У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст

Курсова робота

“Колірне вирішення інтер’єру”

Зміст.

Вступ...................................................................................................................2

1.Дія кольору на людину .................................................................................4

1.1.Символіка кольору......................................................................................4

1.2.Проблема кольору в інтер'єрі...................................................................21

2.Колір в трудовій діяльності........................................................................ 23

3.Кольорове рішення квартири......................................................................25

3.1Оптичні особливості кольору в інтер'єрі……………………………….27

4.Особливості оформлення інтер'єрів...........................................................29

4.1.Обробка житлового приміщення............................................................29

4.2.Особливості оформлення офісів.............................................................32

Висновок..........................................................................................................33

Список використаної літератури..................................................................36

Вступ

Протягом усієї історії розвитку суспільства людина завжди намагалась покращити умови життя. Науково-технічний прогрес і неймовірні відкриття в різних сферах діяльності призвели до виробництва предметів, які піднімають рівень життя, комфорт та продуктивність праці… Поряд з вдосконаленням виробів в функціональному плані, люди починають висувати суворіші вимоги до їхньої естетичності. Передбачалось знайдення гармонії в практичності й зовнішній красі об’єктів проектування. Форма і її декорування мала не тільки прикрашати предмети, але й підкреслювати призначення, відповідати середовищу їх експлуатації, навіть підвищувати функціональні характеристики.

Підняття рівня життя створило абсолютно новий підхід до створення виробів. Промисловість мала потребу в універсально підготовлених спеціалістах, як і з технічної, так і з художньої сторін. У ХХ ст. назріли ідеальні умови для виникнення нової, як показав час дуже необхідної професії – дизайн.

Дизайн – це творча діяльність, метою якої є створення гармонійного предметного середовища для задоволення матеріальних і духовних потреб суспільства.

Одним з дуже важливих, необхідних і складних етапів проектування виробів є їх кольорове вирішення. Колір є невідємною частиною навколишнього середовища. Все, що ми бачимо, ми бачимо за допомогою кольору. Він здатний емоційно впливати на психіку людини, що і визначає його важливу роль в житті суспільства. Колір здатний викликати певний настрій, впливати на почуття.
Сприйняття кольору і саме поняття кольору представляють собою надзвичайно складні явища. Закономірності колірного сприйняття засновані на природних асоціаціях. Природа завжди була джерелом колірних переживань, будучи як би елементарним еталоном кольороутворення. Але природа не є статистичною моделлю, а науково - технічний прогрес висуває нерідко завдання, несумісні з природними колірними закономірностями. В той же час, знання цих закономірностей є суттєвим соціально - культурним завданням.
Вивченням колірних закономірностей природи, фізичних властивостей кольору, законів змішування і поєднання кольорів, їх психологічної дії на людину займається наука кольорознавство.Практичні завдання, які вирішуються цією галуззю знань, полягають в створенні функціонального і психофізіологічного комфорту, спрямованого на підвищення продуктивності праці, зниження стомлюваності, поліпшення гігієнічних умов і освітленості. Перелік завдань не виключає естетичні вимоги при використанні кольору.
Прекрасний дар природи - здатність людини бачити світ, розмальований всіма барвами веселки. Люди так звикли до цього чуда, що не дивуються йому. Більше того, схильні сприймати колір як об'єктивну властивість самих предметів. В повсякденному житті ми розглядаємо колір як властивість матеріалів. Природно, що колір предметів і матеріалів ми оцінюємо при денному світлі.
Думка, що колір є властивістю речей, служить для багатьох практичних цілей в повсякденному житті. Вона служить також добре в більшості практичних напрямів науки і техніки, проте не скрізь. Так чи інакше, колір сприймається звичайно як колір предметів, або як колір приміщення. До так званих теплих кольорів відносяться червоний, жовтий і оранжевий, тоді як синій, фіолетовий і колір морської хвилі вважають холодними кольорами. В своєму життєвому досвіді ми практично ніколи не маємо справи з чистим кольором. Ми бачимо оранжевий апельсин, зелену траву, карі очі, червоні зірки, а не просто окремі кольори. Людині, частіше всього, колір розповідає про предмети і явища. Він дозволяє судити про те, чи дозріла ягода, чи вона ще зелена…
При денному освітленні найсвітлішим людині здається жовтий колір. При переході від денного зору, до нічного, чутливість пересувається до синього кольору. При смерковому освітленні краще всього очі людини розрізняють зелені відтінки. Видимий спектр для середньої людини починається з червоного і закінчується фіолетовим. Правда, людина в змозі бачити кольори і нейтральні, наприклад пурпурний і так далі. І трохи менше протилежного кінця спектру - фіолетового. Проте, професіонали, камвольщики , розрізняють до 40 відтінків чорногокольору.
Колірні сприйняття є важливими для людини враженнями зовнішнього світу і проблема дії кольору на людину далеко ще не вирішена. При виборі кольору будь-якого виробу, оформлення офісу важливо задатися питанням, чи не існує в цього підприємства певний фірмовий колір. Колір повинен не тільки допомагати товару бути швидко реалізованим, але і повинен забезпечувати престижність. Перламутровий колір автомобіля, натуральний колір червоного дерева, металевий колір технічної апаратури вселяє довіру, підкреслює індивідуальність. Золотий блиск світильників додає приміщенню урочистість. Пастельні тони - ліричність.

Правильне колірне вирішення предметів є необхідною умовою для їхньої відповідності високим вимогам сучасного виробництва, забезпечення попиту на ринку.

1. Дія кольору на людину.
1.1 Символіка кольору.

Кольори бувають хроматичними або ахроматичними. Хроматичні – це кольори спектру і відтінки утворенні в результаті їх змішування. Хроматичність – це колірність. Поліхромність – багатоколірність, монохромія – однотонність. Ахроматичність – відсутність колірності. До ахроматичних відносяться кольори чорно-сіро-білої колірної гамми.

Для колірного вирішення простору чи обладнання в першу чергу потрібно врахувати властивості кольорів, пов’язанні з психофізіологічними та емоційно-естетичними особливостями сприйняття людини. Рідко коли необхідно враховувати фізичні якості кольору, наприклад холодильник традиційно фарбують в білий колір, який найменше поглинає сонячні промені й забезпечує краще збереження холоду.
Відомі випадки, коли люди скаржилися на холод в приміщеннях, забарвлених в голубі або темно-зелені кольори, хоча температура в них була в межах норми. Після перефарбовування приміщень в світло-оранжеві і червоно-жовті тони


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11