У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Вступ

Однією з найбільш розповсюджених груп тварин є птахи. Завдяки здатності літати вони легко можуть долати великі простори і вільно розселюватись по всіх континентах, а тому поширені скрізь, по всій земній кулі, від льодовитих просторів Арктики до суворих берегів Антарктиди.

Внаслідок інтенсивного, майже безперервного споживання їжі, рухливості і повсюдного поширення ця група тварин має надзвичайно важливе значення в житті екологічних систем, а отже, і в житті людини.

Людина у своїй господарській діяльності використовує багатства природних екосистем і сама створює штучні або напівштучні екосистеми з метою їх збагачення і кращого пристосування до своїх потреб. Насаджені ліси і парки, поля сільськогосподарських культур, штучні водойми, фруктові сади, тваринницькі ферми, рибні й мисливські господарства - це не повний перелік штучних і напівштучних екосистем, які називаються культурними ландшафтами. Роль птахів у цих екосистемах, тобто в житті та господарській діяльності людини, надзвичайно велика. Якщо підрахувати, скільки їжі споживають певного району, скажімо території лісництва або масиву фруктових садів за день, місяць і рік, то дістанемо фантастично великі цифри.

Птахи швидко реагують на збільшення кількості шкідників. Широко відомі прикладом швидкої реакції на розмноження комах-шкідників є масова поява рожевих шпаків у тих місцях, де розмножується сарана, або збільшення кількості сов, мишоїдів-зимняків, та інших тварин, які їдять мишовидних гризунів там, де спостерігається масове розмноження сірої полівки, польової миші та інших небезпечних шкідників сільського господарства.

Запобігають масовому розмноженню комах, гризунів та інших шкідників і водяні птахи. Так, велику кількість гризунів на полях поблизу узбережжя Чорного і Азовського морів знищують сріблясті мартини. Наведені приклади підтверджують важливість застосування в сільському і лісовому господарствах поряд з іншими методами захисту рослин біологічного методу, тобто використання для боротьби із шкідливими організмами їх природних ворогів.

Людство має певний досвід приваблювання птахів на поля, в сади та лісові насадження для їх концентрації в місцях, де можуть масово розмножуватися шкідники.

Значення у житті та господарській діяльності людини не вичерпуються тим, що вони допомагають у боротьбі з шкідниками. Дуже велика роль птахів у поширенні багатьох рослин і, зокрема, в процесах поширення і поновлення лісів. Поїдаючи різні плоди, ягоди й насіння, роблячи собі запаси їжі, а потім забуваючи їх іноді далеко за межами лісу. Птахи сприяють розповсюдженню багатьох деревних і чагарникових рослин.

Багато видів птахів належать до мисливсько-промислових і дають цінні продукти - м'ясо, жир, яйця, пух, перо тощо. Нині, коли природні запаси мисливсько-промислових птахів стали швидко зменшуватись, люди почали штучно розмножувати найбільш цінних птахів для використання в мисливському господарстві.

Одомашнені й приручені не тільки мисливські птахи. Здавна користуються великою любов'ю людей співочі та декоративні птахи - павичі, лебеді, папуги, канарки та ін. Вони дуже красиві, цікаві своєю поведінкою, мелодійними піснями.

В результаті знищення хижих птахів орлани, орли, соколи, змієїди, шуліки, канюки стали рідкісними, хоч відіграють у природі важливу роль, регулюючи кількість масових видів комах, гризунів та інших тварин-шкідників масового і сільського господарства. Винищувались також баклани, чаплі, мартини за те, що вони поїдають багато риби, що нібито негативно відбивається на рибному господарстві. Людина має бути розумним і ощадливим господарем на планеті і всі свої вчинки погоджувати з наукою про природу, керуватися знаннями про тварин. Виходячи із цих знань, слід обмежувати якщо потрібно, кількість тих чи інших птахів.

Фізико-географічна характеристика району дослідження

1.1 Рельєф

У межах Івано-Франківщини є території з рівнинним і гірським рельєфом. Рівнини охоплюють 2/3 її території -в північно-східній частині. Решту площі займають гори Карпати.

Територія в загальному плані знижується з північного заходу на південний схід. Найменші абсолютні висоти ( 140 м. над рівнем моря ) приурочені до заплави Дністра біля східного кордону області. Рівнини горбисті, густо порізані долинами річок, з абсолютними висотами 300-400 м. В окремих місцях вони первищують 400 і навіть 500 м.

Платформенній частині Івано-Франківщини відповідає рівнинно-пластовий рельєф Подільської височини. Лівобережна від Дністра частина Поділля, а також територія між Бистрицею і річкою Тлумач має назву - Придністаровське Поділля або Опілля. У свою чергу в його межах виділяють Рогатинське, Бурштинське і Бистрицько-Тлумацьке Опілля.

Район наших досліджень розташований в такій ландшафтній зоні: лісостеповий ( включає Войнилівську височину). Виходячи з різноманітності геологічних відкладів і стилів тектонічної будови складної і довгої історії розвитку екзогенних процесів, що зумовили неоднаковий характер поверхні, та відповідно до трьох основних тектонічних зон на даній території утворилися рівнинно-пластовий та флювіальний рельєф.

Загальна особливість цього рельєфу - це майже горбогірний вигляд плосковершинні видовжені горби, порізані глибокими долинами річок, як утворили скульптурно-ерозійний рельєф. Оскільки більшість із них складені горизонтальними товщинами мергелів, вапняків, пісковиків, що мало піддаються розмиванню, то схили річкових долин у багатьох випадках круті й навіть скелясті На вершинах, і схилах залягають, як правило лесовидні суглинки, тому поверхня горбів ускладнена великою кількістю глибоких ярів. Найбільші висоти Опіля приурочені до утвореного недавніми тектонічними процесами підняття. Він перетинає область у межах

Войнилівської височини, де найвища точка - гора Глинна має висоту 426 м. У напрямку до Дністра висоти знижуються, становлячи в межах терасованої рівнинної Войнилівської улоговини 220-225 м. над рівнем моря.

1.2 Кліматичні умови

На клімат Войнилівської височини найбільше впливає, звичайно географічна широта, а також висота над рівнем моря, віддаленість від океану, рельєф, характер підстилаючої поверхні. Від географічної широти в


Сторінки: 1 2 3 4 5