У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Дипломна робота - Рудківське родовище
32



В С ТУ П

Рудківське родовище багатопластове: промислова газоносність його пов’язана з юрським та гельветським відкладами, скупчення газу в яких утворюють єдиний масивний поклад, та горизонтами НД-9, НД-8, НД-7, НД-5 і НД-4 нижнього сармату. Розробка здійснюється є 1957 р. і в даний час вступила в завершальну стадію. Станом на 01.01.1996 р. із родовища вилучено з втратами 96 % затверджених запасів газу, приведених на початок розробки (31132 млн. м3) та 90,8 % уточнених в останньому проекті розробки (8) запасів. Однак наявність в окремих об’єктах розробки ще значного поточного пластового тиску вказує на певну заниженість раніше підрахованих запасів газу.

В роботі проведена переоцінка обширних геолого – промислових матеріалів по Рудківському родовищу та суміжних з ним площ, в результаті якої внесені корективи в геологічну будову та промислову характеристику родовища з уточненням контурів газоносності окремих горизонтів. Проведений аналіз довголітньої розробки газових покладів родовища, на підставі результатів якого уточнені залишкові запаси гази та визначні перспективи подальшої до розробки родовища. Розглянуто 3 проектні варіанти завершальної до розробки родовища існуючим фондом свердловин та з вводом в експлуатацію двох нових свердловин. Обґрунтовано доцільність буріння оціночних свердловин на родовищі з рекомендаціями з конструкції та технології буріння.

Видані рекомендації з раціонального використання існуючого фонду свердловин для максимальної відробки продуктивного розрізу родовища та з комплексу промислових досліджень і спостережень. Розроблені заходи з продовження терміну експлуатації свердловин в умовах прогресуючого обводнення.

І. ГЕОЛОГО – ПРОМИСЛОВА ХАРАКТЕРИСТИКА РОДОВИЩА

1.1. Загальні відомості про родовище

Рудківське газове родовище розташоване на території Самбірського району Львівської області, в 25 км. на північний схід від м. Самбір, в оточенні відомих газових родовищ Грушівського, північно Мединицького, Пинянського, Малогорожанського.

В межах родовища знаходяться м. Рудки, селище Комарно і села Переможне, Сусолів, Малинів, які зв’язані між собою гравійними і ґрунтовими дорогами.

Через північно – західну частину родовища проходять шосейна та залізнична дороги Львів – Ужгород.

Поблизу родовища проходить магістральний газопровід Комарно – Самбір – Дроздовичі.

В селищі Комарно знаходиться оперативно – виробнича служба по видобутку газу, яка займається розробкою Рудківського, Малогорожанського, Новосілківського, Пинянського та Залужанського родовищ.

В економічному відношенні даний рай1он належить до категорії сільськогосподарського, де в основному, вирощують пшеницю, ячмінь, льон, цукровий буряк.

Більшість населення району зайнято в сільському господарстві, а частина його займається на підприємствах легкої, харчової та гозовидобувної промисловості.

Клімат району помірно – континентальний р річною кількістю атмосферних осадків 700 – 800 мм і середньорічною температурою 7 – 8 єС.

В геоморфологічному відношенні район робіт знаходиться в межах верхнє – дністровської зандрово – алювіальної рівнини.

Рельєф району родовища злегка горбкуватий з коливанням абсолютних відміток від + 70 до + 320 м.

Основними водними артеріями є ріка Дністер і невеликі річки Верещиця і Вишня, відповідно ліві і праві притоки Дністра і Стрия.

В геологічному відношенні Рудківське родовище знаходиться в Косівсько – Угорській підзоні Вільче- Волицької зони Передкарпатського прогину і його промислова газоносність пов’язана з юрсько – гельветським і нижньосарматськими відкладами.

В період 1940-19** рр. на площі Рудки були проведені сейсмічні роботи в результаті яких тут було встановлено підняття по гіпсоангідритовому горизонту.

Матеріали цих робіт послужили підставою для проведення на площі Рудки глибокого розвідувального буріння, яке здійснювалось трестом “Львівнафтогазрозвідка”.

Перша розвідувальна свердловина 5, яка було почата бурінням в листопаді 1950 р. при вибої 830 м. ліквідована через аварію.

На протязі 1951-1953 рр. на площі було пробурено 11 розвідувальних свердловин з проектними глибинами 2000-2500 м.

В результаті цих робіт тут вперше з зовнішній зоні Передкарпатського прогину встановлена газоносність юрського комплексу і верхньої частини горизонту НД-9.

В період 1950-1960 рр. на площі Рудки здійснювалось розбурювання юрсько – гельветського покладу похило – направленими експлуатаційним свердловинами. За цей час було пробурено 21 експлуатаційна свердловина, з яких 18 – похило – спрямовані зосереджені в 7 кущах.

В процесі буріння свердловин 26 стався обрив бурового інструменту в умовах катастрофічного поглинання бурового розчину, в результаті чого почались перетоки газу в з нижніх горизонтів в верхні.

Одночасно з тим перетоки газу у верхні водоносні горизонти (за рахунок розриву експлуатаційної колони) виникли в свердловині 120, яка перебувала в експлуатації.

Внаслідок аварійних перетоків в травні 1964 р. в районі села Сусолів в заплаві р. Дністер з’явились потужні грифони, які стали розповсюджуватись на території навколишніх сіл.

З ціллю ліквідації цих перетоків було пробурено 479 дегаційних свердловин глибиною 25-100 м. і дві розвантажувальні похило – спрямовані свердловини 120а 120б поблизу аварійної свердловини 120. Поряд з тим були проведені ізоляційні і ліквідаційні роботи по аварійних свердловинах 120 і 26.

В результаті здійснення цих міроприємств аварійний стан на родовищі вдалося ліквідувати.

До розвідка Рудківського родовища тривала до 1961 р. до цього часу тут було пробурено 36 розвідувальних і 3 оцінюючі свердловини, більшість з яких розкрили мезозойські відклади.

В 1960 р. в розвідувальній свердловині 15 була встановлена також газонасиченість вищезалягаючих горизонтів нижнього сармату НД-8, НД-7, НД-5 і НД-4.

Свердловини 220 і 225, які були пробурені в 1965 р. для розвідки цих горизонтів, підтвердили їх газоносність.

Перший підрахунок запасів газу об’ємним методом по горизонту НД-9 (ІУ п.к.) був проведений в 1955 р. геологами В.І. Івановим і Г.Г. Єпіховим на підставі якого ДКЗ затвердила запаси газу по цьому об’єкту в об’ємі 2,9 млрд. м3.

В 1957 р. трестом “Львівнафтогазрозвідка” виконаний (об’ємним методом) підрахунок запасів газу (І) по юрсько – гельветському


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10