У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Культура хіпі
26



Хіпі (від англ

Реферат

Культура хіпі

Хіпі (від англ. hippy чи hippie; від разг. hip чи hеp — «модний, стильний»; відповідно до Оксфордського словника англ. походження hip невідомо) — молодіжна філософія і субкультура, популярна у США 1960-х і 70-х роках, яка виражала протест проти загальноприйнятої основи моралі й прагнення повернутися до природної чистоти через пропаганду вільного кохання і пацифізму (головний їх протест направили проти В'єтнамської війни). Найвідоміший гасло хіпі: «Make love, not war!», що таке «Творіть любов, а не творіть війну!».Заявили вони про себе на зламі 60—70 pp. XX ст., в Україні — у 1972 р. Цю групу складають прихильники музичного стилю панк-рок. Виділяються довгим волоссям (своєрідний виклик «соціальному сприйняттю»), «фенічками» (англ. thing — саморобні прикраси, плетені з бісеру браслети), одягом, романтикою автостопу, участю в тусовках, можливістю втекти від реалій життя (сімґї, школи). У середовищі хіпі сформувалися різноманітні новітні молодіжні субкультури. Неформальний молодіжний рух - система молодіжних субкультур і широкої неорганізованої молодіжної активності в їх взаємозвґязку між собою та суспільством. Це своєрідна «молодіжна субкультура», яка охоплює різноманітні напрями та вияви активності молоді. Молодіжна субкультура - система цінностей, установок, моделей поведінки, життєвого стилю певної соціальної групи (молоді), яка є цілісним утворенням у межах домінуючої культури.

Виникнення молодіжних субкультур зумовлене соціальними, політичними, психологічними та духовними чинниками, найголовніший з яких — неадекватність суспільного буття потребам молоді, духовна самотність. За особливостями діяльності, внутрішніми цінностями, впливом на молодіжне середовище виділяють такі типи молодіжних субкультур: хіпі, романтико-ескейпістськІі, індіаністи, толкієністи, уніформісти, репери, рейвери, брейкери, епатажно-протестні, хакери, скінхеди, гопники, релігійно-містичні та інші.

Перше використання слова хіпі зафіксовано у передачі однієї з нью-йоркських телеканалів, де цим словом було названо групу молодих людей в майках, джинсах і з довгим волоссям. Тоді були популярні сленги, вирази to be hip, який означав «бути, у курсі», «бути "світовим"», а нью-йоркські прибічники контркультури з Гринвч-Вілліджа називалися hips. У разі телевізійники використовували слово hippie зневажливо, натякаючи на претензії свідомо погано одягнених демонстрантів,

Початком руху хіпі вважатиметься 1965 рік у США. Основним принципом субкультури було ненасильство. Хіпі носили довге волосся, слухали рок-н-рол (особливо «I Got You Babe» Сонні і Шер), вживали наркотики (переважно марихуану, але й гашиш і ЛСД), жили, в комунах (найвідоміша нині комуна лежить у Данії — Вільне місто Християнія), подорожували автостопом, захоплювалися медитацією та східної містикою і релігіями, переважно дзен-буддизмом, індуїзмом і даосизмом, чимало хто з них були вегетаріанці. Мали як і місце «Jesus movement» і «Jesus Revolution».Оскільки хіпі часто вплітали квіти в волосся, роздавали квіти перехожим і вставляли в збройові дула поліцейських та солдатів, а як і використовували гасло «Flower Power» («сила», чи «влада квітів»), їх почали називати «дітьми квітів».

Пік популярності руху припав на 1967 рік (та зване «літо любові»), коли випустили неофіційні гімни хіпі — -A «San Francisco (Be Sure To Wear Some Flowers In Your Hair)» (автор — Джон Філліпс з The Mamas and the Papas, виконувалася співаком Скоттом МакКензі), «All You Need Is Love» і «She’s Leaving Home» The Beatles. Музичної проекцією руху стала психоделічна музика. У 1967 року у Нью-Йорку відбулася прем'єра психоделічного мюзиклу «Волосся», учасники якого з'являлися на сцені оголеними, з рухом хіпі пов'язана популяризація будизму.

Хіпі показали світу новий щабель в духовному розвитку, збагатили світову культуру. Для цього досить лише перерахувати частину того що сталося в суспільстві під впливом руху хіпі: сексуальна революція; толерантність до нетрадиційної сексуальної орієнтації; одностатеві шлюби; легалізація пар у багатьох країнах; толерантність до расових розбіжностей; впливом геть моду; популяризація здорової їжі, вегетаріанства - зокрема радикальної форми ненасильства, антивоєнний рух (пацифізм); рух за альтернативну службу до армій; екологічних рух; вільні подорожі (автостоп). Бути хіпі, отже вірити у світ, як засіб дозволу розбіжностей для людей, ідеологіями, релігіями. Шлях до світу лежить через любов, і толерантність. Любити — отже приймати інших такими, які вони є, давати їм свободу самовираження. І вже, звісно, не засуджувати за зовнішній вигляд. Це суть філософії хіпі. Однією з символів руху хіпі вважається старий мікроавтобус «Фольксваген», який хіпі традиційно розфарбовували у стилі «Flower Power». На таких мікроавтобусах групи хіпі любили їздити по невеликим консервативним американським містечках і шокувати їхніх мешканців різними витівками. Живучи поза «цивільним» суспільством, у світі, заснованому на любові, дружбі та взаємодопомоги, хіпі воліють змінювати світ своєю творчістю, зокрема творчістю. Спроби використовувати хіпі у політичних цілях неефективні.

Участь хіпі у великій політиці часто відбувався за вигляді фарсу. Наприклад випускання живої качки до залу під час серйозного телеінтерв'ю чи призначення свині у президенти США. Хіпі влаштовували барикади близько американських військкоматів, разом із в'єтнамськими дзенбудистами і кришнаїтами справили театралізовану облогу Пентагону.

Радянські хіпі були культурно пов'язані з дисидентської середовищем. Багато були незадоволені радянською владою, критикуючи її або за комуністичні переконання, або за невідповідність цією. Інші просто б хотіли жити поза політизованої лади.

Після розвалу СРСР в хіпі з'явилася можливість працювати заради грошей та жити відкрито в своє задоволення. У пострадянської «Системі» можна зустріти багато революційно налаштованої молоді з усіх куточків світу, носити майки з Че Геварой і

Гасла хіпі 60-х "Make Love, Not War" ("Кохайтеся, а чи не війною") "Off The Pig!" ("Смерть свиням!") "Give Peace A Chance" ("Дайте світу шанс")


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9