У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Екологічні особливості птахів в екосистемах м. Івано-Франківська

(дипломна робота для здобуття кваліфікації спеціаліст-біолог)

ЗМІСТ

Вступ .................................................................................................................. | 2

1. Фізико-географічна характеристика території Івано-Франківської області ................................................................................................................ |

5

Матеріали і методи досліджень ...................................................................... | 9

2. Екологія птахів-синантропів міста Івано-Франківська ............................. | 11

3. Чисельна характеристика птахів-синантропів міста Львова ................... | 46

4. Практичне значення синантропних птахів, їх охорона і приваблювання................................................................................................... |

50

Висновки ............................................................................................................ | 54

Література .......................................................................................................... | 56

Додатки ..................................................................................................... | 58

ВСТУП

Однією з найбільш розповсюджених груп тварин є птахи. Завдяки здатності літати вони легко можуть долати великі простори і вільно розселюватись на всіх континентах, а тому поширені крізь, по всій земній кулі.

Внаслідок інтенсивного, майже безперервного споживання їжі, рухливості і повсюдного поширення ця група тварин має .надзвичайно важливе значення в житті екологічних систем, а отже, і в житті людини.

Дана робота присвячена опису населення птахів-синантропів. Особлива увага приділяється чисельності і територіальному розміщенню живучих тут птахів. Чисельність і територіальне розміщення - це найбільш важливі екологічні аспекти життя ;,птахів, без знання, яких немислимими ні охорона ні практичне використання їх.

У "Законі України про охорону і використання тваринного світу" і відкреслюється, що тваринних світ є одним з основних компонентів природного середовища, важливою складовою частиною природних багатств нашої Батьківщини, Це джерело промислової і лікарської сировини, харчових продуктів та інших матеріальних цінностей, необхідних для задоволення потреб населення і народного господарства.

З 360 видів птахів, які населяють західні області України, особливої уваги заслуговують птахи-синантропи, тобто ті птахи, які живуть постійно, або частково біля житла людини. Сюди належать і горобці, галка, грак, сорока, голуб сизий, кільчаста горлиця, деякі дятли, велика синиця, чорний дрізд, шпак, сіра мухоловка, снігур, ластівки та інші.

Птахів-синантропів є біля 50 видів.

Швидко ростуть міста з більшою або меншою кількістю парків, скверів, озер. Серед тварин, які їх заселять птахи - одна з самих декоративних, естетичних груп. Рухливість і спритність, яскраве, барвисте, різноманітне вбрання, особливо різноголосі співи і всe робить птахів окрасою рідної природи. Тяжко знайти інших диких тварин, які б в більшій мірі підходили для виховання в людини гуманного відношення до всього живого.

3 давніх давен птахи використовуються людиною як об’єкти мисливства, промислу і господарської діяльності.

В лісовому і сільському господарстві птахи широко використо-вуються для боротьби з шкідливими комахами. Останні пошкоджують всі частини рослини - від кінчика кореня до вершини крони. Шкідники надзвичайно прожерливі - добовий раціон гусениці може їв 200 раз перевищувати її власну масу. Комахи розмножуються надзвичайно швидко, чисельність їх досягає астрономічних цифр.

Приваблені в лісові насадження, в сади, на поля дрібні комахоїдні птахи інтенсивно ,розшукують і знищують комах, запобігаючи тим самим масовому їх розмноженню. Діяльність птахів в вогнищі розмноження шкідників лісу дозволяє зберегти 30% приросту і дерев.

Найбільш корисні зимуючи комахоїдні птахи - синиці, повзики дятли і інші. Вони знищують шкідників на всіх этапах розвитку : на протязі року.

Крім комах у дерев і сільськогосподарських рослин є і інші вороги-миши. Вони пошкоджують сходи рослин, розтягають плоди таких цінних порід, як дуб, горіх, бук.

Боротьба з гризунами механічними, хімічними, бактеріологічними методами складна, дорого коштує і не завжди дає бажаний результат. Більш ефективні дії хижих птахів, які поїдають гризунів. Канюк, наприклад, за літо знищує, біля тисячі польовок, зберігаючи цим самим приблизно тонну зерна. Неабияке значення птахів і е винищенні бур’янів шляхом поїдання їх насіння і молодих пагонів.

Птахи до деякої міри допомагають у розселенні дерев, кущів. Насіння черемхи, бузини, калини, горобини, жолуді дуба розповсюджуються птахами.

Птахи найбільш зручний об’єкт для вивчення поведінки хребетних тварин в природних умовах.

Наші технічні конструкції – не тільки результат інженерної думки. Вивчаючи живі організми, вчені переносять деякі принципи їх будови на технічні спорудження.

В містах і населених пунктах птахи виконують роль санітарів - знищують мух і комарів, які являються перенощиками хвороб, поїдають різні відходи.

Було б невірно всі сторони діяльності птахів розглядати як позитивні. Масове розмноження таких синантропів, як сизі голуби, граки, сіра ворона для міст не бажане.

Вони забруднюють будинки, вулиці, являються джерелом шуму в місцях відпочинку людей.

З птахами зв’язані епідеміологічні проблеми.

Наприклад, у граків виділено вірус, ідентичний визріваючому деякі форми грипу у людей.

Є віруси, перенощиками яких служать комахи, та кліщі, які паразитують на птахах.

Останні два десятиріччя ознаменувалися різкими збільшеннями чисельності деяких воронових птахів.

Значний інтерес представляє вивчення екологічних особли-востей птахів - синантропів в місті, динаміки їх чисельності і охоронна робота по приваблюванню .і примноженню корисних птахів в місті.

1. ФІЗИКО-ГЕОГРАФІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ТЕРИТОРІЇ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

1. Рельєф і геологічна будова

Обласний центр – місто Івано-Франківськ – розташований у межиріччі й на протилежних берегах пригирлової частини рік Бистриці Солотвинської і Бистриці Надвірнянської. Висота міста в середньому становить 250 м над рівнем моря.

Висота рельєфу по області змінюється. Якщо заплави Дністра на схід від м.Городенки лежать на висоті від 140 м до 150 м над рівнем моря, то вершина найвищої гори Українських Карпат Говерли здіймається на висоту 2061 м.

Найнижча, північно-східна зона в області поширюється на Придністров’я й відповідає південно-західній околиці Східноєвропейської рівнини. Окремі вершини рельєфу піднімаються на висоту більше 400 м над рівнем моря.

Середня зона припадає на Передкарпаття, його рельєф представлений залишками високих терас, утворених давніми ріками, пізніше розчленованих сучасною річковою системою з глибоко врізаними долинами. Висота рельєфу тут становить від 350 до 500 – 550 м над рівнем моря.

2. Корисні копалини

У


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14