У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат

ТЕМА : Геологічні та геоморфологічні об’єкти Закарпатської області

Мета : Ознайомитись з геологічними та геоморфологічними об’єктами Закарпатської області.

Територія дослідження : Закарпатська область

Терміни : геоморфологія , геологія ,морфогенез .

 

Зміст

1 .Фізико – географічні умови розташування Криму .

2. Геологічні та геоморфологічні об’єкти Криму .

- 2.1. Місцезнаходження даних об’єктів .

- 2.2. Причини їх утворення .

- 2.3. Їх опис , характерні особливості .

- 2.4. Специфіка їх відвідування .

- 2.5. Можливості застосування в туристичних маршрутах .

3. Труднощі і переваги використання даних геообєктів у туризмі .

Висновок

Перелік посилань на джерела

Додаток до курсової роботи

Вступ

Мабуть , немає на нашій планеті величнішого витвору природи, ніж гори. Вони вражають різноманітністю рельєфу, своєрідністю природних ландшафтів, багатством рослинного і тваринного світу.

Людина, яка бувала в горах різних географічних широт, напевно зауважила, що і зелені килими лісів та лук, і бурхливі ріки, і тваринний світ кожної з них мають свої особливості.

Своєрідне життя має і Карпатська гірська система. Розташована у самому серці Європи, вона простяглася велитенською дугою на 1500км.

Багата і самобутьня природа Карпат.

Протягом століть приваблювали Карпати вчених, допитливих краєзнавців, що прагнули пізнати таємниці їх життя та розвитку.

З давніх здавен гори вважаються оазисами здоров’я, кращим місцем відпочинку.Де ще можна так відпочити, як серед гірської тиші, у морі благодатних ультрафіолетових променів, на свіжому, насиченому ароматом квітів повітрі?

Важко переоцінити вплив природи і на наше духовне життя.

1. Фізико-географічні умови розташування Закарпатської області.

Закарпаття є одним із наймальовничіших куточків України, розташоване на південно-західних схилах і передгір'ях . На північному заході, заході і півдні область межує із чотирма країнами - Польщею, Словаччиною, Угорщиною та Румунією, а на північному і південному сході з Львівською та Івано-Франківською областями.

Закарпаття - наймолодша область України, утворена і входить до її складу з 22 січня 1946 року. За територіально-адміністративним поділом включає 13 районів, 4 міста обласного підпорядкування, 20 селищ міського типу, 579 сільських населених пунктів. Обласний центр - м.Ужгород, розташований на відстані 788км шосейними дорогами та 898км залізницею від м. Києва.

За своїм розташуванням область є географічним центром Європи, займає південно-західну частину Українських Карпат, Придунайську низовину, межує з Польщею, Словаччиною, Угорщиною та Румунією, а на північному і південному сході - з Львівською та Івано-Франківською областями. Це характеризує її як регіон особливих геополітичних можливостей держави.

За площею і населенням область невелика у масштабах країни. Її територія становить 12,8 тис. кв. км, чисельність населення - 1288,2 тис. чоловік (на 01.01.98), або відповідно 2,1 і 2,5 відсотка території і населення України. Територія області поділена на 13 адміністративних районів (, , , , , , Мукачівський, Перечинський, Рахівський, Свалявський, Тячівський, Ужгородсь-кий, Хустський) і 3 міста обласного підпорядкування, 295 сільських та селищних рад. Область налічує 10 міст, 20 селищ міського типу, 579 сіл. На її території по-близу села Ділове Рахівського району знаходиться географічний центр конти-ненту.

Область є унікальною екологічною системою заходу України з різноманітним рельєфом та кліматичними умовами. Її територія на півночі захи-щена Карпатським хребтом, з північного заходу - Татрами, з півдня - західними Румунськими горами і Мараморошським масивом. Від інших регіонів України об-ласть відділяють Яблуницький, Вишківський, Ужоцький, Верецький та Воловець-кий перевали висотою від 931 до 1614 метрів над рівнем моря.

Близько 80 процентів території краю займають гори, утворюючи з південного заходу на південний схід , , , , , , . Чорногорський хребет включає в себе гору , висотою 2061м , яка є найвищою точкою області і України. Закарпаття від інших регіонів відділяють Яблуницький, Вишківський, Ужоцький, Верецький та Воловецький перевали висотою від 931 до 1014 метрів над рівнем моря.

Ліси, які є найбільшим багатством краю, займають понад 50 відсотків території, різноманітні за породним складом залежно від вертикальної поясності. На низовині ростуть дубово-грабові ліси, у передгір'ях - дубові і дубово-букові, у горах на висоті від 800-1000м над рівнем моря букові, хвойні (ялиця біла, ялина) - на висоті до 1300-1500метрів.

Довершують ландшафт субальпійські та альпійські луки - полонини. На території області протікає 9429 річок і потоків, що із уже зазначеними факторами формує помірно-континентальний клімат. Улітку середня температура повітря становить +21°С, а взимку -4°С. У краї виявлено понад 360 родовищ та джерел цілющих природних мінеральних вод. Рельєф, географічне розташування, ліси, мінеральні води, помірно-континентальний клімат, багатовікові традиції та само-бутня культура багатонаціонального населення краю у комплексі створюють унікальний рекреаційний і соціальний потенціал, на основі якого існує і має пер-спективу поступового розвитку санаторно-оздоровчий комплекс світового рівня.

Природно-ресурсний потенціал

Природа краю багата і різноманітна. Найбільше багатство - ліси. Лісистість території сягає 50 відсотків, а лісовий фонд становить 694 тис. га. По породному складу переважають твердолистяні (64,4%) ліси. Загальний запас деревини стано-вить близько 200 млн. кубометрів. Мінерально-сировинна база представлена по-над 30 видами корисних копалин, серед яких нетрадиційні для України поліметали, алуніти, перліти, цеоліти, барити. Із неметалічних корисних копалин значними є запаси кам'яної солі Солотвинського родовища (0,5 млрд. тон). Над-звичайно перспективні для освоєння єдині в Україні поклади цеолітів, прогнозні запаси яких 285 млн. тон. У межах Біганського родовища алунітів розвідано 5,7 млн. тонн баритових руд, придатних для використання в бурових розчинах при проходженні свердловин на нафту та газ. Високу оцінку на світовому ринку має германій, який використовується


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14