У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти і науки України

 

Дипломна робота

НАРОДНА ПІСНЯ ТА БАЛАДА В КОНТЕКСТІ ПОЕЗІЇ АНГЛІЙСЬКИХ РОМАНТИКІВ

(НА МАТЕРІАЛІ ТВОРІВ ПОЕТІВ «ОЗЕРНОЇ ШКОЛИ»)

Зміст

Вступ………………………………………………………………………………..3

Розділ І. Історичні етапи розвитку романтизму в Англії…………………...7

1.1. Романтизм як літературний напрямок та світогляд………………………7

1.2. Англійський романтизм: основні тенденції розвитку…………………..12

1.3. Місце та значення фольклору в творчості англійських романтиків…...18

Розділ ІІ. Використання та відображення народних пісень у творчості поетів «озерної школи»………………………………………………………....25

2.1. Народна пісня та її місце в творчості англійських романтиків ..............25

2.2. Характеристика пісень у творчості поетів «озерної школи»…………...30

Розділ ІІІ. Характеристика балад в контексті творчості поетів «озерної школи»…………………………………………………………………................35

3.1. Виникнення та еволюція баладних жанрів. Англо-шотландські народні балади……………………………………………………………………....35

3.2. Збірка «Ліричні балади» як маніфест раннього романтизму…………...40

3.3. Традиції баладного жанру в творчості поетів «озерної школи»………..46

Висновки.………………………………………………………………………….59

Список використаної літератури………………………………………………...63

Вступ

У багатьох випадках романтизм став точкою відліку не лише літературного процесу, а й багатьох інших явищ суспільного розвитку.

Заперечуючи класицизм і просвітницький реалізм, їхню регламентацію та умоглядність, романтики прославляють самоцінність окремої людської особистості, її цілковиту внутрішню свободу. Відштовхуючись від Шекспіра, романтики розкривають дивовижну складність та суперечливість людської душі, її одвічну невичерпність. Заглибленість у внутрішній світ особистості, пильний інтерес до могутніх пристрастей та яскравих почуттів, до всього надзвичайного, тяжіння до інтуїтивного та неусвідомленого - характерні риси романтичного методу в усіх мистецтвах. Представники класицизму зверталися до античності, як до джерела, до натхнення, романтики ж зверталися до фольклору, вбачаючи в ньому джерело поезії, натхнення та пафосу.

Власне така увага до фольклору в європейській культурі посилилася наприкінці XVIII – початку XIX століття.

Одним із найрепрезентованіших жанрів народно-фольклорної течії стала літературна пісня, яка саме в добу романтизму набула значної популярності.

Жанрова модель романтичної пісні, зорієнтованої на народнопісенну традицію, набула розвитку в світовій та англійській літературах. Серед поетів-романтиків Великобританії до цього жанру зверталися С. Колрідж, В. Скотт, Т. Мур, Дж. Байрон, В. Лендор, Дж.  Клер та ін.

Генеалогічний аналіз англійських романтично-літературних пісень виявив у їхній поетиці типологічно подібні комбінування народних і літературних пісенних традицій, як-от, включення народнопісенної поетики в елегію чи романс.

Англійські поети «озерної школи» також пісенно обігравали сюжети балад, легенд, переказів та повір’їв, акцентуючи увагу на почуттях та емоціях людини.

Одні з видів романтичних пісень за своїм генезисом є національними (англійські мисливські, рибальські пісні, пісенні варіації для волинок), інші – міжнаціональними (колискова, похоронні та весільні пісні).

Народні балади створювалися безіменними оповідачами, передавалися усно і в процесі усної передачі сильно видозмінювалися, ставали, таким чином, плодом вже не індивідуального, а колективної творчості.

Джерелами сюжетів балад були християнські легенди, лицарські романи, античні міфи або твори грецьких і римських авторів в середньовічному переказі, так звані «вічні» або «бродячі» сюжети, а також справжні історичні події, стилізовані на основі готових пісенних схем.

Перші видання народних балад з'явилися в XVIII ст. і були пов'язані з пожвавленням інтересу літераторів, учених-філологів і поетів до національного минулого і народним витокам літературної творчості. Це були: збірка шотландських пісень і балад «Бесіди за чашкою сподіваючись» (Tea-Table Miscellany, 1724-1732) Аллана Рамзея (Allan Ramsay, 1686-1758), «Пам'ятники старовинної англійської поезії» (Reliques of Ancient English Poetry, 1765) Томаса Персі (Thomas Percy, 1729-1811), двотомна збірка балад і пісень про Робін Гуда (1795) Джозефа Рітсона (Joseph Ritson, 1752-1803), знамениті «Пісні межі» (Minstrely of the Scottish Border, 1802-1803) Вальтера Скотта та інші.

В значній мірі завдяки творчості романтиків балада перетворюється з неканонічного, позалітературного жанру у високий жанр, що одержав визнання в художній літературі. Перетворившись в творчості видатних поетів кінця XVIII – початку XIX століть, сюжети народної балади та її різновидів стали загальним надбанням англійської поезії.

Але зараз термін «балада» володіє крайньою розпливчатістю і невизначеністю, оскільки впродовж декількох століть різні літературні та фольклорні жанри позначалися словом «балада»: старовинна народна балада, французька, вулична, сентиментальна, готична, романтична. Тому через декілька століть, якщо який-небудь твір називали баладою, це означало, що воно своїм розміром або стилістичними прийомами, образною системою або тематикою, своєю соціальною функцією або загальною тональністю викликає у автора або публіки асоціації з яким-небудь з тих видів балад, про яких йшла мова вище. Вірш міг в цілому мало бути схожим на баладу, але наявність одного-двох ознак якого-небудь з її різноманітних типів давало автору право назвати свій вірш баладою.

Дослідженням та вивченням місця та ролі народних пісень у творчості поетів - «лейкістів», займалися, в основному, російські науковці. Особливо варто, наприклад, відзначити праці Галинської І.Л., Н. Гумільова [9], Дяконової Н.Я., Єлістратової А.А., Самаріна Р. [36], Скворцової Т.Г. тощо. Чимало видано в Росії й підручників, в яких висвітлюється історія розвитку романтизму в Англії, а також життєвий та творчий шлях поетів «озерної школи». В Україні даною проблематикою займалися: Наливайко Л.С., Шахова К.О., Павличко С.Д., Стріха М.

Новизна дипломної роботи полягає в дослідженні питання про рецепцію та функціонування народних пісень та народних англо-шотландських балад в творчості поетів «озерної школи» епохи Романтизму.

Актуальність дипломної роботи в тому, що вічними і актуальними і в наш час є звернення поетів до любовних мотивів, до оспівування кохання. Поети часто зверталися до народних мотивів у своїй творчості, зокрема балад та пісень.

Метою дипломної роботи є вивчення теоретичних засад та основних етапів розвитку романтизму як літературно-мистецької течії в Англії, а також практичне дослідження народних балад та пісень у творчості поетів «озерної школи» (Вордсворта, Кольріджа, Сауті).

Поставлена мета передбачає виконання наступних завдань:

Ш висвітлити основні історичні етапи розвитку романтизму в Англії;

Ш проаналізувати


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20