У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Стаття - Кістки голови
25

РЕФЕРАТ

З пластичної анатомії

на тему: «Кістки голови»

Кістки черепа поділяють на непарні (потиличну, клиноподібну, лобову, решітчасту, леміш) та парні (тім'яну, вискову, нижню носову раковину, слізну, носову).

Потилична кістка (Рис. 1). На кістці виділяють чотири частини, розміщені навколо великого отвору основну дві бічні та потиличну луску

Рис. 1. Потилична кістка:

а — вигляд зовні: 1 — зовнішня потилична горбистість; 2 — верхня каркова лінія; 3 — нижня каркова лінія; 4 — потиличний виросток; 5 — основна частина, 6 — глотковий горбок; 7 — яремна вирізка; 8 — яремний відросток; 9 — зовнішній потиличний гребінь; б — вигляд зсередини; 1 — борозна верхньої стрілкової пазухи; 2 — лямбдоподібний край; 3 — потилична луска; 4 — внутрішня потилична горбистість; 5 — внутрішній потиличний гребінь; 6 — соскоподібний край; 7 — борозна сигмоподібної пазухи; 8 — схил; 9 — основна частина; 10 — бічна частина; 11 — яремна вирізка; 12 — яремний горбок; 13 — яремний відросток; 14 — борозна поперечної пазухи.

Основна частина має форму клина. Верхня поверхня гладенька, вгнута і утворює схил, а нижня — нерівна і посередині має глотковий горбок.

На нижній поверхні бічних частин розміщені потиличні виростки, які зчленовуються з І шийним хребцем. Позаду від кожного з виростків розташована виросткова ямка, на дні якої відкривається непостійний отвір, де проходить вена, що відводить кров з вен порожнини черепа. Це один з венозних випускників, які є і на інших кістках черепа і можуть бути постійними та непостійними.

Крізь товщу потиличних виростків проходить канал під'язикового нерва, в якому е однойменний нерв. У бічній частині знаходиться яремна вирізка, яка разом з однойменною вирізкою кам'янистої частини вискової кістки утворює яремний отвір.

Потилична луска — найбільша частина потиличної кістки. Посередині зовнішньої поверхні її розташована зовнішня потилична горбистість, від якої відходять парні верхні каркові лінії.

На внутрішній поверхні луски є внутрішня потилична горбистість. В обидва боки від цього утвору відходять борозни поперечної пазухи —, а догори — борозна верхньої стрілової пазухи. Перелічені борозни поділяють внутрішню поверхню луски потиличної кістки на чотири ямки. До двох верхніх ямок прилягають потиличні частки великого мозку, а до двох нижніх — півкулі мозочка.

Спереду основна частина потиличної кістки з'єднується з тілом клиноподібної, її бічні частини — з висковими, а потилична луска — з тім'яними кістками.

Клиноподібна кістка займає центральне положення серед кісток основи черепа (Рис. 2). Вона складається з тіла, малих та великих крил і крилоподібного відростка.

Тіло має форму куба. Його верхня поверхня обернена в порожнину черепа і посередині має заглиблення — турецьке сідло, на дні якого є ямка, де залягає мозковий придаток. Всередині тіла кістки є порожнина — клиноподібна пазуха, яка може поділятись на дві або більше частин кістковими перегородками. Клиноподібна пазуха містить повітря і за допомогою двох отворів на передній поверхні її тіла сполучається з носовою порожниною.

Малі крила у вигляді тонких пластинок відходять в обидва боки від передньоверхніх кутів тіла кістки. Біля ЇЇ основи розміщений початок зорового каналу . Верхня поверхня малих крил обернена в порожнину черепа, а нижня — в очну ямку.

Великі крила починаються з боків тіла і мають чотири поверхні. Мозкова поверхня обернена до порожнини черепа і має втиснення від мозку. Вискова—обернена латеральне і поділяється підвисковим гребенем на дві частини. Очноямкова поверхня утворює більшу частину зовнішньої стінки орбіти, а верхньощелепна бере участь у формуванні крилопіднебінної ямки. В основі крил є три отвори. Круглий отвір лежить наперед та досередини; овальний розміщений дещо назад та назовні і остистий отвір, який лежить ззаду.

Між малими та великими крилами розташована верхня очноямкова щілина, яка з'єднує порожнину черепа з порожниною орбіти.

Крилоподібний відросток відходить від тіла кістки вниз. Він утворений бічною та присередньою пластинками, а між ними — крилоподібна ямка. В основі крилоподібного відростка спереду назад проходить крилоподібний канал.

Крізь усі отвори, щілини та канали клиноподібної кістки проходять судинно-нервові пучки.

Лобова кістка розміщена в передньому відділі черепа (Рис. 3). Вона складається з луски, двох очноямкових та носової частин.

Лобова луска на зовнішній, опуклій поверхні має два лобових горби. Спереду луска переходить у надочноямковий край, який латеральне продовжується в трикутної форми виличний відросток, з'єднаний з однойменною кісткою.

У товщі нижнього відділу лобової луски залягає лобова пазуха. Кістковою перегородкою вона може бути розділена на дві або більше різних за розміром частин. Крізь отвір пазуха з'єднується з носовою порожниною.

Рис. 2. Клиноподібна кістка:

а — вигляд спереду: 1 — спинка сідла; 2 — мале крило; 3 — верхня очноямкова щілина; 4 — виличний край; 5 — верхньощелепна поверхня; 6 — клиноподібний дзьоб; 7 — круглий отвір; 8 — підвисковий гребінь; 9 — очноямкова поверхня великого крила; 10 — вискова поверхня великого крила; 11 — лобовий край; 12 —- отвір клиноподібної пазухи; б — вигляд ззаду: 1— тіло клиноподібної кістки; 2 — спинка сідла; 3 — верхня очноямкова щілина; 4, 7 — бічні пластинки крилоподібних відростків; 5, 6 — присередні пластинки крилоподібних відростків; 8 — сонна борозна; 9 — круглий отвір; 10 — велике крило; 11 —


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7