У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Коренеплоди (цукровий та кормовий буряк) Значення, походження, поширення. Ботанічна і біологічна їх характеристика, сорти, індустріальна технологія вирощування.

До коренеплідних культур відносяться рослини, які утворюють коренеплоди - видозмінені вегетативні органи.

Коренеплідні рослини - це рослини різних ботанічних родин, таких як лободові (Chenopodiaceae) - буряк звичайний, зонтичні (Apiaceae) - морква посівна, цикорій й капустяні (Cruciferae) - бруква, куузіку та турнепс.

За господарським використанням коренеплоди поділяють на технічні (цукрові буряки) та кормові (кормові буряки, морква, бруква, турнепс).

Цукрові буряки - це основна сільськогосподарська культура для отримання цукру. У коренеплодах цукрових буряків міститься до 16-20% сахарози.

Цукрові буряки виникли в результаті схрещування листкових форм з коренеплідними, після того, як у 1747 році Маргграф виявив у коренеплодах буряків сахарозу. Світові посівні площі цукрових буряків становлять близько 8 млн. га. Валове виробництво цукру в 1997 році в Україні становило 1,97 млн. т, за потреби внутрішнього ринку 1,5 млн.т.

Життєвий цикл розвитку коренеплідних рослин триває два роки. У перший рік з насіння виростає потовщений коренеплід з розеткою прикореневих листків, що восени відмирають. На другий рік з висадженого коренеплоду (висадки або маточні коренеплоди), який містить на головці бруньки, виростають стеблові пагони з листками та квітками. На квітконосних пагонах після цвітіння і запліднення формується насіння. Тривалість вегетації, наприклад, цукрових буряків у перший рік 150-170 днів і у другий - 100-130 днів.

Ботанічна характеристика та фази росту. Цукрові буряки є різновидністю ботанічного виду - буряка звичайного (Beta vulgaris L., var. saccharifera) родини лободових (Chenopodiaceae).

Буряк (Beta) - одно- та дворічна, перехрестнозапильна трав'яниста рослина. Дикоростучий буряк використовували в їжу з незапам'ятних часів. В 2-1 тис. до н.е. введено в культуру (приблизно на островах Середземного моря) буряк листовий.

За формою коренеплід буває округлий, плоский і циліндричний. Містить білка до 2%, цукрів 14,5%, солі калію, кальцію, магнію, фосфору. На відміну від моркви в буряку немає каротину, але більше аскорбінової кислоти. У їжу вживають коренеплоди і листя молодих рослин, готують салати, буряківники, борщі, оладки, ікру, маринують і т.д. При ранньому споживанні (пучкового буряка) використовують молоді листя і черешки у свіжому, вареному і тушкованому виді.

Рослина волого- і світлолюбна, досить холодо- і засухостійка. Культуру вирощують на всіх континентах, в Україні - у всіх землеробських районах, окрім Криму. Буряк більш вимогливий до тепла, чим морква. Оптимальна температура для росту коренеплодів +16..+22°С. Пристосована до підвищенної засоленості ґрунтів, але вони повинні бути нейтральними і добре заправлені добривами. Вегетаційний період у залежності від сорту 60-120 днів. Кожна насінина більшості сортів дає початок декільком проросткам, тому культура вимагає своєчасного проріджування. Існує і сорт одноростковою буряка (Однопаростковий).

За існуючою класифікацією всі форми буряків (дикі й культурні, однорічні, дворічні та багаторічні) об'єднують в один ботанічний рід — буряки Beta L., який належить до родини лободових Chenopodiaceae, і налічує 14 диких і один культурний вид. У процесі еволюції видів роду Beta L. утворилися 3 природні групи — секції: канарські (3 види), гірські (6 видів), звичайні (6 видів). До останньої належить відібраний і сформований людиною збірний вид Beta vulgaris L., який об'єднує такі підвиди: 1. Beta cicia — листкові буряки з трьома групами різновидностей (листові салатні — convar vulgarly, черешкові салатні — convar petiolata; гібридні черешкові декоративні — convar varioecila) 1. Beta crassa — коренеплідні буряки з трьома групами різновидностей (столові — convar cruenfa; кормові — convar crassa; цукрові — convar sacchariferae з однонасінною формою — convar monospermd).

Коренева система буряків стрижнева, проникає у грунт на глибину 1,5—2 м. Головка (верхня частина) коренеплоду являє собою вкорочене стебло й утворюється з надсім'ядольного коліна (епікотилю). Шийка розміщена між головкою і власне коренеплодом. На ній не ростуть ні листки, ні бічні корінці. Шийка — це коротка частина коренеплоду цукрових буряків (1—3 см), у кормових вона досягає 5—10 см. Кореневе тіло (власне корінь) утворюється внаслідок розростання зародкового корінця. Це нижня, конічної форми частина коренеплоду, яка становить 65—70% довжини всього коренеплоду. Бічні корінці у буряків розміщуються на двох протилежних боках кореня. Забарвлення коренеплоду в цукрових буряків зовні та всередині біле, у кормових надземна і підземна частини залежно від сорту бувають жовтою, оранжевою, червоною, фіолетовою. М'якоть біла, іноді з жовтими або рожевими кільцями. Коренеплоди різних сортів відрізняються також і за смаком та щільністю м'якоті. У цукрових буряків м'якоть порівняно з кормовими щільніша й солодша.Листок буряків складається з черешка і пластинки.

Будова буряків другого року життя

Коренеплоди буряків, висаджені навесні у грунт, утворюють розетку прикореневих листків, а через 20—30 днів починають рости стебла. Внутрішня будова коренеплоду-насінника не змінюється. Він лише потовщується за рахунок утворення нових камбіальних кілець. Бічні корені виростають у тих же місцях, що і в буряків першого року життя. Вони проникають у грунт на глибину 1,5—2,5 м і розростаються в боки на 50—60 см.

Стеблові пагони заввишки 80—150 см, у нижній частині циліндричні, у середній і верхній — ребристі, виповнені паренхімою. На кожному коренеплоді утворюється 1—12 пагонів, з яких формується кущ. Квітки буряків двостатеві, п'ятірного типу. Буряки — перехреснозапильна рослина.Плід — коробочка (несправжній горішок).

Біологічні особливості. Цукровий буряк - рослина помірного клімату. Насіння починає проростати за температури 3-4°С. У фазу вилочки рослини витримують приморозки мінус 3-4°С, з появою першої пари справжніх листків - до мінус 8 °С. Оптимальна


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Зернобобові культури (горох, соя), сорти, технологія їх вирощування, строки та способи збирання урожаю. - Реферат - 5 Стр.
Олійні культури (ріпак, соняшник) технологія вирощування, збирання, первинна очистка і зберігання. - Реферат - 5 Стр.
Основи програмування врожаїв с.г. культур. Інтенсивні технології вирощування зернових культур - Реферат - 4 Стр.
Озимі і ярові форми зернових культур. Причини зимово-весняної загибелі озимих. Методи визначення зимівлі, засоби попередження. - Реферат - 5 Стр.
Дослідна справа у рослинництві - Реферат - 2 Стр.
Біологія та екологія, властивості прядильних культур (льон, конопля). Агротехніка вирощування прядильного та олійного льону. Первинна обробка льону-довгунця. - Реферат - 7 Стр.
Ранні ярі зернові культури (овес, ячмінь). Значення, походження, поширення. Ботанічна характеристика і біологія культури. Технологія вирощування. - Реферат - 8 Стр.