У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Екологічні групи найпростіших

Прісноводні одноклітинні

Найбільш поширеними представниками прісних водойм
є амеби (1), інфузорії (2), евглени (3) та ін.

Амеба протей - одна з найбільш просто організованих тварин,

зустрічається в мулі ставків і канав, часто входить до складу плівок, що утворюються на поверхні водойм. Позбавлена оболонки, амеба не має постійної форми тіла. Пересувається за допомогою псевдоніжок (корененіжок), які постійно утворюються в результаті випинання і перетікання цитоплазми. З їхньою допомогою амеба і живиться одноклітинними організмами, обтікаючи та затягуючи їх у травну вакуолю цитоплазми. Неперетравлені залишки виводяться в будь-якій частині тіла. Усередині цитоплазми знаходяться округле ядро і скоротлива вакуоля. Амеба протей розмножується тільки нестатевим шляхом. При зниженні температури води або

висиханні водойми тіло округлюється та утворюється циста.

У такому стані вона не тільки зберігається, але і розселяється за допомогою вітру і тварин.

Евглена зелена

Клітина покрита пелікулою, тому форма може змінюватися у певних межах. Пере-сувається за допомогою джгутика – виросту цитоплазми. У цитоплазмі є хроматофо-ри, що містять хлорофіл, тому на світлі фотосинтезує. У темряві живиться гетеро-трофне. Наявність таких ознак (джгутик, пелікула, хроматофори) утрудняє віднесення організму до якогось царства (Рослини, Гриби, Тварини). Розмножується поздовжнім поділом.

Інфузорія - туфелька

Це одна з найбільш складно організованих одноклітинних тварин. Пересувається туфелька за допомогою війок, якими покрито все її тіло. Війки узгоджено загрібають воду. Інфузорія-туфелька має велике і мале ядра, клітинний рот і глотку, навколоротову западину, порошицю – місце видалення залишків неперетравленої їжі. Живить-ся органічними залишками, бактеріями та іншими мікроорганізмами. Розмножується туфелька поздовжнім поділом (нестатеве розмноження). Спочатку діляться мале і велике ядра, а потім – цитоплазма. Статевий процес – кон'югація – полягає в тому, що дві особини прикладаються одна до одної ротовою стороною та обмінюються ча-стиною малих ядер. За відсутності кон'югації інфузорії впадають у депресію і гинуть. Кон'югація призводить до підвищення спадкової мінливості і життєстійкості організмів.

Значення найпростіших

Багато які найпростіші, особливо інфузорії, беруть участь у самоочищенні водойм, служать їжею малькам риб, дрібним рачкам, яких поїдають великі риби та інші тва-рини. З черепашок таких найпростіших, як радіолярії і форамініфери, протягом тися-чоліть утворилися величезні відкладення крейди і вапняку. Серед найпростіших бага-то паразитів, що завдають серйозної шкоди народному господарству І здоров'ю лю-дини.

чнівська сторінка

Місце одноклітинних у системі живої природи.

Імперія

Клітинні форми життя

Надцарство

укаріоти

Царство

варини

ідцарство

дноклітинні

(Найпростіші)

Виконайте завдання.

1. Вставте пропущені слова.

Загальна характеристика підцарства Одноклітинні (Найпростіші) тварини

іло найпростіших складається тільки з ______ клітини, ця клітина відповідає ______ організму та у більшості випадків ______ розміру. Двома основними компонентами тіла найпростіших є ______ і ______ (одне чи ______ ). Ци-топлазма оточена ______ мембраною. Зовнішня мембрана у більшості покрита ______. Органелами руху є ______, ______, - ______. Вони являють собою ______ цитоплазми. Перетравлювання їжі відбувається в ______ ваку-олях, які утворюються ______ харчових часточок. Деякі найпростіші, наприклад _______, мають здатність до _______. Скоротливі вакуолі _______ з тіла надлишки ______ разом з ______ ______, регулюють ______ усередині клітини. Дихання здійснюється всією ______ ______. Розмножуються ______ і ______ шляхом. Важливою особливістю найпростіших є здатність їх до ______. При цьому вони покриваються ______ оболонкою і переходять у стан ______. Цисти можуть ______ різкі зміни ______ ______, збері-гаючи при цьому ______. У ______ умовах цисти ______ і з них виходять ______ ______. Найпростіші живуть у _______ і _______ воді, _______ фунті, _______ у людини, _______ і _______, є збудниками ___________ ____________.

ЛОВА ДЛЯ ДОВІДКИ: морський, вологої, розкриваються, цілому, ядро, евглена, тяжких захворювань, прісної, сприятливих, однієї, навколо, життєздатність, фотосинтезу, навколиш-нього середовища, активні особини, тварин, рослин, мікроскопічного, нестатевим, статевим, цитоплазма, травних, трохи, продуктами розпаду, зовнішньою оболонкою, води, псевдоніжки, джгутики, війки, тиск, вирости, води, переносити, поверхнею тіла, інцистуванню, видаляють, спокою, щільної.

3. Порівняйте представників підцарства Найпростіших і напишіть, на якій підставі во-ни об'єднані в одне підцарство. _______________________________

________________________________________________________________

________________________________________________________________

За якими зовнішніми ознаками вони розрізняються?

а)_______________________________________________________________

б)_______________________________________________________________

в)_______________________________________________________________

г)_______________________________________________________________

Інфузорії-туфельки, які живляться, та амеба протей

3. Чому зображених найпростіших називають паразитами? Де вони живуть? _____ ________________________________________

____________________________________

____________________________________

____________________________________

____________________________________

оходження найпростіших

4. Чому евглену зелену не можна назвати, у повному змісті цього слова, ні твариною, ні рослиною? Яке значення для науки вона має?

________________________________________________________________

________________________________________________________________

________________________________________________________________

________________________________________________________________

________________________________________________________________

Це цікаво

Паразитологія - комплексна наука, яка вивчає явища паразитизму, тобто вза-ємовідносин між паразитом і хазяїном, їхню залежність від факторів зов-нішнього середовища, а також викликувані паразитами захворювання і методи боротьби з ними у людини, тварин і рослин.