У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗМІСТ

Анотація

В даному проекті розробляється питання: “Проект бурових робіт з метою пошуку покладів нафти і газу в нижньокам’яновугільних відкладах і розущільнених породах кристалічного фундаменту на Роганській площі Харківської НГРЕ”.

В геологічній частині на основі промислових даних проведено обґрунтування закладання свердловини.

В техніко – технологічній частині приведено розрахунок режимних параметрів, розрахунків бурильної та обсадної колони, а також розрахунок цементування експлуатаційної колони.

В частині охорони праці і навколишнього середовища детально розглянуто всі заходи і міроприємства для охорони праці і навколишнього середовища.

Вступ

Україна одна з найстаріших нафтогазовидобувних країн Європи.

Прояви нафти на її території відомі ще з XVII ст.. В літературі про нафту в Карпатах згадувалось у 1617 році. Вперше нафту почали видобувати в Карпатах в 1717 році. Першим про наявність нафти біля Борислава повідомив С.Столиця у 1805 році, а річний видобуток нафти у 1870 році становив 10,6 тис. тон.

Другим районом видобутку нафти був Керченський півострів на Сході республіки Крим. Видобуток нафти розпочався з 1930 – х років. У 1950 році було відкрито найбільше в колишньому СРСР – Шебелинське родовище газу.

З початку геологічних досліджень на Україні відкрито 292 родовища нафти і газу. На сьогодні в Україні виділено 3 нафтогазоносні області:

Західна (Карпати) на території Львівської, Івано – Франківської і Закарпатської областей.

Східна (Дніпровсько – Донецька западина) на території Чернігівської, Полтавської, Сумської, Харківської та Донецької областей.

Південна (Причорноморсько – Кримська) на території півострова Крим, шельф Чорного моря.

Найбільший рівень видобутку нафти на Україні припадав на 1972 рік і становив 14,4 млн. тон, а газу – на 1975 рік і складав 68,3 млрд. м3.

В зв’язку з тим, що починаючи з 1975 року, геологорозвідувальні і бурові роботи розпочали інтенсивно вести у Західному Сибіру, видобуток нафти і газу на Україні почав падати.

На цей день Україна видобуває приблизно 4 млн. тон нафти і 18 млрд. м3 газу. Таке становище склалося в наслідок виснаження старих родовищ нафти і газу, збільшення глибин буріння, зменшення виділення коштів на фінансування геологорозвідувальних робіт.

Сьогодні більшість родовищ, які знаходяться в експлуатації, характеризуються значною (до 80% і більше) вичерпністю запасів нафти і газу, що зумовлює щорічне природне падіння обсягів видобутку. Потенціал цих родовищ не дає змоги навіть стабілізувати видобуток вуглеводнів, а не тільки нарощувати його, компенсувати природне падіння видобутку нових родовищ.

Українська довгострокова програма розвитку нафтогазової промисловості передбачає збільшення видобутку нафти і газу до 2010 року. За рахунок більш інтенсивного розвитку геологорозвідувальних робіт на шельфах Чорного та Азовського морів і Східних регіонах України, в 2010 році видобуток нафти планується досягти до 7,2 млн. тон. У надрах України по прогнозам науковців ще залишилося 710 млн. тон нафти, 300 млн. тон конденсату і 4 трильйони 330 млрд. м3 газу.

Найбільш перспективними нафтовими і газовими регіонами є Східний район, де знаходиться 85% всіх вуглеводнів на Україні.

До них відноситься і Роганська площа, яка знаходиться у Чугуївському районі Харківської області. Свердловина, що проектується розташована в межах північного борту південно-східної частини ДДз. Метою її буріння є пошуки покладів нафти та газу в нижньокам’яновугільних відкладах і розущільнених породах кристалічного фундаменту.

Рельєф місцевості даної площі – гориста рівнина, а стан місцевості – рілля. Джерелом водопостачання є водна свердловина. Бурове обладнання буде перевозитись з Харківської бази НГРЕ, а також звідси і хімреагенти та паливо-мастильні матеріали. Вахта буде їздити за 36 км з міста Харкова. До площі підходять дороги місцевого призначення. Безпосередньо до свердловини прокладена ґрунтова дорога. Відстань від асфальтних доріг до свердловини 1,0 км. Середня кількість опадів – 500 мм. Переважний напрям вітру взимку – східний, а літом – західний та північно – західний. Найбільша швидкість вітру 12–20 м/сек. Середньорічна температура +6єС, максимальна літня + 32 єС, мінімальна зимова – 34 єС. Товщина сніжного покрову 0,25 м, а ґрунтового шару 0,5 – 0,6 м. Максимальна глибина промерзання грунту 1,2 м.

 

1 Геологічна частина

Короткий огляд геолого-геофізичних досліджень і

бурових робіт, що були проведені в даному районі

Площа проектних робіт та суміжних територій в різні роки вивчалась сейсморозвідувальними, гравіметричними, магнітометричними і електророзвідувальними роботами, а також структурно-картувальним, структурно-пошуковим та параметричним бурінням.

В 1955-58 рр. ділянка досліджень була покрита регіональною електрометричною зйомкою масштабу 1:100000, та 1:200000, в результаті робіт складений приблизний геоелектричний розріз, виділені північна бортова і заглиблена зона ДДз. Простежена границя виклинювання хемогенних відкладів нижньої пермі, що співпадає з регіональним порушенням.

По даних профільного буріння “Люботин-Чугуїв” в 1959 р, побудована структурна карта району робіт по покрівлі сеноманського ярусу.

За результатами сейсморозвідувальних робіт методом КМПХ, які виконувались на даній території в різні роки починаючи з 1961 року встановлено складнопобудований характер рельєфу фундаменту.

Вся північна частина ДДз в 1968 –70 рр. була покрита аеромагнітною зйомкою, за результатами якої на ділянках досліджень складені карти графіків (Дt ) масштабу 1:50000 і карта аномального магнітного поля ДДз масштабу 1:200000.

Гравіметричні дослідження масштабу 1:50000 на даній території проведені партіями 234/77, 233/77, 234/79, 234/86, 235/89.

За результатами гравіметричних робіт виявлені позитивні аномалії гравітаційного поля, які в основному відповідають підняттям в осадовому чохлі, а зони негативних аномалій, можливо співпадають з розломами кристалічного фундаменту з зонами підвищеної тріщинуватості порід фундаменту і осадового чохла.

Сейсмопартіями 40/83 і 40/84 методом МСГТ вивчені і підготовлені до глибокого буріння Юліївсько – Золочівська зона піднять.

В результаті роботи с.п. 31-34/88 в 1988-91 рр. СУГРЕ, с. Розсошенці


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Вдосконалення стратегічного менеджменту підприємства в системі стратегічного планування розвитку територій на Тлумацькому УЕГГ ВАТ «Івано-Франківськгаз» - Дипломна робота - 127 Стр.
Економіка і організація бурових робіт. - Реферат - 20 Стр.
Економіка та організація бурових робіт. Розрахунок економічного ефекту від застосування обертової підвіски, ОП –146 та пристрою для з’єднання секцій ПС – 146 - Контрольна робота - 3 Стр.
Принципи математичної обробки геодезичних мереж і приклади їх реалізації - Магістерська робота - 76 Стр.
Підрахунок запасів нафти, газу та конденсату в середньоменілітових відкладах Пасічнянського блоку Пасічнянського родовища - Дипломна робота - 119 Стр.
Газоконденсатний поклад Чутівського ГКР горизонт А-2 - Дипломна робота - 31 Стр.
Аналіз експлуатації свердловин покладу - Реферат - 9 Стр.