У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат на тему:

Система насінництва кукурудзи

План

1. Вирощування насіння фертильних ліній

2. Вирощування насіння стерильних аналогів та аналогів — закріплювачів стерильності

3. Вирощування насіння батьківських форм — відновлювачів фертильності

4. Вирощування насіння простих гібридів — батьківських форм складних гібридів

5. Насінництво сортів кукурудзи

6. Насінництво синтетиків (гібридних популяцій)

7. Особливості насінництва на стерильній основі

8. Методи покращення батьківських форм гібридів

Виробництво високоякісного гібридного насіння кукурудзи — досить трудомісткий і складний процес. Успіх його залежить від уміння насіннєводів досягати максимальної запрограмованої генетичної основи матеріалу, який розмножується, сортової чистоти, фізичної повноцінності, високих посівних і врожайних якостей насіння.

Основа системи насінництва кукурудзи (і сорго), яка була прийнята ще в 1976 році з деякими доповненнями зберігається до цього часу. Перша її ланка — науково-дослідні заклади — оригінатори нових гібридів і сортів кукурудзи. На них покладені наступні обов’язки: покращувати батьківські форми гібридів і сортів, продукувати вихідний насіннєвий матеріал (оригінальне насіння та еліту), надавати допомогу насінгоспам. Складовою цієї ланки є дослідні господарства науково-дослідних установ та навчальних закладів. Вони репродукують оригінальне та насіння першої репродукції всіх самозапилених ліній і сортів, простих міжлінійних гібридів як батьківських форм районованих гібридів, а також насіння еліти районованих сортів кукурудзи для продажу спеціалізованим насінгоспам. Загальна кількість дослідно-виробничих господарств в Україні біля 170.

Друга ланка — спеціалізовані насінницькі господарства. Вони продукують насіння районованих простих, трилінійних, подвійних та інших гібридів і сортів кукурудзи. Сіють кукурудзу в сільськогосподарських підприємствах насінням гібридів першого покоління, а сортами — не нижче ІІІ репродукції. До системи насінницьких господарств входять і насіннєобробні заводи. Вони зобов’язані висушити, обмолотити, відкалібрувати і протруїти насіння кукурудзи, довести посівний матеріал до необхідних кондицій і продавати його кукурудзосіючим господарствам, фермерам та орендаторам.

Насінництво кукурудзи розпочинається з вирощування і розмноження батьківських форм, від схрещування яких одержують насіння першого покоління. Розмноженням батьківських форм займаються відділи насінництва науково-дослідних і навчальних закладів та окремі насінницькі господарства цих закладів. Батьківськими формами є самозапилені лінії, прості й трилінійні гібриди, а також сорти.

В процесі розмноження батьківських форм насіннєводам необхідно забезпечити: збереження лінії, гібриду чи сорту в генетичній чистоті (в тому числі стерильних аналогів, закріплювачів стерильності й відновлювачів фертильності); підвищення коефіцієнту розмноження; одержання насіння з високими схожістю, енергією проростання і врожайністю.

1. Вирощування насіння фертильних ліній

При вирощуванні насіння звичайних фертильних ліній весь матеріал послідовно проходить через три розсадника: 1) добору; 2) насіннєвий; 3) еліти.

У розсадник добору насіннєвий матеріал відбирають із найтиповіших рослин родини. Посів проводять методом половинок. Через кожні 10-20 родин висівають стандарт — еліту певної лінії. Проводять фенологічні спостереження — від сходів до збирання врожаю. Заключну оцінку типовості насіннєвого матеріалу здійснюють за результатами аналізу качанів. При ній враховують колір тичинкових ниток і тичинок, тип і розмір волоті, господарсько-біологічні показники структури врожаю та деякі інші показники. Нетипові родини і рослини з розсадника не видаляють, а лише оцінують ступінь їх типовості, щоб далі використовувати насіння лише типових родин.

Насіннєвий розсадник закладають щорічно на ділянках з обов’язковою просторовою ізоляцією. Посів у ньому проводять тільки частиною того насіння, яке перевірене в розсаднику добору і є типовим для форми, яка розмножується. В послідуючі 2-3 роки висівають насіння типових качанів, відібраних вже в насіннєвому розсаднику. Насіння кожної родини висівають окремими рядками без ізоляції одна від іншої.

Протягом періоду вегетації, до початку цвітіння, нетипові родини і рослини вибраковують. Під час збирання додатково вибраковують качани за ознаками. Врожай типових родин об’єднують в одну партію, яку називають оригінальним насінням (ОН) самозапиленої лінії чи іншої батьківської форми.

Оригінальне насіння висівають в розсаднику еліти. Тут продовжують добір за типовістю і видаляють домішки, гібридні рослини, які утворилися в результаті перехресного запилення з іншими формами.

На ділянках розмноження самозапилених ліній першої та другої репродукції проводять сортові прополювання та заходи щодо попередження засмічення іншими формами кукурудзи. Паралельно з розмноженням батьківських форм при створенні еліти рекомендують періодично оцінювати їх і відбирати за комбінаційною здатністю.

2. Вирощування насіння стерильних аналогів та аналогів — закріплювачів стерильності

В розсаднику добору висівають кукурудзу насінням із качанів, відібраних у насіннєвому розсаднику, або ж на ділянці розмноження стерильної лінії. При цьому самозапилюють найбільш типові рослини лінії — закріплювача стерильності в межах родини. Одночасно частиною пилку цієї ж рослини запилюють найбільш типові рослини стерильного аналогу лінії. Насіння, одержане від кожної пари качанів, висівають в розсаднику добору окремими суміжними рядами, а залишки зберігають. Через кожні 10-20 пар родин висівають як стандарт два рядки еліти даної лінії, один з яких є стерильним аналогом, другий — закріплювачем стерильності. Протягом вегетації нетипові пари родин, в яких стерильний аналог дав хоча б окремі рослини з квітучими мітелками, вибраковують.

Насіннєвий розсадник закладають щорічно парними родинами — стерильну материнську форму висівають поряд із закріплювачем стерильності. Нетипові пари родин чи родини, у яких на рослинах стерильного аналогу з’явилися хоча би поодинокі квітучі мітелки, вибраковують повністю до цвітіння, або ж на самому його початку. Під час збирання додатково вибраковують нетипові качани родин, які залишаються для розмноження.

Врожай з рослин типових пар родин стерильних аналогів і аналогів — закріплювачів стерильності збирають окремо. Так створюють супереліту стерильну і супереліту закріплювача. Спочатку збирають врожай закріплювача, а потім стерильну форму.

Розсадник еліти закладають щорічно. Висівають рядками насіння супереліти стерильного аналогу та аналогу — закріплювача стерильності. До останнього підмішують насіння маячної культури. В


Сторінки: 1 2 3 4