У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент


 

Реферат

на тему:Японський національний одяг

 

Не дивлячись на те, що європейський одяг стала звичною справою у японців, вони зберігають традиції національного костюма. Комплекс вірувань, пов'язаний з їх одягом до цих пір захоплює своїми ритуалами. Не секрет - національним костюмом Японії вважається кімоно. Але японці почали відмовлятися від кімоно, оскільки нарікали на незручності, пов'язані з його одяганням. Адже ритм життя просто не дозволяє втрачати багато часу на одяг.

Звичайно ж, поступово національний одяг ставала другорядною і тепер використовується в особливих випадках. Також витіснення кімоно пов'язано і з тим, що його дуже важко пошити самому, обов'язково потрібна порада фахівця. А якщо купувати готовий комплект, то це обійдеться в пристойну суму, навіть якщо це зробити по частинах. Але навіть, якщо японець все-таки придбав дорогий національний костюм, постає питання, а куди ж його тепер носити. У зв'язку з цими відмовами від кімоно в Японії існує думка, що народ просто не усвідомлює справжні цінності. А найважливіше - традиції шкарпетки цього костюма вже не кому і передати-то. Адже молоде покоління вибирає зручну носити західний одяг, що відрізняється практичністю.

Але, не дивлячись на те, що традиції, пов'язані з національним одягом, відходять, вважають, що кімоно - це засіб досягнення гармонії. В основі національного костюма закладені 3 елементи: краса, любов і звичайно етикет. Цікаво, що японці не звикли змагатися з природою, вони просто до неї пристосовуються. Саме в такий середовищі і майстрував національний костюм. Цей одяг здатна нести мудрість поколінь і виховувати почуття прекрасного. Японський костюм переносить в собі якийсь філософський зміст, тому додає його господареві духовність. За теорією Ямонако Норіо кімоно здатне вносити гармонію у внутрішній світ людини. Саме тому в Японії ніколи не буде відсторонення повною мірою від національного одягу.

Історія виникнення кімоно

Історія кімоно дуже захоплююча, вона бере своє коріння ще з давніх часів. Спочатку японці підгледіли ідею національного костюма у китайців (китайське hanfu). А в епоху Хейан кімоно могло похвалитися сучасним виглядом. Саме в період з 794 по 1192 роки японський національний костюм стає символом усього народу. За старою традицією тих часів кімоно звично було майструвати на один розмір. А от якщо він не підходив, то самі власники вже підганяють його під свою фігуру. Тканина для костюма за старих часів робилася вручну і відповідно ж і вишивка, тому кімоно таке дороге.

Ткацтво ж було практично ритуальним, оскільки саме при створенні тканини для кімоно залажівалась якась духовність. Не секрет, що японці запозичили техніку фарбування тканин у корейців і китайців. А, починаючи, з восьмого століття тканину для кімоно почали виготовляти самостійно, удосконаливши ткацьку техніку. Цікаво, що предки японців перш, ніж випрати кімоно, розпарювала його, а потім знову зшивали.

А от головними атрибутами, які входять до комплекту цього національного костюма славляться оби і Гета. Обі - це своєрідний пояс, якою прийнято обворачівать навколо талії, а потім зав'язувати бант. А ось Гета - це традиційна взуття, сандалі, правда, тут немає поділу на правий або лівий. А з 17 століття увійшли в моду Гета, які мали платформу не багато і не мало, але 30 сантиметрів. Безумовно, ходити в такому взутті було практично нереально, тому це було свого роду мистецтво. Кімоно включало безліч шарів, і гранично важко було одягатися самому. Мабуть тому японці сьогодні воліють західний стиль одягу, так як він більш практичний.