У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Лабораторна робота №

З предмету: “Основи теорії буріння свердловин”

Тема: “Вимірювання фільтраційних властивостей промивальних рідин та вмісту піску у них”

Вимірювання фільтрації промивальних рідин

Прилад ВМ-6 складається з напірного і фільтраційного вузлів (рисунок 5.1). Процес фільтрації здійснюється через паперовий фільтр 8, який лежить на дні підставки 7. В напірний вузол входять циліндр 3, плунжер 1 і шкала 2, яка закріплена на плунжері. На верхньому кінці циліндра нанесена відлікова мітка. Для встановлення шкали на "нуль" і спуску надлишкового масла з циліндра в нижній частині його розміщений отвір, який перекривається голковим клапаном .4. Фільтраційний вузол складається із фільтраційного стакана 8 і підставки. В нижній частині підставки є отвір 9, який перекривається гумовим корком 6 перед заповненням фільтраційного стакана. Розчин заливається у фільтраційний стакан 5 з паперовим фільтром на підставці 8. На фільтраційний стакан; закритий корком 6. нагвинчується циліндр 3, який потім наповнюють поверх розчину машинним маслом. В цей циліндр входить плунжер 1 з шкалою 2, який створює тиск фільтрації, рівний 0,1 МПа. Фільтрація починається після відкриття отвору 9 у підставці.

Прилад ФЛР-1 (рисунок 5.2) складається з фільтруючого стакана 1, перепускного клапана 2, регулюючого гвинта тиску 3, редуктора 4, балона зі стисненим повітрям 5.

Рисунок 5.1 - Прилад ВМ-6 Рисунок 5.2 – Фільтр-прес ФЛР-1

5.2 Вимірювання товщини фільтраційної кірки

Прилад Віка (рисунок 5.3) складається з циліндричного стержня 1, який вільно переміщується у втулці 5, закріпленій на станині 8. Вісь стержня перпендикулярна до плити 9 станини 8. Для закріплення стержня на бажаній висоті служить пружинний фіксатор 6, на стержні закріплений вказівник 3, а на станині шкала 4 з діленнями від 0 до 40 мм. Положення: вказівника на стержні регулюється стяжним гвинтом 2. В нижній частині стержня вгвинчена голка 7. Металеву пластинку з розташованим на ній фільтрувальним папером з кіркою встановлюють на плиті 9.

Рисунок 5.3 – Прилад Віка Рисунок 5.4 – Відстійник ВМ-2

5.3 Визначення вмісту піску та концентрації твердих домішок у буровому розчині

Відстійник ВМ-2 (рисунок 5.4) – це циліндрична ємність зі зливним отвором 2, внизу якої вмонтована мензурка 4, об'ємом 10 мл.

Циліндрична ємність закривається ковпачком, який має об'єм 50 см3.