У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Бадержих Сметана

Курсова робота

Життя та творчість композитора Бедржих Сметана

(1824-1884)

 

Основоположник чеської класики. Досягнення в області національного оперного мистецтва , програмного симфонізму, композитор , диригент , піаніст , музично- громадський діяч.

В його творчості відображено життя чеського народу,його історія,побут,картини природи. Інтонації і ритми народних пісень і танців пронизують музику наповнюють її радістю , гумором або глибокою поетичною лірикою. Опери Сметана героїчні , або комічні , відрізняються продовженим демократизмом , народністю , незникаючим оптимізмом.

Життя Сметани- творчий подвиг.Він постійно досягав поставленої мети і на перекір всім життєвим негараздам зумів повністю здійснити свої задуми.

Народився Бедржих Сметана 2 березня 1824 року в невеликому старовинному чеському містечку Літомишль , в сім*ї пивовара Франтишека Сметани. Батько дисить часто переїжджав з міста в місто в пошуках кращої роботи. Це були невеликі міста , оточені селами , які часто відвідував Бедержих , життя селян, їх пісні були йому добре відомі з дитинства . Любов до простих людей Чехії він зберіг на все життя.

Незважаючи на всі заборони влади , в сім*ї Сметани, всі розмовляли по – чеськи. З чотирьох років Бадержих учився грати на скрипці під наглядом свого батька . А через 1 рік брав участь у виконанні гайднівських квартетів . З 6 років він виступає публічно як піаніст виконуючи увертюру до опери «Немая из Портичи». Намагається писати музику гри на фортепіано спочатку навчався у Я. Хмелика . Навчався у гімназії в дружньому середовищі він часто імпровізував танці для камерних оркестрів і ансомблів, у яких і сам грав .

(«Лузила полька»1840 р. , «Воспоміная о новом местє»). В 1843 р. поступає до празької консерваторії вивчаючи фортепіано , теорію композиції у відомого чеського педагога , сліпого музиканта Й. Прокша. Для Сметани він виявився чудовим викладачем , так як був композитором і наслід- ником чеської народної музики . Прокша направив компо зиторську діяльність Сметани в сторону зібрання і вивчення народної музики , перетворення її в творчість. Сметана досить тяжко жив у Празі; для збереження життя , він вимушений був давати приватні уроки в графському сімействі Туп.

У1846р. він знайомиться з Робертом Шуманом і його дружиною Кларою під час їх концертів в Празі , Лістом також слухав Г. Берліоза , який у Празі диригував своєю «Фантастичною симфонією».

У1848р.- написав ряд пісень і маршів , які стали бойовими окликами тагочасних події. Це «Пісня свободи» для хору з фортепіано на слова Коллара- і сьгодні популярна національна пісня – марш студентського легіону Пражського університету «Марш національної гвардії» ,«Ликующая увертюра».

В ці роки Сметана захоплений ідеєю організації у Празі музично навчального закладу на чеські мові , на відмінну від інших закладів , де навчання проходило на чужій , німецікі мові. За допомогою Сметана звернувся до Ліста , який гарячо підтримав його. Ліст видав за кордоном «Шість характерних п*єс» Сметани , надавши йому цим велику матеріальну допомогу.

В 1849 р. відкрив особисту музичну школу , в які викладала і його дружина піаністка Катерина Сметана , також учениця Прокша . Школа Сметани на протязі багатьох років була центром концертної і просвітницької діяльності передових чеських музикантів. В цей період він написав польки:

«3 поетичні польки» «Нашим дівчатам» Весільні сцени» та інші.

У 1853 р. «Урочиста симфонія

У 1856 р. – через переслідування міліцією прогресивних діячів Сметана вимушений був емігрувати до Швеції. В цей період він пише ряд великих творів серед яких – симфонічні поеми.

П*ять років (1856-1861) Сметана перебував на чужині живучи, в приморському шведському місті Гєтерборзі . Тут він організував симфонічний оркестр , з яким виступав в якості диригента , успішно давав концерти як піаніст (Швеція; Німеччина ; Данія та інші) , мав багато учнів. Під впливом Ліста написав 3 програмні симфонічні поеми : «Річард 3» «Лагерь Валенштейна» «Такон Ярл» також фортепіанні цикли

«Спогади про Чехію» написані у формі польки .

На чужині Бедержих дізнається про смерть двох близьких йому людей : його дочки Бедржишики і дружини Катерини.

Весною 1861 р. Бедержих Сметана повернувся в Прагу з тим, щоб до кінця своїх днів більше не подати столицю Чехії.

В 1862р. відкривається так званий «Тимчасовий театр» , де ставляться музичні вистави . Тут Бедержих постає головним диригентом , керує музичною секцією « Художнього клубу» , влаштовує концерти – камерні і симфонічні працює з хором «Глагола». Написав для нього багато творів , наприклад твори: «Три вершника»

«Три вершника» , драматична поема про чеського реформатора Яна Гуса, «Чеська пісня»- радісний патріотичний гімн , а також великі хорові твори: «Рольницька» «Пісня про море» «Наша пісня» «Придане».

В 1865- диригував оркестровим твором Глінки ;

В1866 - поставив у»Тимчасовому театрі», Івана Сусаніна;

В1867 - поставив «Руслана і Люмилу»

В1878 - поставив оп. Монюшко »Полька»

В 1863 перша чеська класична історико –героїчна опера «Брандербуржці в Чехії» (Лібретто К. Сабіни). В ній розповідається про події 7 ст. Прем*єра відбулася в Празі 1866р.

Після прем*єри «Брандербуржців» в цьому році Сметана поставив на сцені «Тимчасового театру» комічну оперу «Продана наречена»(лібретто К.Сабіна).Вона вважається найкращою чеською класичною національною оперою.Саме цей твір приніс композиторові світову славу.

У 1868р. була поставлена третя опера «Далибор»- сюжет взятий із історії Чехії кінець 12ст. Лібрето Йозефа Венцига.

Після блискучої прем*єри 16 травня 1868 року (відбулась в вечері закладки фундаменту Національного театру) в


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9