічність і економічність.

У ХХ ст., під впливом науково-технічного прогресу і соціальних змін в суспільстві, в предметній творчості посилилися проектні, прогностичні спрямування, предметне майбутнє у конкретних предметних художніх образах.

Виникла нова професія - дизайн, яка увібрала в себе предметну творчість, технічну естетику, художнє конструювання і промислове мистецтво. Однак основна роль в цій професії належить художнику, який повинен синтезувати всі ці напрямки залежно від конкретності спеціальності.

Художники у предметній творчості були лише зв’язковими між тим, що вони заставали в навколишньому предметному середовищі, і наступнім етапом його розвитку. Причому чим краще вони виконували свою роботу, вдосконалюючись у деталях виконання, враховуючи всі вимоги функції речі, матеріалу, з якого вона виготовлена, спосіб його обробки, тим більш грунтовною і пов’язаною з народною культурою здається їх творчість.

Дизайн за своєю природою є універсальним з одного боку, як мистецтво, з іншої сторони як технічний витвір. Звертаючись до об’єктивних законів розвитку техніки і враховуючи загальні утилітарні потреби людей, дизайнери мають справу із загальнолюдськими інтернаціональними особливостями предметного світу. Але з іншого боку вони включені в конкретну систему виробництва і розподілення, працюють над речами, які мають товарну цінність, зачіпають складні соціально-естетичні механізми формування ідеалу, функціонування художньої культури.

Зараз, коли завдяки комунікаційним технологіям культурні границі стають усе більш прозорими, у багатьох людей з'являються можливості формувати своє середовище проживання, виходячи не стільки з національної приналежності, скільки з власних смаків і пристрастей. Скарбничка національних культур, що дає невичерпне джерело натхнення для шукаючих і творчих натур, представляє в цьому змісті, воістину безцінний скарб. У той же час, основною тенденцією нашого часу все-таки є безпрецедентне змішання стилів, так сказати загальносвітовий "фьюжн", де дизайнові інтер'єру приділяється далеко не остання роль. Чистий стиль у первозданному виді стає рідкістю, але знання його особливостей дає можливість для створення нескінченного числа нових варіантів і комбінацій.

В наш час на стадії проектування художники і архітектори реалізують не тільки рішення загальної теми, зв’язаної з призначенням споруди в цілому, а і використовують найбільш виразні форми різних видів декоративного мистецтва.

Художники, архітектори, скульптори, будівельники, спираючись на досягнення будівельної науки і техніки, підвищують художній рівень обробки приміщень. При цьому в інтер’єрі широко використовують як традиційні - камінь, дерево, кераміка, скло, так і сучасні матеріали - наприклад, полімер. Вибираючи для обробки той чи інший матеріал, архітектори прагнуть до створення єдиної композиції інтер’єру, сполученню матеріалів з призначенням приміщень. Специфіка інтер’єру громадських закладів дозволяє широко використовувати в їх оформленні оригінальні композиційні рішення монументально-декоративного і прикладного мистецтва, художню та новітні меблі. Можна привести безліч прикладів будівель, де в інтер’єрі всі елементи повністю відповідають функціональним завданням.

Архітектурні рішення інтер’єру - це складне сполучення архітектурної форми, конструкції, простору, масштабу, пропорцій, ритму, кольору і світла, направлене на повне виявлення громадських ідей і максимально відповідає функціональному призначенню приміщень. Мистецтво інтер’єру - це способи створення виразного внутрішнього середовища споруди. Організація простору споруди залежить від їх призначення , підкоряється загальним вимогам закономірностям.

Проектування інтер’єру здійснюється за допомогою архітектурних і будівельних креслень найважливіші з яких: план - горизонтальний


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7