У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент


Олійні культури (ріпак, соняшник) технологія вирощування, збирання, первинна очистка і зберігання.

До олійних належать культури, в насінні або плодах яких міститься не менш як 15% олії. Таких рослин, що належать до різних ботанічних родин, налічується понад 340. окрему групу становлять ефіроолійні рослини, в насінні або вегетативних органах яких накопичуються леткі олії із сильним і приємним запахом. Серед олійних культур розрізняють культури, які вирощують виключно для виробництва олії (соняшник, рицина, ріпак, кунжут, гірчиця, рижій, льон олійний, мак тощо) і рослини комплексного використання, з яких олію отримують як побічний продукт у процесі переробки (бавовник, соя, льон-довгунець, коноплі, арахіс та ін.).

Ріпак озимий

Біологічні особливості. Озимий ріпак — досить вибаглива до вологи олійна культура, особливо восени та весною. Вегетаційний період від сходів до збирання становить 289-320 днів. Ріпак — рослина довгого світлового дня. Насіння починає проростати при температурі ґрунту 0,1°С, однак для одержання здорових сходів необхідна температура від 14 до 17 °С. Ріпак витримує температуру на рівні кореневої шийки до мінус 12-14°С, добре росте і розвивається в літні місяці при температурі 18-20°С.

Кращими ґрунтами для ріпаку є чорноземи, сірі й темно-сірі лісові ґрунти. Оптимальна реакція ґрунтового розчину — рН 6,0-6,5.

Сорти і гібриди. Найпоширеніші сорти-Іванна, Атлант; гібриди — Соколівський, Галицький, Горизонт, Світоч, Тисменицький.

Технологія вирощування. Місце в сівозміні. Озимий ріпак досить вибагливий до попередників. Кращими із них є чорні й добре угноєні зайняті пари, вико-вівсяні сумішки, а також сумішки озимого жита з озимою викою. На одне й те ж саме поле ріпак потрібно повертати не раніше як через чотири роки. Не рекомендується його висівати після гірчиці, редьки, капусти та інших культур із родини капустяних.

Обробіток ґрунту залежить від попередників.

Удобрення. У південних районах під ріпак рекомендується давати 160 кг/га азоту, в тому числі до сівби — 60 кг/га і 100 кг/га весною після відновлення вегетації.

Догляд за посівами. У посушливі роки, щоб мати дружні сходи, ґрунт коткують кільчастими котками до і після сівби. Восени при утворенні ґрунтової кірки чи при загущенні посівів поле боронують.Проти хвороб використовують альєт (1,2-1,8 кг/га).

Оптимальна кількість рослин восени повинна становити 100-120 на 1 м2, що досягають нормою висіву насіння 6-8 кг/га.

Збирання врожаю. Ріпак достигає нерівномірно. Збирають його роздільним способом і прямим комбайнуванням.

Час збирати. Строки збирання ріпаку залежать від часу посіву і особливостей вегетації сорту. Озимий ріпак збирають наприкінці липня, а ярий – в серпні-вересні.

Спосіб збиранняУ нашій країні рекомендується збирати ріпак роздільним способом. Пряме збирання застосовується тільки тоді, коли рослини дозріли рівномірно, а поле характеризується відсутністю бур‘янів.

Очистка. Через високий вміст олії та дрібний розмір, під час сушіння і зберігання з ріпаком слід обходитися обережно і здійснювати всі роботи швидко. Після збирання ріпаковий ворох очищують на стаціонарних зерноочисних агрегатах типу ЗАВ-25, КЗС-25Ш чи пересувних машинах ОВС-25, ОВП-20А, СМ-4.

Після первинної очистки перед зберіганням насіння необхідно додатково просушити до вмісту вологи не більше 8-10 %. Сушити насіння в сушарках слід обережно, підтримуючи температуру теплоносія на значно нижчому рівні, ніж під час сушіння злакових трав. Нагрів насіння не має перевищувати 35-40 єС. Якщо ж сушарок немає, насіння розстеляють тонким шаром - 5-10 см - під навісом і постійно перемішують.

Ріпак ярий

Біологічні особливості. Ярий ріпак — однорічна рослина з родини капустяних. В Україні поширений під назвою "кольза". Урожайність його дещо нижча, ніж озимого. Ярий ріпак менш вибагливий до умов вирощування. Це вологолюбна рослина довгого дня.Насіння проростає при температурі 1-3°С, сходи переносять заморозки 3-5°С, а дорослі рослини до мінус 8°С. Добре росте на будь-яких ґрунтах, крім важких глинистих та піщаних, не терпить кислих і заболочених ґрунтів. Сходи з’являються через 4-10 днів, від сходів до цвітіння минає 45-60 днів. Вегетаційний період триває 80-110 днів.Сорти ярого ріпаку — Оріон, Земир 2, Калинівський, Клітинний 1, Клітинний 2, Ліга 1, Микитинський, Отаман, Титан.

Місце в сівозмінні. Ярий ріпак висівають у полі, призначеному під ярі зернові культури. Найвищі врожаї він дає після картоплі, кукурудзи, буряків, озимої та ярої пшениці, ячменю, зернобобових культур і багаторічних трав.

Обробіток ґрунту. Після стерньових попередників проводять 2-3 лущення дисковими і лемішними лущильниками на глибину 6-8 і 8-10 см. Під зяб орють у кінці вересня — на початку жовтня на глибину 20-22 см, а на важких ґрунтах — на 25-27 см. Весною застосовують систему мінімального обробітку ґрунту. На вирівняних полях обмежуються однією передпосівною культивацією на глибину 4-5 см.Удобрення. Залежно від попередників, наявності поживних речовин у ґрунті під ярий ріпак вносять N60-120 Р60-120. У прифермських сівозмінах під ярий ріпак застосовують рідкий гній з розрахунку 50-100 м3/га.Сівба. Насіння ріпаку очищають, сортують, перед сівбою протруюють офтанолом Т (40 кг/т), або вітаваксом 200 (2,0-3,0 кг/т). Сіють ярий ріпак звичайним рядковим способом (ширина міжрядь 15 см).

Соняшник

Біологічні особливості.

Соняшник — відносно теплолюбна культура. Насіння починає проростати при температурі 2-5°С, однак сходи при такій температурі з’являться на 25-28-й день. При температурі 20°С насіння сходить на 6-й день. При сівбі соняшнику в непрогрітий ґрунт рослини відстають у рості, подовжується вегетаційний період.Сходи добре переносять тимчасові заморозки до мінус 7-8 °С, але потребують при цьому інтенсивного освітлення. Середньодобова температура повітря у першій половині вегетації повинна бути близько 220С, а в період цвітіння-дозрівання — 24-25°С. Для дозрівання соняшнику необхідна сума ефективних температур у межах


Сторінки: 1 2