У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





З М І С Т

„Поетика і психологізм творчості Василя Стефаника”

З М І С Т

ВСТУП ........................................................................................................ 3

Розділ І. Психологізм творчості В. Стефаника ....................................... 7

1.1 Акцентуація характерів художніх персонажів ........................ 7

1.2 Характер в умовах пауперизму .............................................. 20

1.3 Герой в межових ситуаціях .................................................... 32

1.4 Психологізм емігранта ............................................................. 36

Розділ ІІ. Видима „мова” вираження внутрішнього світу людини ..... 42

Розділ ІІІ. Психологізм і поетика антифактивності та неповної фактивності у творчості В. С. Стефаника ....................................................................... 54

3.1 Стани антифактивності ...................................................................... 54

3.2 Стани неповної фактивності ............................................................. 65

Розділ ІV. Психологізм і поетика „прямої мови” у творчості В. Стефаника 74

Висновки ................................................................................................... 96

Список використаної літератури ............................................................ 103

ВСТУП

Літературний доробок Василя Семеновича Стефаника за своїм обсягом невеликий, але за своєю суттю – вагомий внесок у літературу кінця ХІХ початку ХХ століття.

Поруч з В. Стефаником важко поставити ще когось із новелістів. Він специфічний, він особливий, він неординарний, він безстрашний, він не боїться порушувати кордони людської етики, естетики і моралі задля досягнення внутрішньо психологічного конфлікту художнього персонажу у межових ситуаціях. „Василь Стефаник, як Хемінгуей, залишиться недосяжним взірцем для сучасних новелістів” [12, 30].

Його новели, образки – це цілі драми людського життя. Та його невеличку літературно-художню спадщину можна сміливо прирівняти з великою спадщиною В. Шекспіра. З цим погоджується і Б. Харчук, який написав: „Нехай ціпеніє з подиву світ – кожна маленька новела варта драми Шекспіра! Нехай падають поети – стефаниківська проза співається як пісня” [26, 98].

Глибокий психологізм, драматизм, лаконізм, прихований ліризм, трагізм – ось коротка характеристика літературного доробку В. Стефаника. Прагнення розкрити загальнолюдське багатство і красу духовного світу селянина, трагедію його душі, внутрішньо психологічні переживання, утвердити його людську гідність, духовну основу та людську рівноправність – означало новий підхід у розв’язанні селянської теми.

Актуальність теми:

У деяких працях є розділи, чи окремі статті присвячені проблемі психологізму творчості В. Стефаника. Серед цього типу праць варто виділити такі: Бондаренко Г., Барабаш Д. Психологічні аспекти новели „Кленові листки” В. Стефаника // Стефаник В. і українська культура. ч.1. – Івано-Франківськ, – 1991. – С. 11-12; Василь Стефаник – художник слова. / Грещук В., Хороб С. – Івано-Франківськ: Плай, - 1996. – 270 с. Голомб Л. Психологія покори В. Стефаника // Стефаник В. і українська культура. ч.1. – Івано-Франківськ, – 1991. – С. 26-28; Данилюк І. В. Психологія „народного духу” у творчості В. Стефаника // Данилюк І. В. Історія психології в Україні. – К., - 2002. – С. 57-65.; Кодак М. П. Психологізм і поетика творчості Василя Стефаника // Українська мова і література в школі, - 1980. - №9. – С. 33-42; Матусяк Л. Філософсько-психологічна проблематика творів В. Стефаника // Стефаник В. і українська культура. ч.1. – Івано-Франківськ, – 1991. – С. 64-65; Павлик Р. Традиції В. Стефаника і психологізм в українській літературі для дітей // Стефаник В. і українська культура. ч.1. – Івано-Франківськ, – 1991. – С. 72-74; Піхманець Р. В. Сила новелістичного таланту: [До проблеми психології творчості Василя Стефаника] //Українська мова і література в школі. – 1987. - №11. – С. 7-13; Середа В. До проблем психологізму прози Левицького і Стефаника // Стефаник В. і українська культура. ч.1. – Івано-Франківськ, – 1991. – С. 95-97; Слоньовська О., Сушевський Б. В. Стефаник – майстер психологічної новели // Українська мова та література, - 2001. – №3. – С. 6; Хомич Г. Джерела психологізму у творчості В. Стефаника // Стефаник В. і українська культура. ч.1. – Івано-Франківськ, – 1991. – С. 106-108., та інші. Проте, відсутні комплексні монографічні дослідження психологізму творчості В. Стефаника, як наприклад, монографія В. Загороднюка Психологізм творчості Михайла Стельмаха. – К., 2002. Актуальність теми бакалаврської роботи полягає в тому, що тут досліджуються найменш вивчені сторони психологізму творчості В. Стефаника, з сучасним поглядом на проблему.

Мета дослідження.

Метою дослідження є поглиблене вивчення окремих аспектів психологізму і поетики творчості В. Стефаника.

Задля реалізації цієї мети, необхідно вирішити такі конкретні завдання:

Завдання дослідження:

уточнити зміст поняття художнього психологізму;

обґрунтувати витоки образного мислення митця;

проаналізувати межові форми акцентуації характерів художніх персонажів;

простежити деградацію характеру в умовах пауперизму;

охарактеризувати особливості психологічної поведінки героя в межових ситуаціях;

вивчити невербальні засоби вираження внутрішнього світу героїв;

дослідити психологізм і поетику станів антифактивності й неповної (часткової) фактивності героїв;

проаналізувати психологізм і поетику прямої мови у творчості В. Стефаника.

Відповідно до цих завдань формуємо структуру роботи. Вона складається з чотирьох розділів. У першому розділі аналізуємо психологізм творчості В Стефаника, зокрема на матеріалах новел „Сини”, „Гріх”, „Вечірня година” (які є водночас глибоко психологічними та мало досліджуваними у контексті психологізму, що узгоджується з метою та підсилює актуальність нашої роботи) – акцентуацію характерів художніх персонажів. На матеріалах новел „Синя книжечка”, „З міста йдучи”, „Давнина”, „Май” – деградацію характерів художніх персонажів. На основі новел „Виводили з села” і „Стратився” – поведінку героя в межових ситуаціях, та на матеріалі новели „Камінний хрест” – психологізм емігранта. В другому розділі комплексно досліджуємо психологізм видимої „мови” почуттів внутрішнього світу героїв.

У третьому розділі комплексно досліджуємо психологізм і поетику станів антифактивності й неповної (часткової) фактивності у творчості В. Стефаника. У цьому розділі


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35