У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Курсова робота - Орнітофауна Коломийщини
42



Орнітофауна Коломийщини

Зміст

Вступ

Огляд літератури

Коротка геоморфологічна характеристика географічне положення і рельєф; клімат, рослинний і тваринний світ району дослідження

Орнітофауна основних біотипів Коломийщини

Видовий список орнітофауни Коломийщини;

Орнітофауна основних біотипів Колмийщини;

Екологічні особливості орнітоугрупувань.

Біологія основних представників авіафауни Колмийщини

Висновок.

Використана література

Вступ

Орнітологія - розділ зоології, що вивчає птахів. Людина звикла до птахів і думає , що все знає про них. Та це не так. Знати якомога більше про птахів - потрібно і корисно.

Нідерландський натураліст Нікколас Тінберген говорив: "Людина не повинна соромитися цікавості, яку пробуджує в ній природа". На нашій планеті налічується понад 8600 видів птахів, а загальна кількість їх становить близько 100 мільярдів особин. На Україні - понад 350 видів осілих, перелітних, зимуючих та залітних птахів. Майже всі ці види є у нас на Прикарпатті, в тому числі і на Коломийщині.

Як відомо, птахи походять від стародавніх плазунів, передні кінцівки яких при тривалому еволюційному розвитку перетворились на крила. Тіло птахів покрите пір'ям, що захищає його від пошкодження. дає можливість підтримувати потрібну температуру, забезпечує аеродинамічні властивості у польоті. Щелепи у сучасних птахів без зубів, майже всі великі кістки наповнені повітрям, що забезпечує легкість у польоті. У птахів слабо розвинутий нюх, зате слух чудовий, а зір найкращий серед усіх живих істот. Для розмноження птахи відкладають яйця, які потім насиджують. Швидка й своєрідна рухливість, яскраве оперення і мелодійні співи роблять птахів окрасою рідної природи.

Щоб доступніше було вивчати птахів, їх поділяють на таксономічні та екологічні групи. У класі сучасних птахів виділяються три надряди, які підрозділяються на 40 рядів, а ті в свою чергу на відповідні родини, роди і види. На Україні птахи належать до 23 рядів. Спостерігаючи за птахами, можемо навіть передбачити погоду. Так, горобці на гарну погоду жваво цвірінькають, в'ють гнізда, а перед дощем збираються в зграйки. Дружне кування зозуль на тепло, ясні дні. Ластівки перед дощем і вітром низько літають над землею. Качки плетуться і кричать на воді також перед дощем.

Птахи не тільки прикрашають ліси, поля й інші природні ландшафти. Вони справжні помічники і друзі людини. Знищуючи велику кількість комах, гризунів та інших шкідників рослин, птахи зберігають урожай полів і садів, захищають від пошкоджень цінні породи дерев.

Комахоїдні птахи особливо активні під час годування пташенят.

Хижі птахи знищують не тільки комах, але й гризунів – шкідників полів і лісів.

До цих птахів в належать канюки, дрібні соколи, луні, сови, а також мартини та птахи з родини воронових тощо.

Мисливські птахи мають велике господарське значення. Вони дають м'ясо, пір'я, пух. Це насамперед шилохвіст, чирки, бекас, вальдшнеп, деркач, глухар, рябчик..

Проте в даний час ці птахи стали настільки нечисленними, що полювати на них заборонено. Про охорону всіх птахів необхідно пам'ятати завжди, забезпечувати їх відповідною кількістю дуплянок чи шпаківень, стежити, щоб ніхто не руйнував пташиних гнізд, не здіймав галасу в місцях гніздування, не наближався до пташок, які насиджують яєчка.

Приваблювання й охорона птахів - важлива всенародна справа, слід знати, що дятел за зимовий день знищує до 150 короїдів, та один шпак за місяць з'їдає до 10 тисяч польових слизнів, небезпечних ворогів полів. Мухоловка строката за день з'їдає до 300 мух і комарів.

Вага з'їдених синицею і принесених нею пташенятам шкідників за день дорівнює вазі її тіла. Відомо, що у період вигодовування пташенят синиця приносить їжу 350-390 разів за день. Зозуля знищує за годину до сотні волохатих гусениць. За літо велику кількість мишей з'їдає сова.

Відома істина: все в природі взаємозв'язане. Отже, щоб зрозуміти все про орнітофауну нашого краю треба насамперед знати його природу.

Розділ 1.

Огляд орнітофауни

Питання орнітофауни агроценозів Передприкарпаття вимагає ґрунтових наукових систематичних досліджень, фенелогічних спостережень.

Проте вже є ряд книг, що допомагають розкрити суть орнітофауни взагалі, а також орнітофауни Передприкарпаття зокрема Й.Р. Гілецький, „Географія Івано-Франківської області" (2000р.).

Посібник рекомендований до друку вченою радою Івано-Франківського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників, рецензенти: Б.Полояд — голова Івано-Франківського обласного відділу УГП, доктор економічних наук; М.Богович, учитель географії ЗОШ №5 м. Івано-Франківська, учитель-методист. Посібник розкриває фізико-географічне положення, загальні особливості рельєфу і географію області з соціально-економічних питань, геологічну будову і геологічну історію, грунти, рослинний і тваринний світ.

Автор розглядає з наукових позицій (саме сучасних) актуальні питання охорони природи і раціонального природокористування Українських Карпат, збудження цінних для науки й культури заповідних об'єктів живої і неживої природи, боротьби зі стихійними процесами, що завдають несказанної шкоди навколишньому середовищу.

Автор розробляє заходи щодо охорони: природи і її багатства використовувати розумно; пам'ятати, що чисте довкілля - то наше найбільше багатство.

„Сучасна та минула фауна західних областей України" (Київ, вид. АН України, 1993). Книга подає статті, присвячені питанням зоології і палеозоології.

В.Хлебович, „Агрозоологія" (Москва, „Агропромиздат", 1991). Це розповідь про комах, тварин, птахів, де одночасно показано і користь, і шкоду від них. Автор наголошує, як використати корисні властивості тварин, птахів, для ефективного розвитку сільського господарства.

П.Второв, Н.Дроздов, «Определитель птиц фауны Евразии» (1980, Москва, «Просвещение»). Це посібник для вчителів. У ньому дано цінні відомості про ряди і родини птахів Євразії. Книга навчає правильно визначати, до якого ряду (родини) належить той чи інший птах. Подано схеми, таблиці. В книзі вміщено 224 кольорових фото різноманітних птахів, що є особливо вдалими.

Розділ 2

Коротка геоморфологічна характеристика

Багата й різноманітна природа Передкарпаття, що є дорогоцінною


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11