У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Магія кольору: колір в інтер'єрі

Реферат на тему:

«Колір в інтер’єрі»

Зміст

Вступ 3

Розділ І

Магія кольору 5

Розділ ІІ

Таємниця кольору в інтер'єрі 7

Розділ ІІІ

Важливість і значення кольору в інтер'єрі 12

Висновки 15

Список використаної літератури 17

Додатки 18

Вступ

Колір - найдоступніший засіб формування житлового середовища. Тоді як меблі, вікна і двері - багатотиражна продукція заводів, що в принципі не піддається змінам. У виборі колірного оформлення ми практично нічим не обмежені. Колір істотно впливає на характер нашого житла, надаючи останньому комфортності, естетичного вигляду, індивідуальності. Колір може бути засобом самовираження людини, хоч надмірне захоплення оригінальністю має бути виключене. Не слід забувати про деякі об'єктивні властивості кольору, про те, що він, яким би не був, має свій певний психофізіологічний вплив на людину. Зелений колір, що настроює на розмірену ритмічну роботу або спокій, рекомендується для зони домашніх занять. Синій колір може в житлових кімнатах створити відчуття холодності і незатишності. Червоний колір стін може стомлювати й викликати роздратування у легко збудливих людей, але для дитячого сприймання йому треба віддавати перевагу. Оранжевий колір, як і червоний, може бути рекомендований тільки для дитячої кімнати. Жовтий колір, що асоціюється з сонячним світлом, може іноді (особливо в робочій зоні) стомлювати. Білі поверхні відбивають найбільше світлових променів і тому краще від інших виявляють рельєф предметів.

Якщо приміщення тісне і є бажання зробити його просторішим, немов розсунути його границі, то стіни раціонально обклеїти голубуватими або сіруватими шпалерами. Тоді їх площини відступлять (зорово, звичайно). Коли приміщення надміру витягнуте і хотілось би трохи скоротити його глибину, торцеву стіну слід пофарбувати у теплий тон (оранжевий, червоний або теракотовий) - це «наблизить» її.

В обмеженому просторі житлового інтер'єру ми ніколи не сприймаємо колір ізольовано. Колір стін, стелі, усіх предметів впливають один на одного. Можна говорити про колірний клімат інтер'єру. Колір стіни завжди поєднується з кольором меблів, з кольором підлоги і драпіровок. Тональні відношення впливають на сприймання простору: контрастні співвідношення наближають, а нюансні ні. Можна навести такий приклад: тахта з темно-синьою оббивкою, офанерована світлою деревиною, здається ближчою, ніж така сама тахта, в якій по-і єднується та сама синя оббивка, але деревина вже темна. Той самий ефект викликає співвідношення кольору тахти і кольору стіни. Звідси напрошується висновок: у тісному приміщенні треба уникати контрастів.

Розділ І

Магія кольору

Колір в інтер'єрі завжди відігравав одну з чільних ролей декору, що виражає емоційне відношення хазяїна до кімнати. Більше того, колір присутній завжди, скрізь і без вашої згоди. І в наших силах лише вибрати його з величезної палітри, зробивши свій будинок сьогоденням, твором мистецтва.

Розмір кольору

Всі прекрасно знають, як тони кольору впливають на обсяги: темний - зменшує, зрозуміло, візуально, а світлий - навпаки. Те ж саме і з яскравими контрастами. Тобто, якщо ближча до вас стіна пофарбована в зелений, а далека - у червоний колір, ви з задоволенням помітите, що довжина кімнати збільшилася. Але коли тони в тих же стінах будуть зближені, припустимо голубий і фіолетовий, то простір здаватиметься більш цільним, компактним. А стіни ще наближенні не тільки одна з одною, але і до вас. Тож площина, - а що по вашому є стіна, підлога і стеля? - один з вирішальних факторів в оформленні інтер'єру. Поставтеся до них з любов'ю розумно, і відповідь буде взаємною. А площина... Її можна і змінити. Візуально. Оптичне мистецтво - оп-арт, займається саме цим. Перетворенням, магією, кольором. Що ви хочете? Показати у вигідному ракурсі стінку? Підійде будь-який насичений колір. «Зруйнувати», начебто видалити? Вішайте килим, зброю, робіть орнамент. Вона «зникне».

Але не переграйте. Взаємозв'язок кольору, композиції, пластики - всв складові дизайну повинно бути в наявності. Краса - поняття абсолютне, тому маленька недоробка може звести, нанівець всі ваші старання. От приклад взаємозв'язки стилю і кольору. Граємо в жовтий. Отже, колір стін -блідо-золотий, паркет - відбивається золото-коричневим, меблі з жовтою оббивкою - з тополі, ясена, дуба. Останні штрихи - позолота в обробці стін, стелі, тих же меблів і, будь ласка, у вас вийде витримане «барокко». Стильно. І що не менш важливо, модно.

Психо-колір

Колір, як відомо, досить сильно впливає на емоції людини Так, жовті, жовтогарячі тони поліпшують почуття, зелені відтінки – заспокоюють, а червоний викликає агресивний стан. Однак через якийсь час очі звикають і відчуття притупляються. Це стосується навіть насичених тонів, яскравих, граючих. Проте психологи радять уникати надмірної яскравості на великих стінах, у спальнях, дитячих кімнатах. А вже про підкреслені контрасти дизайну стін і стелі й зовсім варто забути, інакше нервовий розлад вам забезпечений. Оптимальний варіант - зближені тони і такі, які не надто кидаються в очі.

За великим рахунком усе досить просто. Є кілька правил. Отже, якщо ви визначили стиль й улюблені кольори, уявили собі кінцевий результат - за справу. По-перше, зробіть кілька начерків кімнати. Потім беріться за акварель і, як у школі, розфарбуйте. Причому по-різному, експериментуйте. Вибравши більш підходящий ескіз, підбирайте вже ідентичну фарбу для стін. І, наостанок, вирішуйте: або ви підкоряєте колір просторові, що характерно антику, мінімалізмові; або, навпаки, колір превалюватиме й архітектура буде подавлена яскравістю і насиченістю кольору. Все в даному випадку залежить від вас - уперед!

Розділ ІІ

Таємниця кольору в інтер'єрі

Хто з нас не


Сторінки: 1 2 3 4