У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Лабораторна робота №

З предмету: “Основи теорії буріння свердловин”

Тема: “Вивчення конструкції трьох шарошкових доліт, їхніх шифрів, характеру кодування зносу”

Мета роботи. 3 допомогою натурних експонатів познайомитися з конструкцією і шифрами шарошкових доліт і засвоїти методику ВНДІБГ кодування їх зносу.

Основними функціональними елементами шарошкових доліт являється озброєння, котре розташована на шарошках, опори шарошок, промивна система. Конструктивні особливості цих елементів відображені в шифрах доліт, регламентовані ГОСТ 20692-75.

Відроблені долота є джерелом цінної інформації, яка дозволяє оцінити правильність вибору доліт і режиму їх експлуатації. Вивчаючи характер і ступінь зносу елементів долота, можна здійснити коректування раніше прийнятих технологічних рішень і покращити техніко-економічні показники буріння свердловин.

Основне завдання роботи – навчитися чітко уявляти по шифру долота його конструктивні особливості і раціональну область застосування. Це можна досягнути в результаті ознайомлення з натурними зразками доліт і їх елементів, представлених на стенді, а також з відповідними демонстраційними матеріалами у вигляді плакатів, слайдів і т.д.

В процесі виконання цієї роботи студенти повинні:

1. Зробити ескізи фрезованого і твердосплавного озброєння.

2. Показати на ескізі в розрізі схему армування фрезованого зуба наплавним твердим сплавом.

3. Порівняти геометричні параметри фрезованого озброєння для порід різної твердості.

4. Зробити ескіз одної опори і показати на ньому спосіб кріплення

шарошки на цапфі.

5. Зобразити схему центральної і бокової промивки доліт.

6. Зробити ескіз кріплення насадок в долоті, зобразивши профіль насадки. По рекомендованій швидкості витоку визначити необхідну подачу бурового розчину для насадок даного діаметру.

Друга частина, даної роботи полягає в тому, щоб навчитись кодувати знос відробленого долота і навпаки розшифрувати закодований запис про знос долота.

Для запису і зберігання інформації про знос долота ВНДІВГ розробив систему кодів, яка дає можливість описати найбільш характерні форми зносу.

1. Знос озброєння /хоча б одного вінця/

В1 – зменшення висоти зуба на 1/4;

В2 – зменшення висоти зуба на 1/2;

В3 – зменшення висоти зуба на 3/4;

В4 – зменшення висоти зуба повністю.

При наявності сколювання зубів, сколювання й випадання твердосплавних зубків додається індекс "С". Загальна кількість сколених зубків, сколених і тих, що випали, твердосплавних зубків записується в дужках, наприклад: С/20/.

При заокругленні зубків і периферійних вінців додається індекс "Р". Наприклад: С/20/Р.

2. Знос опори /хоча б однієї шарошки/

П1 – знос невеликий: "гойдання" торця шарошки відносно осі цапфи невелике /наприклад для долота діаметром 190ч214 мм – до 2 мм, діаметром 243ч295 мм – до 4 мм; тіла гойдання не оголені/;

П2 – знос середній: "гойдання" торця шарошки велике /наприклад, для долота діаметром 243ч295 мм – до 8 мм, для долота діаметром 190ч214 мм – до 5 мм/; тіла кочення оголені;

П3 – знос великий: "гойдання" торця шарошки значне /наприклад, для доліт діаметром 190ч214 мм – більше 5 мм; для доліт діаметром 243ч295 мм – більше 8 мм/; значний знос або руйнування частини тіл кочення; є небезпека їх випадання; "заїдання" шарошки при обертанні від руки;

П4 – "відмова" /руйнування опор: руйнування і поворот роликів; руйнування шариків, козирків лап і тильної частини шарошок з випаданням тіл кочення; тріщини і лиски на шарошках/.

У випадку пошкодження вузла герметизації маслозаповненої опори /вихід з ладу ущільнення або його випадання/ додається індекс "У", кількість пошкоджених вузлів вказується в дужках. Наприклад, У/2/.

При заклинюванні шарошок додається індекс "К", кількість заклинених шарошок вказується в дужках, наприклад: К/2/.

У випадку пошкодження гідромоніторного вузла /розмито гніздо, випадання насадок /додається індекс "Г". Кількість пошкоджених вузлів вказується в дужках. Наприклад: Г/3/.

3. Знос по діаметру.

Зменшення діаметра долота позначається індексом "Д" і виражено в мм. Наприклад: Д 6.

4. Аварійний знос.

Ав – залишено вершини шарошки на вибої;

Аш – залишено шарошки на вибої;

Ас – залишено секції на вибої;

Ац – залишено цапфи на вибої.

Номери залишених на вибої лап, шарошок і їх вершин вказуються римськими цифрами в дужках. Наприклад: Ав/І/, Аш/ІІ/, Ас/І/, Ац/Ш/.

Приклади кодування зносу доліт.

1. Озброєння "спрацьовано" на 10%, опори мають середній знос, заклинені дві шарошки, діаметр долота не змінюється – ВІ П2 К/2/ ДО.

2. Озброєння спрацьовано повністю на 3/4; 50% зубків сколені, калібруючі краї зубів периферійних вінців заокруглені, опори мають великий знос, "гойдання" торців шарошки 10 мм, діаметр долота зменшився на 7 мм – ВЗ С/5О/ РПЗ Д7.

3.Озброєння спрацьовано повністю, опора зруйнована, частина тіл кочення випала, перша шарошка залишена на вибої – В4 П4 Аш/1/.

4. У свердловині залишені всі шарошки – Аш /І, II, III/.

Приклади запису зносу доліт з допомогою коду в буровому журналі і добовому рапорті

Ш 269,9 С – ГНУ № 8639 – В2 С/30/ РПЗ Д6 Г/2/ УЗ.

Ш 190,5 С – ГВ № 1642-ВІ ПІ К/І/ Ав/І/ ДО.

Ш 216,9 Т – ЦВ № 6785 – В2 П3 Ац/ІІ/.

Нормально відпрацьоване долото приймається таке, в котрого знос відповідає ВЗ або ПЗ. Слід відмітити, що критерієм в даному випадку служить їхній стан, а інші критерії до уваги не беруться.

Для виконання другої частини роботи необхідно:

1. Провести огляд долота і виміряти його діаметр, величину осьового і радіального люфтів, висоту зубків; результати вимірювань записати.

2. Користуючись кодом описати знос долота.

3. Зробити висновки про відповідність фактичного зносу рекомендованому.

4. При виконанні роботи слід дотримуватись наступних правил техніки безпеки:

1. Перед проведенням роботи необхідно надати долоту стійке положення, щоб запобігти травмам, якщо воно впаде.

2. При наявності гострих кромок слід бути обережними, щоб не порізатись.

3. При порізах, подряпинах необхідно негайно змастити їх настойкою йоду або


Сторінки: 1 2