У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст

Лікарські рослини Клубовецького лісового масиву

ЗМІСТ

ВСТУП.........................................................................................................................3

РОЗДІЛ 1. ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ.........................................................................5

РОЗДІЛ 2. МЕТОДИКА ТА ОБ’ЄКТИ ДОСЛІДЖЕНЬ................................... 7

РОЗДІЛ 3. ФІЗИКО-ГЕОГРАФІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ТЕРИТОРІЇ ДОСЛІДЖЕННЯ………………………………………………………………….. 9

3.1. Географічне положення...................................................................... .. 9

3.2. Геологічна будова................................................................................. 10

3.3. Геоморфологія.......................................................................................11

3.4. Водні ресурси....................................................................................... .12

3.5. Грунти.................................................................................................. ..13

3.6. Клімат.....................................................................................................15

3.7. Рослинний покрив.................................................................................16

РОЗДІЛ 4. РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕННЯ ТА ЇХ ОБГОВОРЕННЯ…….18

4.1. Конспект флори.....................................................................................18

4.2. Аналіз флори..........................................................................................25

4.3. Еколого-біологічні особливості найбільш поширених видів……...34

4.4. Можливості використання лікарських рослин...................................38

4.5. Охорона лікарських рослин..................................................................44

ВИСНОВКИ..............................................................................................................47

ЛІТЕРАТУРА ……………………………………….…………………………….49

ДОДАТКИ.................................................................................................................52

ВСТУП

Актуальність. Лікарські рослини є складовою частиною природи і відіграють надзвичайно важливу роль як у природі, так і в житті людини. Актуальність даної роботи полягає в тому, що лікарські рослини напувають наші легені киснем, годують і одягають нас, постачають нам все необхідне для життя. Крім того, вони ще й створюють екологічне середовище, без якого немислиме наше нормальне повнокровне існування.

Проте, флора лікарських рослин на даній території щороку суттєво зменшується. Це пояснюється безконтрольним використанням природних ресурсів багатьох цінних лікарських рослин, інтенсифікацією господарювання на територіях з наявністю лікарських рослин, непродуманим осушуванням заплав, особливо в лісових регіонах. Ці чинники призвели до катастрофічного зменшення природних ресурсів багатьох видів флори, розвитку тенденції до скорочення сировинного ареалу більшості цінних видів і, як наслідок перехід їх до розряду рідкісних.

Тому необхідно, щоб кожен член суспільства пройнявся любов'ю до рідної природи, до її творінь. Усвідомив, той величезний дар, який дає нам кожна рослинка.

Немає сумніву в тому, що людина, яка краще пізнає свій край, зрозуміє його природу і її величезне значення, буде цінувати й шанувати це невмируще джерело краси, натхнення і здоров’я .

Також актуальність роботи виявляється в тому, що дана територія Клубовецьке лісництво потребує детальнішого синтезу та аналізу флори лікарських рослин.

Мета дослідження: вивчити флору лікарських рослин на території Клубовецького лісового масиву.

Завдання роботи:

ознайомитись з науковою літературою з даної теми;

опрацювати методики дослідження;

вивчити фізико-географічні особливості території дослідження;

скласти конспект флори;

провести аналіз флори;

вивчити еколого-біологічні особливості найбільш поширених видів лікарських рослин;

вивчити можливості використання лікарської сировини.

Об'єкт дослідження: Клубовецький лісовий масив.

Предмет дослідження: лікарські рослини у флорі Клубовецького лісництва.

Дослідницький матеріал зібрано на основі літературних матеріалів та власних спостережень за лікарськими рослинами на території дослідження.

В роботі використовувались науково-технічні матеріали обласної наукової бібліотеки ім. В.Стефаника, наукової бібліотеки Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, наукової бібліотеки с. Клубівці, а також використовувались відомчі матеріали Клубовецького лісництва.

Робота складається із: вступу, 4 розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків (карти, фотографії, гербарій).

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що робота може бути використана дослідниками та здобувачами в подальших наукових розробках з даної тематики, а також — учителями, студентами для підготовки і проведення уроків з ботаніки у вищих навчальних закладах, студентських та семінарських заняттях.

