У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗМІСТ

МАГІСТЕРСЬКА РОБОТА

Своєрідність творчого методу Айріс Мердок на матеріалі

роману “Досить гідна поразка”

Зміст

Вступ……………………………………………………………………. | 4

Розділ 1. Теоретичні основи дослідження художнього методу……………………………………………… |

9

1.1. Поняття художнього (літературного) методу. Його системність……………………………………………………... |

9

1.2. Основні літературні методи ХХ століття……………..... | 20

Висновки до розділу 1………………………………………… | 35

Розділ 2. Проблематика роману……………………………… | 36

2.1. Проблема добра і зла ………………………………………. | 36

2.2. Проблема необхідності і випадковості в житті людини та проблеми свободи особистості і її вибору………………………. |

43

2.3. Проблема відчуження……………………………………….. | 49

2.4. Проблема абсурду…………………………………………… | 52

Висновки до розділу 2…………………………………………. | 57

РОЗДІЛ 3. Стильові особливості роману………………………. | 59

3.1. Драматизація оповіді……………………………………….... | 59

3.2. Роль ретроспекцій і проспекцій в романі………………. | 66

82

3.3. Роль деталей в розкритті характерів і відносин героїв…….

3.4. Роль описів інтер’єру і пейзажу в розкритті характерів і передачі психологічного стану героїв…………………………… |

87

3.5. Роль художніх засобів в романі…………………………. | 91

Висновки до розділу 3………………………………………… | 96

ВИСНОВКИ………………………………………………………………. | 98

Список використаної літератури…………………………... | 104

Список використаних джерел……………………………….. | 111

ВСТУП

Айріс Мердок (1919-1999), лауреат найпрестижніших літературних премій Великобританії, автор двадцяти шести романів, поет, драматург, публіцист, літературознавець і філософ, вже понад півстоліття привертає увагу читачів та дослідників неординарною тематикою, неочікуваними поворотами сюжету, витонченістю стилю. Як зазначав Джеймс Атлас в інтерв’ю із Елізабет Фамсворс: “she … knew a great deal about the passions of people’s lives” (вона добре розбиралася в людських пристрастях), і, що найважливіше, у своїх книгах “she lived a life” [82, 3].

Великий вплив на формування світогляду Мердок мали філософи і письменники Вітгенштейн, Сартр, Камю, Вайль, філософи Кант, Платон і психоаналітик Фрейд. Вона захоплювалася Шекспіром, Джорджем Еліотом, Джейн Остін, Толстим та Достоєвським. Творчість останнього часто знаходить своє відображення в творах Мердок, тому не дивно, що її називають “найбільш достоєвською із британських письменників” [40, 27]. Бібліотека Мердок нараховувала 150 тисяч книг. Близько половини з них ? це література із психології та філософії. Саме вони вплинули на формування, так званого, “мердівського” світобачення і стали основою для творчості однієї із найвідоміших письменниць ХХ ст. Підтвердженням популярності і визнання Мердок є не тільки велика кількість бестселерів серед її романів, але й той факт, що в 2001 році на екрани вийшов фільм про життя і смерть визначної англійської письменниці.

Не зважаючи на те, що творчість Айріс Мердок досліджували як в західному (Б. Конраді, Е. Діпл, А. Байат, М. Антонаціо, П. O’Конер, Г. Блум, М. Нусбаум), так і у вітчизняному і російському (С. Павличко, В. Івашева, Н. Демурова, М. Урнов, С. Толкачев, А. Матійчак) літературознавстві, питання творчого методу письменниці ще не вивчене в повному об’ємі.

Думки вітчизняних і західних літературознавців щодо методу Айріс Мердок дуже суперечливі. Наприклад, Френк Белданза в своїй роботі про творчість Айріс Мердок пише: “as a novelist Iris Murdoch clearly belongs in the main stream of the late XVIII-XIX century tradition in the English novel” (“Як романіст Мердок явно належить до традиції англійського роману кінця XVIII-XIX ст.”) [53, 49]. І. Левідова в статті “Читаючи романи А. Мердок” пише про те, що “творчість Мердок ? в руслі великої реалістичної традиції англійської літератури. Діккенс і сестри Бронте, як і Філдінг, напевно, не мали б причин відрікатися від такої наступниці” [53, 50]. А. Кустарьов вважає, що А. Мердок “працювала в класичній традиції реалістичного роману XIX ст.” [48, 334]. На думку В. Івашевої романам Мердок властиве поєднання реалізму і романтизму, а також прослідковується наявність в них екзистенціалістських мотивів, елементів “готики” [25, 41]. Ендрю Сандерс в “Короткій Оксфордській історії англійської літератури” говорить про А. Мердок як про письменницю, яка “from the very begining remain equally faithful to traditional fictional shapes” (“із самого початку залишається вірною традиційним белетристичним образам”) [53, 66]. Ендрю Сандерс також зазначає, що А. Мердок була однією з перших читачів Ж. П. Сартра і С. Беккета, філософські погляди яких пізніше проявлялися у багатьох її романах [53, 66]. Антонія Байат вважає, що творчість А. Мердок “was much closely related to Beckett and French existentialists and surrealists than she claimed herself as a “realist” and a novelist in the English realist tradition as examplified by Jane Austen, G. Eliot and Forster” (“була тісно пов’язана з Баккетом і французькими екзистенціалістами та сюрреалістами, хоча вона заявляла про себе як “реаліста” і романіста в англійській реалістичній традиції, представленій Джейн Остін, Д. Еліотом і Фостером”) [76, 138]. Метод А. Мердок за Френком Белданза ? це “трансцендентальний реалiзм”. Він вважає, що це особливий тип реалізму, “мердівский”, який допускає поєднання кількох методів (романтизму, класичного реалізму, модерну, постмодернізму, сюрреалізму, екзистенціалізму). Надскладність ? характерна риса стилю письменниці. Вона ж визначає своєрідність творчого методу Айріс Мердок. Подібні дискусії і розбіжності в поглядах виникають практично по кожному роману письменниці і кожного разу не знаходиться однозначної відповіді.

Тому питання творчого методу Айріс Мердок так і залишається відкритим і потребує комплексного дослідження. Цим і пояснюється актуальність обраної теми.

Наукова новизна дослідження полягає в тому, що в ньому поданий комплексний аналіз роману Айріс Мердок “Досить гідна поразка”, який є малодослідженим в західному літературознавстві і взагалі не досліджений у вітчизняному. В роботі проаналізовано проблематику роману, що розкриваює філософський, морально-етичний, психологічний аспекти твору, його особливості з урахуванням прагматичного аспекту. Таке багатопланове дослідження дає можливість робити певні висновки про застосований Мердок в данному романі літературний метод, що служить ключем для аналізу і розуміння художнього світу письменниці, її специфічного філософського світобачення.

Метою дослідження є визначення творчого методу Айріс Мердок через аналіз й


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35