У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Скелет людини
4



Реферат на тему:

Скелет людини

У скелеті верхньої кінцівки розрізняють плечовий пояс та скелет вільної верхньої кінцівки.

Плечовий пояс утворений лопаткою та ключицею. Лопатка - це пласка кістка трикутної форми. На її задній поверхні є високий виступ - лопаткова ость, яка закінчується плечовим відростком що сполучається з ключицею. Бічний кут лопатки має суглобову западину для з'єднання з плечовою кісткою. Ключиця - це трубчаста кістка S-подібної форми, що з'єднує лопатку з грудиною.

Скелет вільної верхньої кінцівки складається з трьох частин: плечо-вої кістки, кісток передпліччя і скелета кисті.

Характерними особливостями плечової кістки є шароподібна го-ловка, розташована на верхньому епіфізі, та блокова суглобова поверхня для з’єднання з кістками передпліччя, яка міститься на нижньому епіфізі.

Серед кісток передпліччя розрізняють ліктьову (з боку мізинця) та променеву, діафізи котрих мають тригранну форму. На верхньому потовщеному епіфізі ліктьової кістки є суглобова блокова вирізка та два відростки — ліктьовий та вінцевий; на нижньому епіфізі — головка та шилоподібний відросток. Що ж до променевої кістки, то її верхній епіфіз має головку, шийку та горбистість, а потовщений нижній — зап'ясткову суглобову поверхню і шилоподібний відросток. Скелет кисті складається із зап'ястка, п'ястка та кісток пальців. Зап'ясток утворюють вісім кісточок, розміщених у два ряди, а п'ясток — п'ять коротких трубчастих кісток. Пальці, за винятком великого, мають три фаланги, великий — лише дві.

Скелет нижньої кінцівки складається з тазового пояса і кісток вільної нижньої кінцівки.

Тазовий пояс включає дві тазові та крижову кістки, утворюючи суцільне кільце. Обидві тазові кістки формуються шляхом зрощення трьох окремих кісток — клубової, лобкової та сідничної, яке відбу-вається в період статевого дозрівання. На місці зрощення тазової кістки є кульшова западина чашоподібної форми, що слугує для з'єднання зі стегновою кісткою.

Розрізняють великий і малий таз. Великий таз обмежений з боків крилами клубових кісток, ззаду — хребтовим стовпом; малий — крижовою кісткою, куприком, сідничними і лобковими кістками.

Скелет вільної нижньої кінцівки складається зі стегнової кістки, двох кісток гомілки і стопи.

Стегнова кістка — найдовша у людському скелеті. На її верхньому епіфізі є головка шароподібної форми, що входить у кульшову западину тазової кістки, а на дещо сплющеному нижньому — два надвиростки, два виростки і надвиросткова ямка.

Гомілка складається з двох кісток: великогомілкової та малогоміл-кової.

Великогомілкова кістка характеризується відносно масивним тригранним діафізом та потовщеними епіфізами. Верхній епіфіз має два виростки для з'єднання з виростками стегнової кістки, нижній — присередню (внутрішню) кісточку.

Малогомілкова кістка, що має значно тонший діафіз, зверху викінчується головкою, а знизу — зовнішньою кісточкою.

На стику стегнової та великогомілкової кісток спереду знахо-диться наколінок тригранної форми.

Скелет стопи складається із заплесна, плесна і кісток пальців. До заплесна входить сім кісток: п'яткова, надп'яткова, човноподібна, кубоподібна і три клиноподібні; до плесна — п'ять коротких труб-частих кісток; пальці складаються з трьох, а великий — із двох фаланг.