У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти і науки України

Курсова робота:

Роль художньої деталі у романі Оноре де Бальзака

„Євгенія Гранде”

Зміст

І. Вступ.................................................................................................3

ІІ. Біографія Оноре де Бальзака.....................................................4

ІІІ. Основні принципи творчості Оноре де Бальзака...............13

IV. Бальзак і Україні………………………………………………21

V. Художня деталь у творчості Бальзака………………………23

VI. Стислий переказ роману………………………..…………….25

VІІ. Висновки....................................................................................30

VIII. Список літератури…………………………………………..31

І. Вступ

Актуальність: Дана тема є майже не вивченою, тому дослідження творчості Бальзака, зокрема роману „Євгенія Гранде” є важливою та відповідальною працею. Предметом є творчість, а зокрема окремий твір Оноре де Бальзака, дослідження художньої деталі у романі „Євгенія Гранде”.

Об’єктом є роман „Євгенія Гранде”, біографія письменника яка і сформувала літературну специфіку його творчості. У наш час мало хто сумнівається у тому, що Оноре де Бальзак - один з тих письменників, чия творчість належить до найзначніших набутків світової літератури, до її найвеличніших вершин. А для цього, як відомо, замало одного лише таланту, навіть найяскравішого,- необхідно також, щоб творчість митця з особливою повнотою і переконливістю відбивала його епоху, її глибинний зміст, провідні закономірності й характерні колізії. Неабияке значення має й те, щоб поставала вона як завершене втілення певної системи естетико-художнього мислення, притаманної даній епосі й зумовленої нею. Такими митцями були Гомер і Софокл, Данте і Шекспір, Сервантом і Гете. Таким митцем був і Бальзак. Він свідомо ставив своєю метою максимально широке й достовірне витлумачення сучасності, котра була добою розквіту буржуазного суспільства і водночас - відвертого прояву властивих йому кричущих суперечностей вад. Оноре де Бальзак разом із Стендалем стояв біля джерел соціального роману критичного реалізму у Франції ХІХст. і дав у своїй творчості блискучі її зразки. Він здійснив творчий подвиг, зобразив характери і традиції свого часу в грандіозному творінні, яке дає не тільки широку і глибоко правдиву панораму життя його епохи, але і несе маральні істини, які мають загально людське значення. Творчість О.Бальзака досить добре висвітлена у наукових працях і статтях таких відомих дослідників: Обломнєвський Д., Чичерін А.В., Кучборська Є.П., Наливайко Д.С., Султанов Ю.І., Тихомирова Л.В., Єременко О.В., Пацаповська Л.І. та ін. Мета курсової дослідити питання падіння моралі у творчості Оноре де Бальзака (на основі творів з "Людської комедії": "Батько Горіо" і "Гобсек"). Завдання курсової роботи полягають у : 1) вивченні циклу соціальних романів О.Бальзака "Людської комедії": структури та теми падіння моралі в цьому циклі; 2) дослідженні одного із ключових творів "Людської комедії" "Батько Горіо" та основні сюжетні лінії; 3) розгляді теми влади золота та її філософію в повісті і "Гобсек"; 4) визначенні причин трагедії батька Горіо; 5) ознайомленні з темою морального падіння Ежена де Растіньяка; 6) аналізі образу Гобсека. Об'єктом вивчення курсової роботи є романи О.Бальзака "Батько Горіо" і "Гобсек", а предметом - падіння моралі. Курсова робота складається з двох розділів. В першому розглядається "Людська комедія" в загальному і тема падіння моралі в ній, та романи "Батько Горіо" і "Гобсек" конкретно. В другому розділі розглядається тема падіння моралі в образах батька Горіо, Е. Растіньяка та Гобсека. При написанні курсової роботи використано такі методи: аналіз,порівняння,протиставлення,спостереження. Курсову роботу можна використати при написанні наукової роботи, підготовці до семінарських занять,лекцій,рефератів. Розділ 1 Тема морального розладу і деградації суспільства в "Людській комедії" Оноре де Бальзака.

Завдання: Виявлення художньої деталі, аналіз твору „Євгенія Гранде”, дослідження тексту та підтексту.

 

І. Вплив біографії на творчість великого письменника

Оноре Бальзак народився 20 травня 1799 року в місті Турі. Отець його, Бернар Франсуа Бальзак, чиновник військового відомства, займався постачанням провіанту для дивізії, розквартированої в цьому містечку. Йому було 53 роки, коли народився Оноре. Мати майбутнього письменника Ганна Шарлота Саламбье, дочка паризького буржуа, була молодше за чоловіка на 32 роки. Бернар Франсуа жартома хвалився своєю віддаленою спорідненістю з древнегалльським рицарським прізвищем Бальзак. Проте син пізніше перетворить цю фантазію на незаперечний факт. «Де Бальзак». Так він став підписувати свої листи і книги, а гербом д'Антрегів прикрасив свій екіпаж, збираючись відправитися до Відня. Тим часом всі документи, що дійшли до нас, не підтверджують дворянське походження Оноре. Ранне дитинство майбутнього письменника пройшло поза рідною домівкою. Спочатку він жив у годувальниці, простій туренськой селянки. Коли хлопчикові виповнилося чотири роки, його віддали в пансіон Леге. Одинадцять років з невеликими перервами провів Бальзак за смутними стінами різних пансіонів і інтернатів. Найпохмурішими були для нього сім років перебування у Вандомському коледжі, закритому учбовому закладі, керованому монахамі-ораторіанцамі. Двісті вихованців коледжу повинні були беззаперечно підкорятися суворому монастирському режиму. За щонайменшу провину слідувала прочуханка або темний сирий карцер. У Бальзака було мало друзів. Він славився похмурим, недбайливим учнем.  У ці роки Оноре залучився до світу книг. Він став постійним відвідувачем бібліотеки коледжу. Сам пробував писати, але це викликало тільки насмішки товаришів, які дали йому іронічне прізвисько Поет.       Бальзаку було п'ятнадцять років, коли його батька перевели до Парижа. Йшов 1814 рік. Тільки що звалилася імперія Наполеона. Франція знов стала королівством Бурбонів. За наполяганням батька хлопець вчився в Школі права та водночас працював писарем в конторі адвоката Гильоне де Мервіля. І в таємниці від батьків відвідував лекції з літератури в Сорбонні, довги години проводив в бібліотеці Арсеналу, вивчаючи праці філософів і істориків.    1819 рік почався для нього випускними іспитами. Оноре успішно закінчив Школу права, але несподівано для батьків вирішив присвятити себе літературі. В цей час отець вийшов у відставку, і вся сім'я переїхала в містечко Вільпарізі, недалеко від столиці. Оноре поселився в робочому районі Парижа, мешкав в маленькій мансарді. Він з гумором писав сестрі: «Твій


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9