У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Спосіб кислотної обробки привибійної зони пласта

Винахід належить до газовидобувної промисловості і може бути використаний для збільшення газовіддачі пласта на заключній стадії видобування газу.

Відомий спосіб газокислотної обробки привибійної зони пласта (А.С. SU №1001721) згідно якого з метою підвищення ефективності процесу обробки низькопроникних забруднених пластів закачки газокислотного розчину і протискуючої рідини газорідинної суміші, почергово виводять продукти реакції кожної порції газокислотного розчину шляхом зниження тиску в затрубному просторі.

Недоліком даного способу газокислотної обробки привибійної зони пласта є багатостадійна дія на пласт, що потребує значного часу зупинки свердловини на багатостадійний процес та багато часу експлуатації спецтехніки.

Відомий спосіб кислотної обробки призначений для підвищення проникності карбонатних колекторів. В пласт закачують соляно-кислотний розчин і витримують протягом 6-8 годин, після витримки розчину в пласт нагнітають воду з степеню мінералізації 350-360 мг/л в об’ємі 1ч1,5 об’єму кислотного розчину і витримують в пласті 2-4 години. Після закінчення процесу реакції кислоти з породою (6-8 годин) обробка закінчена.

Представлений спосіб кислотної обробки пласта призначений тільки для карбонатних колекторів, а саме методика багатоступенева і потребує агрегатного обладнання для протискування реагентів.

Задачею винаходу було вдосконалення даного способу кислотної обробки пласта, який би шляхом підбору хімреагентів спростити механізм очистки привибійної зони пласта.

Задача вирішується завдяки збільшення проникності за рахунок додаткового тиску , що створився в привибійній зоні і сприяє виносу забруднення із пор.

Задача вирішується завдяки збільшенню проникності у ПЗП шляхом виносу забруднення із пор пласта, за рахунок додаткового тиску, що створює вуглекислий газ всередині пласта.

Введення оцтової кислоти і соди дозволить створити додатковий тиск в пласті, при їх взаємодії.

Вдосконалення компонентного складу кислотного розчину і порядку його закачки, дозволить збільшити проникність пласта, що сприятиме збільшенню дебіту газу.

Винахід представлений хімреагентами, та методикою їх використання.

Хімреагенти представляють собою оцтову кислоту та водний розчин соди.

Спосіб кислотної обробки привибійної зони пласта проводиться наступним чином: 1) закачуємо в свердловину порцію оцтової кислоти, і опускаємо її на вибій; 2) закачуємо водний розчин соди і закриваємо свердловину; 3) проходить реакція взаємодії

Na2CO3 + 2CH3COOH = 2CH3COONa + H2O + CO2 ^

Вуглекислий газ, що виділився внаслідок реакції створює додатковий тиск в свердловині, завдяки чому частина оцтової кислоти, що ще не прореагувала продавлюється в порові канали пласта. Залишки водного розчину соди теж під тиском заходять в пори пласта і взаємодіють з оцтовою кислотою з виділенням вуглекислого газу, що збільшує пластовий тиск.

Після закінчення реакції свердловину продувають на амбар. Тепер енергії газу достатньо в пласті, за рахунок додаткового тиску, що створився внаслідок виділення вуглекислого газу, щоб винести забруднення на денну поверхню, які накопичились в порових каналах пласта.