У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Фенологічні спостереження за картоплею

КАРТОПЛЯ.

Картопля має велике значення в народному господарстві. Вона так само, як і хліб,— один з основних продуктів харчування для людей. Картоплею годують тварин. Крім того, картопля — цінна технічна культура, її переробляють на заводах і добувають крохмаль і спирт. Крохмаль використовують для виготовлення кондитерських виробів. Спирт - технічна сировина. Його застосовують у виробництві гуми, тканин тощо.

Рослина картоплі має корені, стебло, листки, квітки і плоди. Стебло досягає висоти 80—90 см. Корені розвинуті слабко й розміщуються у верхньому шарі ґрунту. Квітки білі або фіолетові. Цвіте картопля наприкінці червня - на початку липня. Після цвітіння на рослині утворюються плоди - зелені, а потім зеленувато-білі ягоди завбільшки з вишню.

Особливістю рослини картоплі є те, що у грунті від стебел відходять підземні стебла. Вони білого кольору, значно товстіші за корені. Кінці їх потовщуються й перетворюються в бульби.

Бульби картоплі бувають круглої, овальної і довгастої форми. Зверху бульба покрита шкіркою. Колір шкірки буває білий або рожевий. На поверхні бульби є заглиблення. Це вічка. З одного боку бульби більше вічок. Цю частину бульби називають верхівкою. На протилежному від верхівки боці - основі бульби - є невелике заглиблення - місце прикріплення бульби з підземним стеблом.

Тут вічок немає. У вічках містяться бруньки, з яких виростають пагони нових рослин.

Бульби картоплі містять дуже багато крохмалю.

Картопля проростає при температурі 10—12° тепла. Коли садити за холоднішої погоди, сходи затримуються, а якщо грунт дуже вологий, то частина посаджених бульб загине. Тому картоплю садять, коли настає стійка тепла погода.

Бульби картоплі добре ростуть при температурі 17—20° тепла, при температурі ґрунту вище від 25° тепла вони ростуть погано.

Під час невеликих весняних і осінніх заморозків до - 1° С рослини картоплі гинуть.

Урожай картоплі багато в чому залежить від забезпеченості рослин вологою. Особливо потрібна волога рослинам у період від початку цвітіння до припинення росту листя. Саме в цей час ростуть бульби. Якщо в цей період вологи не вистачатиме, бульби будуть дрібними. Якщо пізніше підуть дощі, ріст бульб може відновитися, але їх нормальний розвиток порушується і вони виростають спотвореними.

Щоб виростити високий урожай картоплі, її садять на пухких, багатих поживними речовинами грунтах. У пухкому ґрунті добре розвиваються корені й підземні стебла з бульбами.

Під час росту корені й бульби зрушують ґрунтові частинки і розміщуються в ґрунті. У пухкому ґрунті ґрунтові частинки зрушуються легко. Тому бульби в такому ґрунті добре ростуть.

В ущільненому ґрунті бульби під час росту насилу зрушують грунт. Тому на таких грунтах бульб утворюється менше, вони дрібніші й сплющені з боків.

Найкраще росте картопля в нежарке, рівномірно дощове літо. У жарку й суху погоду бульби ростуть погано. При перших заморозках листя картоплі гине,

Для збирання врожаю картоплі потрібна ясна, суха погода. Готуючи грунт під картоплю, треба весь орний шар добре розпушити. У розпушеному ґрунті корені, підземні стебла і бульби ростуть вільно, до коренів надходить вода й повітря.

Підготовка ґрунту під картоплю полягає в оранці і внесенні добрив.

Орють під картоплю глибоко, на 25-27 см. Якщо на полі, де вирощуватимуть картоплю, росла пшениця чи інша зернова культура, орють восени. Якщо картоплю вирощуватимуть на тому полі, де росла капуста або інша культура, після якої грунт лишається розпушеним і яку збирають пізно восени, поле орють навесні.

Час оранки залежить також від ґрунту. Глинистий грунт краще орати з осені. Навесні дуже вологий глинистий грунт висихає повільно, і оранка затримається. Піщаний грунт висихає швидше, тому його можна орати навесні.

Внесення добрив. Щоб виростити високий урожай картоплі, на поля вносять добрива. Грунт під картоплю найкраще удобрювати гноєм. У ньому є всі поживні речовини, необхідні рослинам. Крім того, угноєний грунт пухкіший.

Угноюють грунт перед оранкою. Гній рівномірно розкидають по полю, а потім заорюють. Він потрапляє в нижні шари ґрунту й там поступово перегниває. Поживні речовини, які утворюються, використають не тільки рослини картоплі, а й інші культури, що ростимуть на цьому полі після картоплі.

Восени разом із гноєм і навесні перед садінням картоплі на поле вносять також мінеральні добрива. Існують певні норми внесення добрив на поля, і їх не можна збільшувати — можна зашкодити рослинам.

Весняний обробіток ґрунту під картоплю. Навесні, як тільки підсохнуть верхні грудки на полі, зяб боронують. При цьому розпушується верхній шар ґрунту, що запобігає його висиханню. Боронований зяб краще зберігає вологу.

На глинистих грунтах навесні зяб переорюють, тому що вони за зиму дуже ущільнюються. Орють на меншу глибину порівняно з оранкою на зяб. Якщо на зяб під картоплю орють на 20-27 см, то переорюють на 18—20 см. Це роблять для того, щоб не вивернути на поверхню ґрунту заораний восени гній.

Піщаний грунт, якщо він був восени зораний на зяб, навесні не переорюють. Якщо ж на піщаному ґрунті не проводили зябльову оранку, поле орють весною.

Таким чином, глинисті грунти під картоплю орють двічі: восени на зяб, а навесні переорюють.

Піщані грунти під картоплю орють один раз: восени або весною. Перед садінням бульби треба перебрати, відкинути гнилі й пошкоджені хворобою, а із здорових бульб відібрати середні за величиною, вагою 60-80 г. Такі бульби найвигідніші для садіння. З них виростають сильні кущисті рослини.

Дрібні бульби, вагою 20-30 г, дають менші кущі. Бульби вагою 100 г і більше невигідно садити, бо кущі


Сторінки: 1 2 3