У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Флора заповідного урочища “Станіславівка”

Дослідження флори заповідного урочища “Станіславівка” проводилося протягом трьох років. В ході польових досліджень флори ми користувалися маршрутним методом.

Заповідне урочище “Станіславівка”, площа якого 12 га, належить до Шепарівського лісництва Коломийського держлісгоспу (Коломийський район). Флора заповідного урочища “Станіславівка” відзначається видовою різноманітністю, характеризується широким систематичним спектром; представлена родинами, які входять до покритонасінних, голонасінних і спорових. Має цінні природні ресурси: високопродуктивне насадження ялиці, бука, смереки, граба і липи в одному ярусі.

На території урочища виявлено 47 родин, які включають 106 родів і 122 види. Домінантними родинами є родина Asteraceae (9,8% від загальної кількості) та родина Lamiaceaе (9,8%). Найменш чисельними виявились родини: Oxalidaceae, Balsaminaceae, Polygalaceae, Lytraceae, Alismataceae та ін., які складають 0,8% від загальної кількості. Переважає лучний флороценотип (41,3%) та європейський тип геоелемента (45%). У флорі заповідного урочища “Станіславівка” виявлено 7 видів рослин, які занесені до Червоної книги України. Це такі види як Pinus cebra L., Astrantia major L., Crocus heuffelianus Herb, Platanthera bifola (L.) Rich., Dactilozhiza fuchsii L., Colchicum autumnale L., Leucojum vernum L. Зустрічаються також види рослин, які є рідкісними для даного регіону: Ispyrum thalictroides L., Primula verіs L., Gentiana asclepiadea L., Majantemum bifoium L., Paris quadrifolia L. У флорі урочища виявлено 53 види лікарських рослин, 28 методоносних, 23 декоративні та 17 видів кормових рослин.

Одним з основних ресурсів природи є флора. Ощадливе природокористування неможливе без пізнання сутності об’єкта використання у зв’язку з чим зростає роль флористики як науки про флору.