У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Вплив кольору на сприйняття простору в інтерєрі

Реферат

Колір - це найбільш важливий чинник, який потрібно враховувати при оформленні свого житла. Кожна людина завжди прагне створити гармонійну атмосферу в своєму будинку. Для цього потрібно знати, що різні поєднання квітів не тільки впливають на нашу психіку і настрій, але і на сприйняття простору.

За допомогою кольору можна створити ілюзію величезного простору в рамках маленького формату і “звузити” неосяжні простори. Для цього вчитимемося дізнаватися кольори.

Квітів і їх комбінацій велика кількість. Вони діляться на головні, основні і складні.

Головні кольори: червоний, жовтий і синій. Вони ще називаються первинними. Саме за допомогою їх змішування, ми отримуємо цю велику кількість квітів і відтінків.

Первинні кольори, з’єднуючись між собою, утворюють вторинні: Червоний + Жовтий = Оранжевий. Жовтий + Синій = Зелений. Червоний + Синій = Фіолетовий. Червоний + Жовтий + Синій = Коричневий.

Отже, основні кольори - це оранжевий, зелений, фіолетовий, червоний, жовтий, синій.

Якщо ми з’єднаємо всі вторинні кольори між собою, то отримаємо третинні кольори: Оранжевий + Зелений = Жовто-коричневий. Оранжевий + Фіолетовий = Червоно-коричневий. Зелений + Фіолетовий = Синій-коричневий.

решта Всіх кольорів, отриманих за допомогою комбінацій, називається четвертинними, п’ятірковими. І це вже складні кольори.

Так само кольори розділяють на легені, середні, важкі, теплі, холодні і нейтральні. Вважається, що вся синя гамма - холодна. Це кольори води, льоду і неба. Зелена гамма - нейтральна. Від жовтого до червоного йде тепла гамма - кольори вогню.

Легкими квітами вважаються холодні, малонасичені, світлі тони - небесний колір.

Важкими - темні, щільні кольори. Це - оливковий, коричневий.

Отже, підведемо підсумки. Теплі тони оптично зменшують приміщення і додають йому інтимний характер. Вони також можуть бути використані для акцентування окремих елементів інтер’єру. У невеликих кімнатах використовуйте світлі відтінки цих квітів, якщо ви не хочете змінювати їх пропорції.

Чим світліше колір стін, тим просторіше, здається приміщення, тим легше в нім дихається і працюється. Також за допомогою кольору можна виправити пропорції кімнати або предмету, зрітельно зменшити або збільшити об’єм, зробити стіни вище або нижче.

Теплі тони - жовті, оранжеві, червоні - мають властивість наближати забарвлені поверхні. Холодні кольори здаються віддаленими від спостерігача.

Якщо ви прагнете оптично збільшити кімнату, то використовуйте світлі тони, темніші тони позбавлені цієї властивості. Оскільки холодні тони проводять прохолодні враження, їх краще використовувати в спальнях. Низька кімната із стелею, забарвленим світлим холодним тоном, зрітельно покажеться вищою.