У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Курсова робота - Стиль модерну в інтер’єрі
22



Зміст

Курсова робота з історії дизайну на тему:

«Стиль модерну в інтер’єрі »

Зміст

Вступ

1 Стиль Модерн, поняття стилю та його особливості

2 Модерн крізь призму часу

3 Будинку в стилі модерн та аксесуари до них

4 Кухні в стилі модерн

5 Ритм великого міста - ремонт квартир

Висновок

Список використаних джерел

Вступ

Як хочеться жити добре і красиво! Адже все в наших руках! Звичайно, квартири, побудовані в роки масового будівництва соціалізму, залишають бажати кращого, проте сьогодні завдяки новій техніці і будівельних матеріалів можна перетворити совою будинок у «цукерку», в ньому дійсно буде жити і добре, і приємно. Все залежить тільки від фантазії хазяїна і, може, якщо не достатньо такої, допомоги будівельної фірми і салону по дизайну.

Плануючи стиль інтер'єру для сучасного заміського будинку, багато архітекторів все частіше звертаються сьогодні до класичного мистецтва минулого, до його бездоганним пропорцій і внутрішньої гармонії. У низці художніх напрямків модерн займає, мабуть, одне з провідних місць. Парадокс? Затаврований колись як прояв міщанства і вульгарності, як позбавлений всякої художньої цінності і приречений, здавалося б, на забуття, сьогодні модерн знову на піку популярності.

1 Стиль Модерн, поняття стилю та його особливості

Модерн, стиль модерн, "новий стиль" - так найчастіше іменували сучасники досить помітний напрямок у просторових мистецтвах 1890-1900-х років, що виявляло видиму подібність із загальноєвропейськими шуканнями цієї епохи в різних країнах називалися по-різному: Art Nouveau, Jugenstіl, Modern style і т.д., що протиставляла свою принципову новизну еклектичної утилізації, що приїлася за півстоліття, спадщини всіх століть і народів. Не менш принципова для модерну була і його претензія бути саме стилем, його прагнення втілити дух сучасної епохи повно і цільно, у всеосяжних і тільки їй приналежних художніх формах, як це було властиво великим стилям минулого. Архітектурні будівлі в стилі Модерн так само відрізнялися особливою оригінальністю. Колірна палітра, що підходить для стилю Модерн - це перлинно-сірі, ніжно-бузкові відтінки. Що стосується меблів у стилі

У меблях модерну паралельно розвиваються дві лінії: декоративна (капризні форми і контури) і конструктивна (прямолінійність, ясна побудова), причому остання більш характерна для німецьких і англійських виробів. Предмети, що тяжіють до конструктивної ясності ліній і форм, простіші, елемент декору зведений в них до мінімуму. Цей напрям найповніше представлено у творчості меблевих майстрів Рімершміда і Панкока.

Мистецтво побутової речі бере курс на створення таких виробів, на яких як цільова (корисна), так і художня форма були б результатом єдиного матеріально-технологічного процесу. Це вело до спрощення побутових речей, у тому числі і предметів меблів. У дорогих виробах пуританське дію простих форм посилювалася тонкістю обробки, застосуванням цінних матеріалів, накладними прикрасами (інкрустації, кольорова фанера, перли, слонова кістка, метали, напівкоштовні камені і т. д.).
Одним з досягнень модерна було те, що художники, проектували меблі, спостерігали за здійсненням своїх задумів безпосередньо в майстерень. Послугами проектувальників користувалися навіть при меблюванню квартир в прибуткових будинках. Це відкривало можливість для здійснення ідеї гарнітура, комплекту меблів в широких масштабах.

Теоретики модерну відстоювали концепцію, згідно з якою архітектура будівлі, інтер'єр і вся обстановка приміщень повинні були становити єдиний художній ансамбль, здійснений за проектом одного архітектора або художника. Орнамент модерну виступає в органічному єдиний-шаруватих сформували, зрозуміло, в тій мірі, в якій поняття "органічний" взагалі пріложімо до цього стилю. Узявши на озброєння гасло "Назад до природи", модерн створив складну систему лінійного орнаменту, в основу якої були покладені мотиви сильно стилізованих квітів і рослин. Але в цілому роль декору незначна; предмети меблів скромно прикрашені інтарсією, металевими накладками; різьба по дереву зустрічається лише в рідкісних випадках. Зате шпалери, оббивки з набивної тканини щедро прикрашалися зображеннями стилізованих квітів, листя, соняшників, очерету, лебедів і т. д.

Луїс Комфорт Тіффані (1848-1933) - знаменитий декоратор американської "золотої епохи". Він володів даром передбачення і був одним із самих оригінальних і творчих дизайнерів того періоду. У числі перших в Америці Тіффані звернувся до елегантного і витонченому стилю модерн, який процвітав в Європі в кінці XIX - початку XX століття. Крім того, він відомий як перший індустріальний дизайнер, який поєднував у своїх численних творах художню відточеність форми і функціональність. Тіффані був експериментатором, одержимим прагненням до досконалості і власним "хрестовим походом" за новою естетикою, яка змогла б найкращим чином відобразити американський стиль життя.

Тіффані активно трудився протягом більш ніж півстоліття, з 1870 року до середини 1920-х. Він володів безліччю талантів у різних галузях мистецтва. На початку творчого шляху Тіффані постав перед публікою як талановитого живописця, про що, на жаль, мало відомо. Крім того, він був архітектором, займався дизайном ландшафтів і інтер'єрів, створював нові меблі, килими і шпалери. У своїй роботі він використовував найрізноманітніші матеріали: емаль, бронзу, кераміку, срібло, дерево і залізо. Тіффані розробив дизайн величезної кількості різних предметів вжитку - від розп'ять і канделябрів до самих ходових речей, на зразок настільних телефонів, годинників і рам для картин.
Без сумніву, його вишукані творіння високо оцінила публіка, однак справжню славу Тіффані принесли скляні вироби. Скло, завдяки своїм унікальним властивостям, відкриває нескінченні можливості для творчості і реалізації нових ідей. Під керівництвом Тіффані досвідчені майстри виробляли тисячі вітражів і ламп, столових приладів, мозаїки та чудовою біжутерії.

Інтер'єрові в стилі модерн властива щедра мальовничість, мальовані елементи, пластичність форм меблів, особливі способи декорування, наявність знакових деталей і фрагментів.


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7