У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Пшениця. Історія культури, походження. Поширення пшениці в світовому землеробстві та Україні. Технологія вирощування ярої і озимої пшениці на Поліссі в Лісостепу та Степу.

У світі зернові займають величезні площі: пшениця - 216 млн. га, рис - 146,5, кукурудза - 131,5, ячмінь - 73,5 млн. га.

Україна довго була одним з постачальників зерна на європейський ринок. Та ось протягом останньої чверті двадцятого століття зерна не вистачало для забезпечення власних потреб, його закуповували близько 5 млн. т щорічно. На сьогоднішній день, у зв'язку з економічними труднощами в країні, спостерігається тенденція до зменшення обсягів виробництва. Так, у найкращий 1990 рік в Україні було зібрано більше 51 млн.т зерна, а в 1996 - лише 24,57 млн.т.

Пшениця займає перше місце в світі за посівними площами (біля 230 млн. га) і валовим збором (понад 530 млн. т). і є однією з основних зернових культур. В Україні висівають у середньому 6,5 млн. га, або 40 % площі всіх зернових.

Пшениця — одна з найдавніших і розповсюджених культур на земній культур вона була відома вже при-близно 6.5 тис. років до н. е. народам Іраку, близько 6 тис. років - землеробам Єгипту (за деякими даними навіть 10 тис. років), близько 5 тис. років — Китаю. На території СНД, зокрема сучасних України, Грузії, Вірменії, Азербайджану та Середньоазіатських ре-спублік, її почали вирощувати у 4- З тисячоліттях до н.е.

Місцем походження пшениці "більшість дослідників вважають степовій напівпустельні райони Ази (Іран, Ірак, Закавказзя). З Азії пшениця приблизно 5 — 4 тис. років тому потрапила в Європу, Польшу, Угорщину, Чехію, Словаччину, Румунію, Болгарію. У пів-денній Африці, Америці, Австралії вона з'явилася лише у XVI - XVIII ст. Тепер озима пшениця є основною продовольчою культурою більшості європейських країн, США, КНР, Японії. В СНД (Росії, Ка-захстані) та Канаді переважають посіви ярої пшениці, в Україні - озимої.

Загальна посівна площа озимої пшениці у світі становить тепер близько 240 млн га, валові збори зерна сягають 560 млн т (1993 p.).

Серед зернових хлібів пшениця має найрізноманітніший видовий склад - біля 28 видів.

За характером звільнення зерна від квіткових лусок за звичайного обмолоту пшеницю поділяють на:

- голозерні форми (пшениця м'яка, тверда);

- плівчасті (полба, колхідська двозернянка).

За числом хромосом серед пшениць виділяють чотири генетичні групи:

1) диплоїдна - містить 14 соматичних хромосом (однозернянка культурна);

2) тетраплоїдна - 28 соматичних хромосом (тверда пшениця, двозернянка);

3) гексаплоїдна - 42 соматичні хромосоми (м'яка пшениця, карликова, спельта);

4) октаплоїдна - 56 соматичних хромосом (один вид - грибобійна пшениця).

Пшеницю кожного виду за зовнішніми ознаками колоса і зерна поділяють на різновидності. Наприклад, м'яка пшениця має дві найбільш поширені різновидності - Erytrospermum - остиста форма і Lutescens - безоста форма, які мають жовті та неопушені колоси і червоне зерно.

Різновидності поділяють, в свою чергу, на сорти.

З усіх видів пшениць найбільш поширені у сільськогосподарському виробництві пшениця м'яка (Triticum aestivum L.) - 90% усіх посівів і пшениця тверда ( Triticum durum Desf.).

За відношенням до процесу яровизації пшениці поділяють на озимі і ярі.

На основі існуючих видів і різновидностей виведено величезну кількість сортів пшениць. Так, у "Реєстр сортів рослин України за 1996 рік" внесено 74 сорти м'якої і твердої пшениць.

Біологія та агротехніка озимої пшениці

Значне поширення озимої пшениці в Україні зумовлено її біологічними особливостями.

Вимоги до тепла. Озима пшениця - холодостійка культура. Зерно може проростати за температури 1-2°С, але оптимальною для росту є температура 15-20°С. У зимовий період пшениця витримує зниження температури на глибині залягання вузла кущіння до мінус 15-18°С і навіть до мінус 20°С. Пшениця добре переносить короткотривале підвищення температури до 35-40°С, особливо за достатньої кількості ґрунтової води.

Вимоги до світла. Достатня кількість світла - необхідна умова для нормального росту і розвитку рослин пшениці та накопичення органічних речовин, що особливо важливо для успішної перезимівлі культури. Озима пшениця - рослина довгого дня і зацвітає тим швидше, чим довготриваліший день.

Вимоги до вологи. Пшениця відноситься до вологолюбивих культур і особливо чутлива до нестачі вологи в період інтенсивного росту та формування генеративних органів - фази вихід у трубку, колосіння та цвітіння. Високою посухостійкістю володіють сорти пшениці Селекційно-генетичного інституту, які культивуються переважно в Степовій зоні, де сконцентровано більше половини загальнодержавного збору зерна цієї культури і висока ймовірність посух.

Вимоги до ґрунтів. Озима пшениця вибаглива до ґрунтів, які повинні достатньо містити поживних речовин, і особливо азоту, мати хороші фізичні властивості. Кращими для цієї культури є чорноземні, темно-сірі та темно-каштанові ґрунти з нейтральною або слабо лужною реакцією (pH 6,0-7,5).

Сорти. Найбільш поширеними районованими в Україні сортами озимої м'якої пшениці є Безоста 1, Миронівська 808, Миронівська 61, Киянка, Поліська 70, Одеська 51 та ін., озимої твердої пшениці - Айсберг одеський, Корал одеський, Парус.

Попередники.

Пшениця вибаглива до попередників і знижує урожайність при повторному вирощувані на 15-20, а при сівбі третій рік підряд - до 30-35% і більше. Добрими попередниками є горох, сочевиця, чина. В богарних умовах не слід висівати після сорго, суданської трави, соняшника, кукурудзи на зерно, трав другого-третього року використання.

Слід пам’ятати, що інтенсивні сильні і ціні сорти вибагливіші до попередників. Тому кращі попередники (чисті і зайняті пари, зернобобові культури) слід відводити для їх вирощування. У регіонах з достатньою кількістю опадів у липні, серпні і вересні доцільно після збирання ранніх культур робити


Сторінки: 1 2 3





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Картопля. Біологічні та екологічні особливості культури, сорти, технологія вирощування. Строки та способи збирання і зберігання урожаю бульб. - Реферат - 5 Стр.
Обґрунтувати біологічні процеси загартування озимих культур в осінній період. Методи контролю за перезимівлею озимої пшениці. Способи захисту озимих від абіотичних факторів. - Реферат - 4 Стр.
Жито. Значення, походження, поширення. Ботанічна характеристика. Технологія вирощування. - Реферат - 3 Стр.
Трітікале. Значення, історія створення, поширення, характеристика основних показників. Технологія вирощування. - Реферат - 4 Стр.
Дати обґрунтування інтенсивної технології вирощування зернових культур. Взаємозв’язок фаз розвитку, етапів органогенезу і продуктивності. Технологічна колія та її значення при впровадженні інтенсивних технологій вирощування. - Реферат - 7 Стр.
Раціональне використання природних ресурсів України. Трансформування нинішніх технологій вирощування зернових до інтенсивних. Перспективи зернового виробництва в державі в умовах СОТ. - Реферат - 7 Стр.
Азотний режим дерново-підзолистого грунту за вирощуванням квасолі - Дипломна робота - 42 Стр.