У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст.

Арк.

Вступ. 2

1. Основні характеристики і вимоги до траси й умов прокладки трубопроводів. 3

1.1.Підземна прокладка трубопроводів. 4

2. Розрахунок номінальної товщини стінки трубопроводу. 6

3. Перевірка трубопроводу на міцність. 9

4. Перевірка трубопроводу на деформованість. 10

5. Розрахунок напруг і впливів, що діють на підземний трубопровід. 12

6. Вибір схеми виконання ізоляційно-укладальних робіт. 15

7. Розрахунок ізоляційно-укладальної колони у вертикальної 17

площини.

8. Розрахунок ізоляційно-укладальної колони в горизонтальної 22

площини.

9. Визначення сумарних моментів, що діють на газопровід. 25

10. Вибір марки трубоукладача. 27

11. Організація і технологія виконання ізоляційно-

укладальних робіт. 30

12. Протикорозійні ізоляційні покриття. 32

13. Контроль якості виконання ізоляційно-укладальних

робіт. 37

14. Техніка безпеки при ізоляційно-укладальних роботах. 44

15. Охорона навколишнього середовища. 46

Висновки. 47

Перелік літератури. 48

Вступ.

Укладання трубопроводу в траншею є однією з найбільш відповідальних технологічних операцій при спорудженні і ремонті трубопроводів. При підйомі трубопроводу з брівки для очищення, ізоляції й укладання на дно траншеї в стінках труб і зварених з'єднань у випадку недотримання прийнятої технології можуть виникати великі механічні напруги. Вони здатні викликати втрату стійкості стінки, перелом трубопроводу й інші серйозні ушкодження. Щоб уникнути цього роботи виробляються по технологічному процесі, ретельно розробленому, на основі різних схем розміщення устаткування, висоти підйому трубопроводу, величини виникаючих у ньому згинальних моментів.

Трубопровід, що укладається в траншею, покритий антикорозійною ізоляцією. Тому при укладанні необхідно також починати міри, що попереджають порушення цілісності і властивостей ізоляційного покриття.

Трубопровід варто укладати в траншею в залежності від прийнятої технології і способу провадження робіт наступними методами:

опусканням трубопроводу з одночасною його ізоляцією механізованим методом (при сполученому способі виробництва ізоляційно-укладальних робіт);

опусканням з берми траншеї раніше заізольованих ділянок трубопроводу (при роздільному способі провадження робіт);

подовжнім протягненням раніше підготовлених батогів уздовж траншеї наплаву з наступним їхнім зануренням на дно.

При укладанні трубопроводу в траншею повинні забезпечуватися:

правильний вибір кількості і розміщення кранів-трубоукладачів і мінімально необхідної для провадження робіт висоти підйому трубопроводу над землею з метою запобігання трубопроводу від перенапруги, зламів і вм'ятин; схоронність ізоляційного покриття трубопроводу; повне прилягання трубопроводу до дна траншеї по всій його довжині; проектне положення трубопроводу.

Основні характеристики і вимоги до траси й умов прокладки трубопроводів.

Вибір траси трубопроводів повинний вироблятися за критеріями оптимальності. Як критерії оптимальності варто приймати приведені витрати при спорудженні, технічному обслуговуванні і ремонті трубопроводу при експлуатації, включаючи витрати на заходи щодо забезпечення схоронності навколишнього середовища, а також металоємність, конструктивні схеми прокладки, безпека, задане час будівництва, наявність доріг і ін.

Земельні ділянки для будівництва трубопроводів варто вибирати відповідно до вимог, передбаченими чинним законодавством.

При виборі траси варто враховувати умови будівництва для того, щоб забезпечити застосування найбільш ефективних, економічних і високопродуктивних методів виробництва будівельно-монтажних робіт.

Вибір траси між початковим і кінцевим пунктами роблять у межах області пошуку, обумовленої еліпсом, у фокусах якого знаходяться початковий і кінцевий пункти.

Для проїзду до трубопроводів повинні бути максимально використані існуючі дороги загальної мережі.

Будівництво нових доріг і дорожніх споруджень варто передбачати тільки при достатнім обґрунтуванні і неможливості об'їзду перешкод по існуючим дорогах загального користування.

При виборі траси трубопроводу необхідно враховувати перспективний розвиток міст і інших населених пунктів, промислових і сільськогосподарських підприємств, залізних і автомобільних доріг і інших об'єктів і проектованого трубопроводу на найближчі 20 років, а також умови будівництва й обслуговування трубопроводу в період його експлуатації (існуючі, споруджувані, проектовані і реконструйовані будинки і спорудження, меліорація заболочених земель, іригація пустельних і степових районів, використання водяних об'єктів і т.д.), виконувати прогнозування змін природних умов у процесі будівництва й експлуатації магістральних трубопроводів.

Не допускається передбачати прокладку магістральних трубопроводів у тунелях залізних і автомобільних доріг, а також у тунелях разом з електричними кабелями і кабелями зв'язку і трубопроводами іншого призначення, що належать іншим міністерствам і відомствам.

Не допускається прокладка трубопроводів по мостах залізних і автомобільних доріг усіх категорій і в одній траншеї з електричними кабелями, кабелями зв'язку й інших трубопроводів, за винятком випадків

Прокладку трубопроводів по мостах по який прокладені кабелі міжміського зв'язку, допускається робити тільки за узгодженням з Міністерством зв'язку

При прокладці газопроводів, що транспортують газ з температурою нижче 0 °С, на ділянках, складених поталими пучинистими ґрунтами, необхідно передбачати спеціальні заходи у відповідності зі #M12293 0 9056423 3704477087 78 23942 2558592992 1970093959 4 243867951 2822СНіП 2.02.04-88#S, здійснення яких виключає можливість прояву неприпустимих деформацій основ під трубопроводами.

Відстані від осі підземних і наземних (у насипі) трубопроводів до населених пунктів, окремих промислових і сільськогосподарських підприємств, будинків і споруджень повинні прийматися в залежності від класу і діаметра трубопроводів, ступеня відповідальності об'єктів і необхідності забезпечення їхньої безпеки, але не менш значень, зазначених Відстані від КС, ГРС, НПС газопроводів, нафтопроводів, чи нафтопродуктопроводів конденсатопроводів до населених пунктів, промислових підприємств, будинків і споруджень варто приймати в залежності від класу і діаметра газопроводу і категорії нафтоперегонних насосних станцій і необхідності забезпечення їхньої безпеки.

Проектовані трубопроводи повинні розташовуватися на всьому протязі, як правило, з однієї сторони від існуючих трубопроводів при рівнобіжній їхній прокладці.

Взаємні перетинання проектованих і діючих трубопроводів допускаються у виняткових випадках при неможливості дотримання мінімальних відстаней від осі магістральних трубопроводів до населених пунктів, промислових підприємств і споруджень.

При прокладці нафтопроводів і нафтопродуктопроводів поблизу населених пунктів і промислових підприємств, розташованих на оцінках нижче цих трубопроводів на відстані від них менш 500 м при діаметрі труб 700 мм і менш і


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10