У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Біологія та екологія, властивості прядильних культур (льон, конопля). Агротехніка вирощування прядильного та олійного льону. Первинна обробка льону-довгунця.

Льон

Льон-довгунець є головною технічною культурою поліських та прикарпатських регіонів України. На бідних поліських ґрунтах вона завжди забезпечувала основний прибуток сільгоспвиробникам.Льон — основна прядивна культура в Україні. При його вирощуванні одержують три цінних види продукції — високоякісне волокно, висихаючу олію і технічну сировину (кострицю).

В Україні льон олійний вирощують переважно як олійну культуру для одержання олії. Солома льону олійного після видалення насіння здебільшого залишається просто неба, де стає добривами. У зв’язку з цим, втрачається велика кількість цінної сировини для текстильної промисловості. Саме тому, важливо використати весь закладений в рослині потенціал: волокно, насіння та відходи у вигляді полови та костриці. В ринкових умовах підвищення збору волокна за рахунок використання соломи льону олійного має виключно велике значення для народного господарства.В онтогенезі льон-довгунець проходить такі фенологічні фази: сходи, ялинка, швидкий ріст стебла, бутонізація, цвітіння, зелена стиглість, рання жовта, жовта, повна стиглість. Сходи з`являються через 5-8 днів після сівби.

Вимоги до грунту. У льону слабко розвинена коренева система. В грунт вона проникає на глибину 60-80см, але до 85% маси коренів знаходиться в шарі 0-25см.

Найкраще росте на дерново-підзолистих суглинистих або суглинисто-піщаних грунтах. Льон також дає добрі врожаї на удобрених дерново-підзолистих супіщаних і дерново-буроземних грунтах.Малопридатні для нього легкі піщані й супіщані грунти, оскільки вони бідні на поживні речовини і погано утримують вологу. Непридатні для вирощування супіски і піщані грунти, важкі глинисті, карбонатні. Не рекомендується сіяти льон на кислих торфових грунтах. На вапнякових грунтах формується грубе і крихке волокно.

Вимоги до вологи.Льон-довгунець дуже вимогливий до вологи. Транспіраційний кофіцієнт - 400-450.

Відношення до температури. Льон - помірно теплолюбний. Мінімальна температура проростання насіння 3-50С. Сходи витримують заморозки до мінус 2?С, а в фазі 2-3 пар листків - до мінус 3-50С.

Льон належить до родини льонових Linaceae D., Коренева система стрижнева.

Стебло гладеньке, циліндричне, тонке. Залежно від різновидності має висоту від 15—20 до 100—120 см, розгалужується тільки зверху (льон-довгунець) або від основи по всій довжині (льон-кучерявець, льон-межеумок). Стебло світле або сизо-зелене.Листки сидячі, ланцетні, цілокраї, зелені або сизі, густо розміщені на стеблі почергово, гладенькі, із восковим нальотом, 26—30 мм завдовжки і 2—4 мм завширшки.Суцвіття — зонтикоподібні китиці, розміщені на верхівці стебла і його бічних розгалуженнях. Квітка п'ятірного типу, симетрична, складається із чашечки, що має п'ять загострених зелених чашолистиків із війками по краях, віночка, який складається з п'яти пелюсток голубого кoльору, звужених до основи, і п'яти тичинок із синіми або рідше жовтими пиляками, п'ятигніздої зав'язі, яка зверху має п'ять стовпчиків.Плід — п'ятигнізда, округла, зверху загострена коробочка

Визначення видів і підвидів культурного льонуІз більш як 200 видів, які об'єднує рід Linum L., виробниче значення мають небагато. Найпоширенішим є льон звичайний культурний — Linum usitatissimum L. До культурних видів належить і льон-стрибунець — Linum crepitans Dum. Проте цей вид втрачає значення культурного і трапляється у деяких місцях як бур'ян.

Залежно від морфологічних ознак найпоширеніший євразійський підвид культурного льону поділяється на такі групи різновидностей: довгунець, межеумок, кучерявець, сланкий льон.

