У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат

ТЕМА : Геологічні та геоморфологічні об’єкти Криму .

Мета : Ознайомитись з геологічними та геоморфологічними об’єктами Криму .

Територія дослідження :Автономна Республіка Крим .

Терміни : геоморфологія , геологія ,морфогенез .

Зміст

1 .Фізико – географічні умови розташування Криму .

2. Геологічні та геоморфологічні об’єкти Криму .

- 2.1. Місцезнаходження даних об’єктів .

- 2.2. Причини їх утворення .

- 2.3. Їх опис , характерні особливості .

- 2.4. Специфіка їх відвідування .

- 2.5. Можливості застосування в туристичних маршрутах .

3. Труднощі і переваги використання даних геообєктів у туризмі .

Висновок

Перелік посилань на джерела

Додаток до курсової роботи

ВСТУП

Мабуть немає на нашій планеті величнішого витвору природи , ніж гори . Вони вражають різноманітністю рельєфу , своєрідністю природних ландшафтів , багатством тваринного і рослинного світу .

Саме Кримські гори є чудом природи , які вразили не тільки мене .

Людина , яка бувала в горах різних географічних широт , напевно зауважила , що і зелені килими лісів та лук , і бурхливі ріки , і тваринний світ кожної з них мають свої особливості .

50 солоних озер , 257 річок , ціла система Кримських гір з найвищою точкою Роман – Кош ,водоспади ,печери , заповідники – це все в Криму .Щоб це все зрозуміти потрібно побачити на власні очі.

Нерукотворна гірська краса віддзеркалюється у художніх полотнах Івана Труша і Олекси новокаківського , Бокшая Йосипа і Григорія Смольського , у дзвінких мелодіях коломийок .

Неможливо передати все словами ,а слід це все побачити.

Незаймана краса Кримських гір приваблює і полонить наші серця .

Нехай же цей краєзнавчий нарис стане супутником усім , хто піде по стрімких гірських плаях .

 

Фізико-географічні умови розташування

Криму

 

Слід окремо сказати про Крим і Кримську автономію .Відомо, що у 19

21р.,порушуючи автономне право ,Росія утворила тут як свою складову частину Кримську АРСР з двадцятьма адміністративними районами, в тому числі національно-територіальними.

Згідно з Конституцією України ,Автономна Республіка Крим є невід’ємною складовою частиною України.

На політико-географічні карті України Крим займає специфічне положення .В наслідок того що його територія пов’язана з материковою Україною лише вузьким Перекопським перешийком ,Крим має всі ознаки острова.

Автономна Республіка Крим розташована на півдні країни ,в межах Кримського півострова ,який глибоко вдається в Чорне море і зі сходом омивається Азовським море .

Кримські гори з найвищою точкою Роман – Кош (1545м ) мають переважно карстовий рельєф із великою кількістю печер (їх налічується 900)

Серед них найдавнішою є Червона (13,7км ) , а найглибшою – Солдатська (508м).

У Криму прокладено рекреаційні стежки , серед яких т.реджушими є Голіцинський , Бойківський.

Клімат рівнинної частини Криму помірно континентальний , у горах перехідний від степового до субтропічного , що характерний для Південного берега Криму.

Територію півострова перетинають 257 річок , здебільшого небагатоводних . У гірській місцевості водні потоки утворюють глибокі ущелини - каньйони , водоспади .Популярним екскурсійним об’єктом є Великий каньйон .Водоспад Учансу падає з південного схилу Ай – Петринської яйли майже прямовисно з висоти 98,5м , нижче утворюючи ще три водоспади.

В області понад 50 солоних озер , що належить до 5 груп .Вони мають значні запаси лікувальних грязей .Найбільші з кримських озер – Сасик , т.ред .

Перший грязьовий курорт країни – Саки .

Після захоплення в 1475 р . прибережної частини Криму турками на цьому місці була споруджена фортеця Гевлев . Свою сучасну назву місто отримало вже після приєднання Криму до Росії

В південно-західній частині Кримського півострова , підпорядкованій Севастополю , збереглися численні давні пам’ятки : античні міста ,фортеці , храми .

Територія на якій заснували Севастополь , називалась т.ред .

Історія Старого Криму налічує не одне тисячоліття .

Автономна Республіка Крим займає територію Кримського півострова,який розташованний на півдні Східної Європи між 46є15’–44є23’ північної широти і 32є29’–36є39’ східної довготи. Площа півострова 27 тис. Км2. Населення (разом із Севастополем) — 2447 тис. Чоловік (2001 р.). Адміністративний центр — місто Сімферополь.
Крим по праву називають природною перлиною Європи. Тут, на стику помірних і субтропічних широт, найрізноманітніші природні ландшафти: гори і рівнини, стародавні вулкани і сучасні грязьові сопки, моря й озера, ліси і степи, природа Кримського субсередземномор’я і напівпустелі Присіваш’я.
Невипадково цей куточок унікальної землі здавна привертає увагу людей, а в останні десятиліття став дійсною «т.ре» для мільйонів курортників і туристів.
Крим розташований у широтному поясі Земної кулі, і знаходиться на рівних відстанях від екватора і Північного полюса. На півночі півострів приєднується до материка вузьким (7—23 км) Перекопським перешийком. З заходу і півдня півострів омивають Чорне море, зі сходу — т.ченська протока, а з північного сходу — води Азовського моря і його затоки Сіваша [3].

Чорне й Азовське моря утворюють найсхіднішу окраїну ланцюжка морів, що простягнулася від Атлантичного океану. Таким чином, Кримський півострів як би омивається водами Атлантики. Моря ці, хоча і зв'язані між собою, мало схожі одне на одного.

Чорне море — дуже глибока (до 2245м), майже замкнута, овальної форми, водойма. По площі своєї водяної поверхні (413488 км2) ця плоскодонна улоговина більш ніж у 15 разів перевершує площу Кримського півострова.
Азовське море, навпаки, дуже мілководне. Найбільша глибина его не перевищує 13,5м. Набагато уступає маг


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7