У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





X ВСТУП

Курсова робота

Життя і творчість П. I. Чайковського

І. ВСТУП

Ідея народності мистецтва, яка була провідною у творчості Глінки, Даргомижського, Мусоргського, Римського-Корсакова i в деякій мipi Чайковського в 60-70 роки нового періоду в історії Росії стала основою російської культури. В творчій практиці, в практичних працях цих років велике місце займають питання народності мистецтва, його життєдіяльності, правдивості відтворення образів та картин дійсності.

Намагання принести користь народу, сприяти росту народної культури, звільнення народу від фізичного та духовного поневолення було основною характерною рисою діяльності прогресивної російської мистецької інтелігенції.

Вищезгадана ідея найбільше відбилася в оперному жанрі.

Опера — це найбільш синтетичний i демократичний вид музичного мистецтва.

Російська класична опера відкрила нову сторінку в історії світового музичного театру. Основні принципи музичної драматургії російської опери були створені Глінкою в операх "Іван Сусанін” та "Руслан i Людмила", які поклали початок двом важливим видам російської оперної класики народно-історичної та фантастичної. Пізніше на цих принципах створились нові жанри: лірико-психологічна драма Даргомижського "Русалка", камерна аріозно-речитативна опера "Камінний гість".

Чайковський — один з самобутніх i оригінальних композиторів XIX ст. В його оперши творчості знайшли глибоке відтворення найважливіші проблеми оперного жанру, які хвилювали його сучасників. Приділяв велику увагу питанню народності музики, вона була "висвітлена" в "долі" окремих людей, їx характерах, поведінці, взаємовідношеннях, в зв'язку з народом.

Як оперний композитор, Чайковський на протязі 10 років пройшов шлях від талановитої, але ще незрілої опери "Воєвода", до вершин в оперній музиці — операх "Євгеній Онєгін" та "Пікова дама".

1867-1869 "Воєвода"

1869-1872 "Ундина" та "Опричник"

1877-1878 "Євгеній Онєгін"

1879-1880 "Орлеанська діва"

1880 -1884 "Мазепа"

1884-1885 "Черевички"

1885-1887 "Чародійка"

1889-1890 "Пікова дама"

1891-1892 "Іоланта"

Можливо, що стала б початком нового періоду в оперній творчості Чайковського, якби не передчасна смерть композитора.

1. Короткі відомості про композитора, його життєвий і творчий шлях

П. I. Чайковський народився 25 квітня 1840 року у Воткінську, в сім’ї інженера. Мама його грала на фортепіано i часто співала популярні пісні i романси. Чайковський полюбив мелодії Белліні i музику опери "Дон Жуан" Моцарта.

В 10 років його віддали вчитися в Петербурзьке училище права, яке готувало чиновників для департаменту юстиції. В Петербурзі познайомився з операми Глінки, Pocciнi, Вебера. Тільки коли йому було 22 роки, він міг отримати доступ до професійної музичної освіти.

В 1866 році переїжджає в Москву. Там він працював як вчитель-вихователь і критик-публіцист. Побував на зборах "Артистичного кружка". Там він познайомився з артистами Малого театру П.М.Садовським i В.І.Живокіні. Познайомився з композитором Л.Н.Толстим. В 60-70 p.p. встановив зв'язок з композиторами "Могучої кучки". До московського періоду відноситься найбільша кількість найрізноманітніших творів — це опери "Воєвода", "Ундина", "Опричник", "Коваль Вакула", балет "Лебедине озеро", три перші симфонії, програмні увертюри-фантазії для оркестру (серед них "Ромео i Джульєтта" i "Франческо да Ріміні"), три квартети, Перший фортепіанний концерт, музика до казки Островського "Снігуронька". В його музиці характерні світлі весняні настрої.

Протягом 12 років він працював у Московській консерваторії, викладав курс теорії, гармонії, інструментовки.

В кінці 1877 року їде з Москви за кордон. В Італії композитором була завершена Четверта симфонія i опера "Євгеній Онєгін".

В 1879 poцi виникають героїко-патріотична опера "Орлеанська діва" за трагедією Шіллера, опера "Мазепа" (1883p.) за поемою Пушкіна "Полтава", опера "Пікова дама" на сюжет Пушкіна.

У 80-тi роки пише багато різних симфонічних i камерних творів: програмна симфонія "Манфред", 5-та симфонія. Чайковський вперше звернувся до жанру тріо i написав твори для poялю, скрипки i віолончелі. В кінці 80-х років написав балет "Спляча красуня", оперу "Голанта", балет "Лускунчик", 6-ту симфонію ("Патетична").

Одна з найтріумфальніших поїздок — це була поїздка в Прагу в 1888 році. Великий успіх мали концерти в Америці.

Помер композитор у ніч з 25 на 26 жовтня 1893 року.

Про Чайковського Глібов пише: "Чайковський дуже чітко в своїх оперних творах показав, як гинули люди в оточуючому середовищі, всі, хто намагався йому протистояти своєю молодістю, мріями, здібностями, потягом до кращого життя". Тому вся музика Чайковського дихає боротьбою радощів та мороку, любові та смерті.

Твори: "Лебедине озеро", "Італійське капріччіо".

Романси: "День ли царит", "В эту лучшую ночь", "Средь шумного бала" та інші.

2. Загальна характеристика опери „Черевички”

Сюжет опери

Кокетлива молода Солоха не проти погуляти в новорічну ніч. Своїми таємницями вона ділиться з місяцем. До неї тайком підкрадається Чорт. Він хоче відомстити ковалю Вакулі, сину Солохи, який у церкві розмальовував його фігуpy, що навіть чорти сміялися. Вакула іде до своєї коханої Оксани. Піднімається хуртовина, гаснуть зірки. Оксана i Вакула зустрілися, але між ними відбулася невелика сварка. Коли Оксана залишається сама, вона усвідомлює, що любить Вакулу. Солоха i Чорт танцюють гопака. Роздається стук у двері. Входить пан Голова, Солоха перелякано ховає Чорта в мішок. Знову стук у двері. Солоха ховає i Голову у мішок. Заходить шкільний вчитель. Стук у двері, в хату заходить Чуб. І він теж пізніше у мішку. Повертається Вакула. Молодь ж колядує під вікном, Різдвяна ніч. Разом з колядниками співає Оксана. На вулицю виходить Вакула з мішками. У подруги Одарки Оксана помічає гарні черевички. Вона каже, що вийде за Вакулу заміж не раніше, ніж він принесе черевички, як у самої цариці. Вакула ще геть із мішком, в якому сидить Чорт. Вакула хоче покінчити з собою, але його зупиняє Чорт. Коваль запрягає Чорта i їде на ньому в


Сторінки: 1 2 3 4