У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти і науки України

РЕФЕРАТ

на тему:

«Світловий дизайн інтер'єру»

Світловий дизайн інтер'єра -- це багаторівнева система різних освітлювальних приладів, що одночасно вирішує функціональні, естетичні й емоційні задачі щодо призначення того або іншого приміщення.

У кухні, приміром, нас у першу чергу цікавить функціональний аспект освітлення «робочого місця». Так само нам не байдужа і ступінь освітленості письмового столу в кабінеті.

У спальні або вітальні на перший план виступають питання естетики і створення сприятливої для відпочинку емоційної атмосфери. Отут нам хочеться або затишного світла «вогневої шкірки абажура» з таємничою грою тіней на стіні, або, навпаки, святкового блиску кришталевої люстри у вітальні з незліченними відображеннями, що плавають у фужерах...

Узагалі, у світловому дизайні, при всій його раціональності утримується якийсь елемент магії. Світло -- настільки сильний і пластичний «матеріал», що з його допомогою можна «виліпить» будь-який образ предмета. Театр, кіно, фотографія -- усі ці види мистецтва «чаклують» зі світлом, домагаючись разючих ефектів.

Щодо інтер'єра, то для сучасної людини набагато більше, ніж просто «машина для житла», роль світла зросла надзвичайно. Проектування системи освітлення -- це один з найважливіших моментів роботи дизайнера при створенні палітри різних образів інтер'єра. І якщо предмети і їхні просторові взаємини в квартирі досить статичні, то світлова «оркестровка» приміщень у порівнянні з ними гнучка до нескінченності. А тепер розглянемо складову світлового дизайну.

Яким буває світло

Світла має безліч характеристик - світловий потік, яскравість, сила світла. І з ними «грають» різні конструкції освітлювальних приладів.

Штучне світло має і колір. Усілякі відтінки залежать від характеру джерела світла Так, наприклад, у лампах накалювання переважають жовті і відсутні додаткові сині і фіолетові промені. Тому передача кольору синього і зеленого в інтер'єрах при лампах накалювання гірше, ніж при природному освітленні.

З погляду кольору світло ділять на «тепле» і «холодне». Ці властивості визначаються вибором світлофільтра, встановленого в освітлювальний прилад, а також видом поверхонь, що відбивають, Фактурні види обробки стін, тканині шпалери роблять спрямоване світло дифузійним, тобто м'яким У деяких типах освітлювальних приладів передбачені системи відбивачів, колір і поверхня яких теж сильно впливають на одержуване у підсумку світло. М'який ефект затишного жовтогарячого абажура, наприклад, досягається використанням мідної або анодованої жовтої поверхні.

Джерела штучного світла

Чим ближче освітлення кімнати до природного, тим не шкідливішим воно для зору людини.

У сучасних приміщеннях використовують три «сімейства» ламп накалювання, галогенне і денне світло. Як не крути, вони лише подоба Сонця, і усередині його спектра кожне «сімейство» живе на певній території, випромінюючи світло у власному діапазоні.

В інтер'єрах застосовують, в основному, лампи накалювання і галогенні світильники. Головним достоїнством галогенних джерел світла є висока потужність при зниженому приблизно в три рази рівні споживання електроенергії. Можна повісити в будь-якому куточку квартири по бра, влаштувати в кімнатах гай з торшерів, а платити за лічильником Ви будете не більше, ніж сусід. Однак вартість експлуатації цього світлового достатку конфліктує з вартістю його покупки. Галогенним лампам необхідний трансформатор, що, звичайно ж, підвищує ціну. Лампи накалювання, навпаки, дешевші, але споживають більше електроенергії. Правда, останнім часом розроблені моделі з різними видами напилювань, що дає лампам накалювання деякі плюси галогенок, зокрема економічність.

Існує дві традиційні системи освітлення, що ми встановлюємо в квартирах і які може спроектувати дизайнер: локальна і парадна. Раніш для першої однозначно служили бра, настільні лампи і торшери, а для другої -- люстри. Але тенденції розвитку індустрії світла такі, що зараз з цими двома функціями справляється будь-який освітлювальний прилад -- за рахунок реостатного вимикача. Він дозволяє регулювати рівень освітленості приміщення, і потужності одного торшера цілком вистачає на кімнату. З іншого боку, усі 12 лампочок кришталевої люстри можуть ледь жевріти, наповнюючи півморок спальні таємничим мерехтінням...

Останній випадок відноситься вже до інтимного освітлення. Серед новітніх розробок у цій галузі -- системи з ефектом «зоряного неба». Вони складаються зі світловодів, проектора і світлофільтра. Усі скляні волокна мають різну товщину і різні насадки. Диск світлофільтра за рахунок нагрівання приладу повільно обертається, і «зоряне небо» яке проецирують на стелю хвилеподібно змінює свій колір. Атмосфера створюється загадкова й обволікаюча.

Види потоків світла

У дизайні інтер'єрів використовують усі види потоків світла в просторі.

По-перше, це крапкове світло. Світловий потік виходить з локалізованої крапки, що знаходиться або на стелі, або в середньому або нижньому рівні (настільна лампа, бра, торшер і т.ін.). Крапкове світло буває спрямованим і ненаправленим, у залежності від призначення світильника. Наприклад, при розробці настільних ламп основні зусилля дизайнерів зосереджені на організації регульованого крапкового світла.

По-друге, це розсіяне пряме світло ламп із великою світною поверхнею, як, скажімо, у люмінесцентних або кулястих світильників.

По-третє, це відбите світло. Якщо оглядатися на природу, то воно найнешкідливіше. Усім відомо, що краще читати лежачи в гамаку в саду, ніж на розпеченому пляжі. У лісі сонячні промені, «зістрибуючи» з листка на листок під різним кутом, стають м'якими, розсіяними і не стомлюють око. І навпаки, на відкритому просторі від яскраво освітленої сторінки просто сутеніє в очах. Саме тому в більшості сучасних світильників ставлять системи відбивачів. Потік світла від лампи спочатку б'є в них, потім відбивається на стелі і лише потім розсіюється в просторі.

Світло+колір=простір

Освітлення сильно змінює колір. Тому перед купівлею будь-якого «кольорового» елемента для майбутнього інтер'єра (тканин, фарб, шпалери, килимових покриттів, меблів та ін.) грамотний дизайнер «випробує» його зразок не


Сторінки: 1 2 3 4