У льону-довгунця визначають такі фази росту рослин: сходи, "ялинка", бутонізація, цвітіння і достигання.Основні сорти льону-довгунця, занесені до реєстру сортів рослин України, такі: К-6, Київський, Могильовський 2, Мрія, Томський 16, Український 2 тощо.Мінімальна площа посіву льону-довгунця в одному господарстві повинна бути не менше 50 га, що є економічно доцільним і дозволяє більш ефективно використовувати збиральну та іншу спеціальну техніку.

Сівозміни і попередники. Однією з основних умов підвищення урожаю і якості льонопродукції є вирощування льону в сівозміні, причому посіви його повинні повертатись на своє поле не раніше, ніж через 6–7 років. Кращими попередниками для льону є озимі і ярі зернові культури після багаторічних трав, зернобобових культур, удобреної картоплі. На бідних дерново-підзолистих ґрунтах допускається розміщати льон безпосередньо після багаторічних трав.

Обробіток ґрунту. Механізований обробіток ґрунту включає такі заходи: лущення стерні, оранку чи поверхневий обробіток, культивацію і коткування.

Система удобрення. Кращим співвідношенням мінеральних добрив для льону-довгунця є одна частина азотних на дві частини фосфорних і три частини калійних. Орієнтовані дози мінеральних добрив на світло-сірих і дерновопідзолистих ґрунтах легкого механічного складу становлять N30-40 P60 K60-90, а на сірих середньосуглинистих – N20 P40 K60 кілограм діючої речовини на гектар.

Сівба.Сіють льон-довгунець на глибині 10 см при температурі ґрунту 7–8оС. Глибина загортання насіння на важких глинистих ґрунтах 1,0–1,5 см, а на легких супіщаних – 2,0–2,5 см з нормою посіву 22–25 млн. схожих насінин на гектар. Перед посівом поле розбивають на ділянки площею 20–25 га. Між ділянками лишають незасіяними смуги шириною 3,6 м і поворотні смуги по краях   поля – 12 м.Після з’явлення сходів льону ці смуги можна засівати однорічними травосумішами, які використовують на зелену масу до початку збирання льону.

Льон олійний

В Україні в другій половині XVIII століття посіви льону олійного перевищували 275 тис. га. З часом площі його почали зменшуватись і в пореволюційні роки вони становили близько 100 тис. га.В Україні льон олійний у 2002 році вирощували на площі 1500 га, з них на невеликій площі в Криму, Запорізькій та Одеській областях та 670 га — у насінницькому господарстві “Сила росту” Казанківського району Миколаївської області.

Використання. Поняття “льон олійний” об’єднує рослини двох різновидів: кудряшів і межеумків. Більше олії


Сторінки: 1 2 3





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Ранні ярі зернові культури (овес, ячмінь). Значення, походження, поширення. Ботанічна характеристика і біологія культури. Технологія вирощування. - Реферат - 8 Стр.
Пшениця. Історія культури, походження. Поширення пшениці в світовому землеробстві та Україні. Технологія вирощування ярої і озимої пшениці на Поліссі в Лісостепу та Степу. - Реферат - 7 Стр.
Картопля. Біологічні та екологічні особливості культури, сорти, технологія вирощування. Строки та способи збирання і зберігання урожаю бульб. - Реферат - 5 Стр.
Обґрунтувати біологічні процеси загартування озимих культур в осінній період. Методи контролю за перезимівлею озимої пшениці. Способи захисту озимих від абіотичних факторів. - Реферат - 4 Стр.
Жито. Значення, походження, поширення. Ботанічна характеристика. Технологія вирощування. - Реферат - 3 Стр.
Трітікале. Значення, історія створення, поширення, характеристика основних показників. Технологія вирощування. - Реферат - 4 Стр.
Дати обґрунтування інтенсивної технології вирощування зернових культур. Взаємозв’язок фаз розвитку, етапів органогенезу і продуктивності. Технологічна колія та її значення при впровадженні інтенсивних технологій вирощування. - Реферат - 7 Стр.