У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Курсова робота

На тему:

Ґрунти басейну річки Чорний Черемош в межах Верховинського району.

Зміст

Вступ………………………………………………………………………………3

Розділ 1. Фактори ґрунтоутворення………………………………………..5

Орографія (географічне положення)……………………...5

Геоморфологія……………………………………………...5

Клімат……………………………………………………...14

Гідрографія………………………………………………..16

Рослинність………………………………………………..18

Розділ 2. Ґрунти та їх характеристика……………………………………...21

2.1. Бурі лісові кислі ґрунти……………………………………21

2.2 Бурі гірсько-лісові ґрунти…………………………………22

2.3. Дерново-буроземні ґрунти……………………………….28

Висновки………………………………………………………………………..34

Список використаної літератури……………………………………………35

Додатки…………………………………………………………………………36

Вступ

Ґрунти мовчать, але

ґрунти містять

З давніх – давен людина поклонялася землі, а точніше – Ґрунту. Йому присвячувала легенди і билини, його оспівувала у поемах і піснях. Вона наділяла його генетичною властивістю живого – родючістю. Виходить що ґрунт – живе тіло? І так, і ні. В одному грамі ґрунту живе і “працює” до півтора мільйонів клітин мікроорганізмів, сотні тисяч дрібних безхребетних. Однак майже на 90% він складається з мінеральної маси, води, гумусу й інших неживих утворень. Так що ж таке ґрунт? Ґрунт це – особливе природно-історичне тіло Природи, “шкіра” планети, пам'ять життя або, висловлюючись мовою кібернетики, керуюча система біосфери. Це тіло природи, що мовчить, але це може бути мовчання і вірного друга і грізного ворога. Недбале поводження з ґрунтом коштувало життя цілим народам. Археологія й історія наводять цьому багато прикладів. Ерозія ґрунтів, засолення, опустелювання і заболочування - мабуть, основні причини хвороб і загибелі ґрунтів, падіння біопродуктивності ландшафтів і врешті-решт відкочування народів у небуття.

Ґрунти мовчать, але ґрунти містять. Інакше чим пояснити, що за останні два століття вкладення капіталу в сільське господарство збільшилися в тисячі разів, а врожаї – усього в 2-3 рази? Виходить, справа не в грошах, а в чомусь іншому: можливо, у дефіциті розуму при спілкуванні з ґрунтом? Або в занадто слабкому акценті на понятті “ґрунт – пам'ять, ґрунт – друг ”? Технічне і хімічне насильство повинно поступитися місцем розумному біосферн - біогеоценотичному ставленню до нього, основаному на системному підході. Адже системний підхід – це не що інше, як добра стара мудрість: перед тим, як щось зробити, треба подумати.

Докучаєвське генетичне ґрунтознавство – гордість російської, а в цьому випадку і нашої, української, науки. Слов’янські слова “чорнозем”, “підзол”, “солонець”, “солодь” знають професіонали усього світу і ними називають свої ґрунти.

Ми якось звикли, говорячи про ґрунт, мати на увазі тільки сільське господарство, забуваючи, що на ґрунтах розташовуються сотні мільйонів гектарів лісів, величезні масиви лугів, степів, боліт і т.д. Забуваємо, що без ґрунтознавства неможливо обійтися в біогеоценології (екології), географії, лісівництві, луківництві, болотознавстві, ґрунтознавстві, гігієні і санітарії, у геології, землевпорядкуванні, при рекультивації земель і в багатьох інших сферах життя.

Як не хлібом єдиним жива людина, так і не єдиному хлібу служить ґрунт. Таке багатопланове “служіння” зумовлено його походженням і урізноманітненим функціонуванням. Саме ця багатоплановість відображає цілісність, велику єдність природи, таємницю, яку відкрив В.В.Докучаєв у вченні про ґрунт.

Вивчення ґрунту як своєрідного витвору біосфери, сформованого у процесі взаємодії живих організмів із продуктами вивітрювання літосфери, вважається постійною потребою людини. І це не випадково. Адже завдяки родючості ґрунту, вмінню її підтримувати, примножувати й ефективно використовувати людство нині вирощує понад 98% потрібних для свого існування продуктів харчування.

Раціональне використання ґрунтів, збереження і підвищення їх родючості, охорона від ерозії та забруднення – основне завдання сучасного ґрунтознавства. Це стосується і кожного землевласника, оскільки саме він може найбільше відчути ту загрозу, яка чатує на людство.

РОЗДІЛ І. ОСНОВНІ ФАКТОРИ ҐРУНТОУТВОРЕННЯ.

1.1. Орографія (географічне положення).

Село Верхній Ясенів та село Рівня Верхньоясенівської сільської ради розташоване в східній частині Верховинського району на віддалі 9 км від районного центру смт. Верховина та на віддалі 135 км від обласного центру м. Івано-Франківська.

Рельєф території населеного пункту хвилястий; землі житлової та громадської забудови розміщені в центральній частині села.

Село Верхній Ясенів витягнуте з півночі на південь – 5,1 км, із заходу на схід – 6,6 км.

Село Рівня витягнуте з півночі на південь – 2,6 км, із заходу на схід 7,2 км.

Чисельність населення села Верхній Ясенів та села Рівня складає 1800 чоловік, і в населеному пункті нараховується 778 дворів.

Площа населеного пункту складає 2277,10 га. Основною структурно-планувальною одиницею населеного пункту є квартали забудови садибного типу з одно-двоповерховими будинками.

Територію села із заходу на схід та з півночі на південь пересікають дороги, які в даний час мають в основному задовільний стан. Село електрифіковане, а теплопостачання газифікація та каналізація відсутні.

Даний населений пункт віднесений до 07 Івано-Франківського природно-сільськогосподарського району.

1.2.Геоморфологія

Рельєф, особливо в своїх головних рисах є одним із визначних елементів ландшафту. Він є тією ареною, на якій відбуваються складні фізико-географічні процеси між підлягаючою поверхнею-рельєфом і гірськими породами, з однієї сторони, і іншими елементами ландшафту-кліматом, водами, ґрунтами і органічним світом, з другої.

Від характеру рельєфу залежить і глибина залягання ґрунтових вод. Рельєф також має великий вплив на розподіл ґрунтово-рослинного покриву. Так, для Центральної синклінальної зони селища Верховина характерним є в ландшафті чергування понижених котловин і великих річкових долин, занятих густою річковою сіткою, заболочених покритих оглеїними дерново луговими ґрунтами, на яких розвивається переважно лугова рослинність і заплавні ліси (вільхи) з великими водо роздільними височинами покритими, або зовсім вирубленими широколистяними лісами і дерново-підзолистими ґрунтами. Відомо, що досить важливе значення має рельєф в землеробстві особливо для розміщення земельних угідь, транспорту,тваринництва. В межах Верховинського району зустрічаються гірські хребти, які мають паралельний або радіальний характер, високі водо роздільні височини чергуються з пониженими і рівнини як стіл котловинами і долинами. Вся територія нашого району


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10