РОЗДІЛ 1. ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ

Лікарські рослини - це чудовий зелений світ. Це царство наших друзів, які дають нам їжу, сировину для синтезу хімічних сполук, напувають наші легені киснем, очищають повітря, зберігають воду озер та річок, а понад усе - лікують нас.

Лікувальна дія рослин полягає в тому, що фізіологічно-активні речовини перебувають у них у відповідному співвідношенні, що оптимально впливає на органи і системи організму людини і тварини.

При написанні роботи по вивченні флори лікарських рослин Клубовецького лісового масиву була використана література різних вчених, які

займалися дослідженням природи та рослинного світу. Характеризуючи фізико-географічний район досліджуваної території використовувався підручник К. І. Геренчука "Природа Івано-Франківської області" [31]. У ньому добре систематизовані та узагальнені матеріали про природне середовище області, рельєф, геоморфологію, клімат, поверхневі води, рослинний і тваринний світ, описані природні райони.

Підручник кількох авторів "Лікарські рослини Івано-Франківської області" [33] містить інформацію про природні умови та екологічну ситуацію Івано-Франківської області, а також закони і правила природокористування. У книзі подані особливості біології і поширення лікарських рослин, їх відтворення, вирощування і охорона. Окремо висвітлені питання застосування лікарських рослин при різних захворюваннях.

Великий внесок у вивчення флори зробили В. М. Мінарченко і І. А. Тимченко у своїй книзі "Атлас лікарських рослин України" [20]. Вони висвітлили питання про морфо-біологічні та еколого-фітоценотичні особливості, поширення, стан природних ресурсів та використання сировини дикорослих лікарських рослин України. Аналізуються детермінуючі чинники, які впливають на стан та динаміку ресурсів досліджуваних видів в умовах трансформованого природного середовища. Для кожного виду подана карта, яка відображає наявність ресурсів виду в окремих регіонах України.

Книга Івана Носаля "Від рослини - до людини" [24] є справжньою енциклопедією народної мудрості, яку по крихітці автор збирав усе своє життя. Тут подано точні назви рослин, детально описано способи використання: зовнішньо, внутрішньо, у вигляді настоїв, відварів, показання і протипоказання.

Велика увага належить книзі В. В. Картуха "Ліки навколо нас" [14]. У ній автор намагається якнайповніше розповісти про найпоширеніші у медичній практиці лікарські рослини , дає ботанічний опис кожного виду, вказує райони та місця, де вони ростуть, рекомендує способи обробки зберігання та застосування.

Окремий розділ присвячено ролі рослинних речовин у лікуванні. Наприкінці книги подано календар збирання лікарських рослин.

Ще однією працею цього відомого фітотерапевта є "Жива аптека" [13], де наведено фітотерапевтичну рецептуру із (170 видів рослин) засобів, що застосовуються для лікування хворих з ураженням органів дихання, травлення, серця, системи кровообігу, хворобах шкіри, дитячих нервових хворобах.

Дуже цікавим є підручник Б. В. Заверухи "Квіти дванадцяти місяців" [9], у якому подається опис рослин, їх застосування в народній медицині. Велику увагу привертають наведені в даній


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Структура флори гори “Білої” (Придністровське Покуття) - Дипломна робота - 57 Стр.
Фармакогностична характеристика щавлю кінського, що застосовується для профілактики і лікування патології різних нозологічних груп захворювань - Курсова робота - 32 Стр.
Технологія створення лісових культур в Лопушанському лісництві ДП Ясінянського ЛГ ” - Дипломна робота - 50 Стр.
Флора і рослинність Вікторівського лісового масиву - Дипломна робота - 51 Стр.
Декоративні рослини,що використовуються в озелененні оздоровчо-туристичного комплексу “Гута”. - Дипломна робота - 37 Стр.
Виживання дріжджів Saccharomyces Cerevisiae, вирощених на глюкозі та фруктозі, за дії пероксиду водню - Курсова робота - 27 Стр.
Активність гваяколпероксидази у різних сортів кукурудзи за дії сольового стресу - Курсова робота - 19 Стр.