У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





квіти

ВСТУП

Актуальність теми. З кожним роком зростає техногенний прес на людину, і вона все більше відмежовується від природи стінами домівки, виробництва чи установи. Така ситуація змушує людину все більше висаджувати рослини біля житла, промислових і службових приміщень, в інтер’єрах різного функціонального призначення. Озеленення – невід’ємна частина облаштунку міст, населених пунктів, різноманітних будівель. Озеленення наближує природу до людського житла, до місця її роботи, покращує мікроклімат. Адже, крім естетичної та душевної насолоди, яку дають рослини людині, вони збагачують повітря киснем, знезаражують його від шкідливих промислових та побутових викидів тощо.Людина повинна жити, працювати і відпочивати в здоровій, затишній та красивій обстановці. І в цьому нам допомагають гарні декоративні рослини, які широко використовуються для кімнатного озеленення.

Тому дослідження декоративних рослин в кімнатному озелененні стало предметом нашої наукової зацікавленості.

 

Мета роботи: вивчити і дослідити найбільш вживані декоративні кімнатні рослини, провести їх ботанічну характеристику та розробити заходи щодо їх практичного використання.

Завданя дослідження:

ознайомитись з науково-технічною літературою з даної теми; скласти список найбільш вживаних декоративних рослин кімнатного озелененння; вивчити їх морфологічні ознаки; біолого-екологічні властивості, ареал поширення в природі; привести приклади практичного застосування окремих декоративних рослин запропонувати заходи щодо кімнатного озеленення приміщення оздоровчо-туристичного комплексу.

Об’єкт дослідження – кімнатне озеленення оздоровчо-туристичного комплексу “Гута”.

Предмет дослідження – декоративні кімнатні рослини.

Дослідницький матеріал зібрано на основі літературних матеріалів та власних обстежень озеленення приміщення оздоровчо-туристичного комплексу. В роботі використані науково-технічні матеріали обласної науково-технічної бібліотеки ім. В. Стефаника, наукової бібліотеки Прикарпатського університету ім. В. Стефаника, відомчої науково-технічної бібліотеки УкрНДІгірліс.

Робота складається із: вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків (фотографій і гербарних зразків деяких рослин)

Практичне значення одержаних результатів: Робота може бути використана студентами, дослідниками та здобувачами в подальших наукових розробках з даної тематики, а також – учителями та студентами для підготовки і проведення уроків ботаніки та біології у вищих класах загальноосвітніх шкіл, інших навчальних закладах, студентських семінарських занять тощо.

 

РОЗДІЛ І. КІМНАТНІ РОСЛИНИ – ПОТРЕБА

НАШОГО ЖИТТЯ

Рослини займають особливе місце в нашому будинку.

Вони – живі прикраси, які ростуть і розвиваються, перетворюються від сезону до сезону і представляють собою постійну міняючу картину. Вони відзиваються на турботу і винагороджують нас за увагу. Пишно ростучі рослини – гордість володаря, воно надає кімнаті особливий колорит. А тих, хто проводить багато часу дома рослини зв’язують з окружаючим зовнішнім світом.

Не треба бути спеціалістом, аби получити насолоду від кімнатних рослин, але щоб добитися їх гарного росту і цвітіння, необхідні знання особливостей проростання кожного вида і догляду за ними.

За біологічними особливостями і декоративними якостями вони поділяються на декілька груп, найбільш поширена з яких – квіткові кімнатні рослини, які по праву вважаються особливо декоративними та найбільш цінними для вирощування. Вдало підібрані квітучі види та сорти цієї групи рослин постійно змінюють один одного, створюючи протягом року на підвіконні стійкий квітучий конвеєр. Ще одну групу кімнатних рослин складають декоративні-листяні рослини, які своїми оригінальними листками особливо прикрашають інтер’єр кімнат. Особливий інтерес для внутрішнього озеленення створюють виткі ліани та ампельні рослини, які складають третю групу кімнатних рослин. Різноманітні за будовою стебел, формою листків, відтінками забарвлення, вони досить ефективно прикрашають стіни, вікна та високі меблі в кімнатах. Ще одна численна група кімнатних рослин, які з успіхом розводять у внутрішніх приміщеннях – це секуленти, особливо, кактуси. Різноманітні форми, оригінальні габітуси, дивовижні квіти, невеликі розміри – все це сприяє широкому зацікавленні цією групою кімнатних рослин.

За життєвими формами кімнатні рослини поділяються на кущі, напівкущі, ліани і трав’янисті рослини.

За періодом цвітіння серед квітучих кімнатних рослин виділяються рослини сезон ного цвітіння. Осінню і на початку зими цвітуть хризантеми; зимою – цикламени; весною – гортензії. Хризантеми і інші рослини після цвітіння відмирають. Цикламени літом втрачають листя, відпочивають.

Багато кімнатних вічнозелених рослин цвітуть в різний час, 1-2 рази в рік або круглорічно , що варто врахувати при їх розведенні. Так, для прохолодних приміщень варто рекомендувати із напівкущів – абутилон, мирту, олеандр, примулу; з трав’янистих – деякі бегонії , калу, цикламен, пеларгонію. Для теплих приміщень більше підходять із напівкущів – кімнатний жасмін, кофейне дерево, китайська роза; з трав’янистих – ароїдні, чеснерії, євхарис.

Для успішного вирощування кімнатних рослин дуже важливо знати особливості їх існування у природному середовищі й, по можливості, наблизити до них умови штучного вирощування. Рослини в кімнатах змушені пристосовуватися до умов комфортного перебування в них людини, які далеко не відповідають життєвим вимогам рослин. Рослини часто страждають тут від нестачі світла, сухості повітря, перегріву, чи, навпаки, переохолоджнню і т.д. Адже всі життєві фактори, що забеспечують ріст та розвиток рослин ( світло, тепло, волога, грунт ), тісно взаємопов’язані і нестача одного з компонентів негайно приводить до зміни іншого. Тому, при нестачі світла взимку, рослини в кімнаті потрібно розміщувати в місцях з мінімальними для них температурами, зменшуючи при цьому, відповідно, і їх полив.

Для кожної рослини в кімнаті необхідно обрати оптимальне за всіма параметрами місце, а при відсутності бажаних умов, неохідно створити їх штучно. Зокрема, в окремих випадках варто підсвічувати рослини додатковими лампами, захищати їх від висушування батареями опалення чи переохолодження холодним зимовим повітрям, що надходить від відкритої квартирки і т.д. Для кактусів потрібні

одні умови щодо освітлення, багатства грунту, вологості, а


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13