У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЕКОЛОГІЯ І ГЕОГРАФІЯ РОСЛИН

Реферат з ботаніки

на тему:

Значення рослин у природі та житті людини

Зміст |

с

1. Значення рослин у природі та житті людини…............................ | 3-4

2. Поняття про рослинні угрупування, їх характеристика і значення ........................................................................................... | 4-6

3. Рослина і середовище………….................................................... | 7-10

Література...................................................................................... | 11

1. Значення рослин у природі та житті людини.

Зелені або автотрофні,рослини(як вищі,так і нижчі)мають велике значення в природі і в житі людини.В профотосинтезу,вивикористовуючи світлову (кінетичну)енергію сонця і засвоюючи зповітря вуглекислий газ та вбираючи грунтову воду знеорганічними речовинами,вони утворюютьвелечезну масу органічних речовин. Що йдуть на живлення тварин та харчування людини. Отже, зелені рослини, акумулюючи в створюваних ними органічних речовинах кінетичну енергію Сонця, забезпечкють життя всього живого на землі і разом з тим є важливим джерелом енергетичних ресурсів, котрі використовує людина для своїх потреб.

Найновіші дані свідчать про те, що в процесі фотосинтезу зелені (автотрофні) рослини щороку засвоюють з повітря і зв’зують у вигляді органічних сполук 174 млрд. тонн вуглецю. Разом з ним автотрофні рослини збагачують атмосферу киснем у кылькості, що дорівнює обсягу поглинутого ними вуглекислого газу. Кисень, як відомо, потрібен для дихання майже всім живим істотам, які існують на земній кулі.

З участю гетеротрофних рослин, тобто непігментних (до них належить різні сапрофіти і паразити, переважно з відділів Гриби та Бактерії), відбувається у величезних масштабах процес розкладу органічних решток рослин і тварин і перетворення цих решток на неорганічні сполуки. Ці сполуки знову йдуть для живлення автотрофних (зелених) рослин, а через них і для живлення тварин та харчування людини. Важливу роль відіграють зелені і незелені рослини вруйнуванні гірських порід та утворенні грунтів, у крогооббігу азоту, фосфору та інших неорганічних речовин, у формуванні клімату, ландшафтів тощо.

У житті і практичній діяльності людини рослини також відіграють важливу й різноманітну роль. Вони є джерелом харчування, з них виготовляють одяг і ліки, меблі, знаряддя праці, будують житло та інші споруди тощо. У різних країнах світу для цього широко використовують як місцеві дикорослі рослини, так і культурні. Всього використовується тепер близько 25 видів вищих (переважно квіткових) рослин.

2. Поняття про рослинні угрупування, їх характеристика і значення.

У культурі налічують понад 1500 і величезну кількість сортів. Найважливіші групи культурних рослин: хлібні (зернові), овочеві, баштанні, плодові, олійні, прядивні, лікарські, ефіроолійні, каучуконосні, медоносні, дубильні тощо. Із хлібних рослин найбільше значення мають зернові злаки, насамперед такі світові культури, як пшениця і рис, посіви яких займають величезні площі і дають основу кількість харчових продуктів для людей усіх компонентів. Рис якими харчується майже половина людства, культивують у країнах з тропічним і субтропічним кліматом, пшеницею – в поза тропічних регіонах.

Кормова база для тваринництва в багатьох країнах світу забезпечується

( поряд з використанням місцевих природних кормових угідь) вирощування таких широко відомих зернофуражних і кормових культур, як кукурудза, овес, ячмінь, горох, конюшина, горошок, люцерна, еспарцет, суданка тощо. Головними зернобобовими рослинами, що йдуть на харчування людини і частково на годівлю тварин, є горох, квасоля, соя, сочевиця, кінські боби, нут тощо.

Серед овочевих культур провідне місце в світовій продукції овочів займає картопля, яка водночас є і важливою технічною рослиною. Значне місце серед овочевих культур належить також столовій моркві і столовим бурякам, капусті, помідорам, огіркам, а з баштанних культур – кавунам і дітям.

Найважливішими цукроносами світу є цукрова тростина, яку вирощують на великих площах у тропічних країнах, і цукрові буряки, які культивують в регіонах з помірним кліматом.

Істотне значення для людини мають плодові й ягідні культури, які вирощують у різних країнах світу і які є надійним джерелом вітамінів. Провідною плодовою культурою в Україні є яблуня: далі йдуть груша, вишня, слива, абрикос, персик, черешня, алича, айва тощо. Здавна на півдні україни і в інших країнах світу вирощують виноград, з якого виготовляють вино і який споживають у свіжому вигляді.

З групи прядивних рослин найважливішим є бавовник, який також належить до світових культур. Цінні і досить міцні тканини виробляють з льону; в Україні його широко культивують на Поліссі. Інші прядивні рослини – коноплі, кенаф. Кендир, рамі, канатник – дають грубіше волокно, що йде на виготовлення тари, грубих тканин тощо.

Велику групу становлять лікарські рослини, котрі використовуються як у народній, так і в офіційній медицині. Відомі такі важливі тропічні й субтропічні рослини, як хінне дерево, з якого добувають алкалоїд хінін; камфорне дерево, що містить натуральну камфору; калган, з кореневища якого добувають важливі шлункові ліки; кокаїновий кущ, дерево кола, блювотний горіх, або чілібуха, що містить сильну отруту стрихнін; і іпекакуана. Корінь якої є сильним блювотним і відхаркувальним засобом, тощо. Лікарське значення мають і такі всесвітньовідомі тропічні культури, як кофейне і шоколадне дерево. У плодах і насінні їх містяться алкалоїди кофеїн і теобромін.

Відомими та давніми лікарськими рослинами помірного клімату є: валеріана, алтея, ромашка лікарська, шавлії лікарська і мускатна, м’ята, мак снотворний, материнка, чебрець, беладонна, конвалія, горицвіт. Наперстянка, оман, звіробій, золототисячник, череда та багато інших.

З ефіролійних рослин, що дають ціну ефірну олію, слід назвати казанлицьку троянду, герань рожеву, фенхель, коріандр тощо.

Відомими пряними тропічними рослинами, що дають широко вживані прянощі, є: гвоздичне дерево, коричне дерево, лавр благородний, мускатний горіх тощо.

Серед інших груп корисних рослин велике значення мають олійні культури

(в Україні провідною олійною культурою є соняшник), каучуконосні


Сторінки: 1 2 3