У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





 

Реферат

«Сценічна доля Мольєра»

План

1) Кто такий Мольер:

а) його дитинство;

б) вибір юнака;

2) Його творчий шлях:

а) тринадцятилітні мандри по Франції;

б) прийняття в Парижі і здобуття поваги, завдяки своїм п’єсам;

3)Його п’єси та їх світове значення.

 

Жан Батіст Мольер. Його справжне і м’я- Жан Батіст Поклен. Він народився в сім’ї багатого королевського шпалерника. Здобув гарну освіту. Під час навчання в єзуїтському коледжі в Клермоні він захопився античною класикою та філософіею. За вимогою батька Жан-Батіст склав іспит при юридичному факультеті Орленського університетую. Але його покликанням був театр. У 1643 році він остаточно вирішив стати актором і обрав собі псевдонім Мольер, який до нього належав іншому актору.

Так Мольер відкриває свій театр під назвою “Славетний театр”, але його трупа не витримує конкуренції і вони 13 років мандрують півднем Франції.

У 1658 році трупа Мольера прибуває до Парижа і після успішної вистави, акторам запропонували роботу в столиці.Так склалося, що Мольер почав працювати придворним драматургом, та організатором придворних розваг. Незабаром Мольер став кумиром багатьох паризьких театралів, тому що він не тільки створював чюдові камедії, але й сам брав участь в них.

Самостійно писати Мольер почав у 33 роки і за коротке творче життя залишив вагомий вклад у світову літературу у вигляді 34 комедій.

Найвідоміші серед них є “Тартюф або облудник”, “Дон Жуан, або Кам’яний гість”, “Мізантроп”, “Сканара”, “Витівки Скапера”, “Міщанин шляхтич”, “Удаваний хворий” та інші.

Мольер був одним з родоначальників так званої інтелектуальної камедії, він підняв комедію до високого рівня трагедії.

На мою думку ізюмінкою його комедій стало те що Мольер в сатиричній формі висміював людей які дали себе обдурити людям, які прагнуть пожити за раунок чужих гаманців. Його комедії відповідали реалям того життя, та й зараз вони не втратили свого сенсу, а навпаки набувають ще більшої актуальності, бо всім відомо, що часи повторюються.

Цим самим Мольер забезпечив своїм комедім вічне життя, бо в різні часи вони були і будуть актуальними!