У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





 

Флора околиць села Бистриця,

Надвірнянського району

кваліфікаційна робота для здобуття кваліфікації бакалавр біологі

 

 

ЗМІСТ

ВСТУП...…………………………….………………..…………………….…3

РОЗДІЛ 1. Історія виникнення та розвитку Українського Пласту……………………………………………….5

1.1. Передумови створення та діяльності Українського Пласту…………...5

1.2. Становлення Українського Пласту..………..……………….…….......17

Висновки до першого розділу……………………...……………….…..….39

РОЗДІЛ 2. ТЕОРЕТИЧНІ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНІ ЗАСАДИ УКРАЇНСЬКОГО ПЛАСТУ..………………………..………………..….40

2.1. Вихованці Пласту у національно-визвольних змаганнях………….…40

2.2. Філософсько-ідеологічні засади Українського Пласту… ….…..…….58

2.3. Пластова “виховна метода” і стиль життя………………………….…72

Висновки до другого розділу………………………………………...……..84

РОЗДІЛ 3. Діяльність ПЛАСТУ на сучасному етапі ……..86

Висновки до третього розділу…………………………..…………………...92

ВИСНОВКИ………………………………….………………………………93

ДОДАТКИ ………………………………………………….……..…………96

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ…………..…………………….102

ВСТУП

Актуальність дослідження. Молодість і краса, сила і жертовна любов до батьківщини та ближнього, романтика та постійний рух уперед, пошук пригод та прагнення до самоудосконалення — такі вічні вселюдські ідеали знайшли теоретичне обгрунтування та живе практичне втілення у Пласті. Одним визначенням показати його суть та зміст неможливо. Це надзвичайно складне, багатогранне і понадчасове явище.

У більшості громадян Пласт асоціюється із патріотичною організацією для всебічного виховання молоді. Але цим його призначення далеко не вичерпується. Пласт — це ще оригінальний синтез філософсько-ідеологічних поглядів, унікальна педагогічна система та чітко окреслений спосіб життя.

Український Пласт є складовою частиною світового скаутського руху, грунтується на його ідейних засадах та організаційних принципах, яким надано національного змісту.

Сьогодні світовий скаутський рух нараховує близько 25 мільйонів молоді, об'єднаної у понад 150 національних організаціях різних країн. Виникнувши на початку XX ст. в Англії, скаутинг став однією з найпопулярніших молодіжних течій у світі й має багату історію.

З огляду на усе це, парадоксальним видається становище, коли кільком поколінням українців майже нічого не було відомо про існування своєї скаутської організації, яку радянська пропаганда визначила не інакше, як "буржуазно-націоналістичну та мілітарну". Та й світовий скаутинг в усіх академічних виданнях, написаних у межах визначених ідеологічних канонів, трактувався як "буржуазна педагогічна система", а іноді ще й з додатками типу "провійськова", "шовіністична" і навіть "фашистська". Натомість, запозичивши саме з нього деякі зовнішні атрибути, відбулося тотальне насаджування піонерського руху, який, на відміну від скаутського, був наскрізь політизований, оскільки мав служити поширенню компартійної ідеології.

Вивченням цієї теми займались такі вчені: В. Андрухів, М. Бажанський, М. Кугутяк, О. Ольжич, Б. Савчук, О. Сич, А. Чемеринський та ін.

Актуальність проблеми та її значення для практики обумовили вибір теми дипломної роботи “Розвиток і діяльність Українського Пласту (історико-педагогічний аспект)”.

Об’єкт дослідження: Український Пласт як складова частина світового скаутського руху.

Предмет дослідження: особливості розвитку і діяльності Українського Пласту в історично-педагогічному аспекті.

Мета дослідження – дослідити історико-педагогічні аспекти розвитку і діяльності Українського Пласту.

Відповідно до мети визначені наступні завдання дослідження:–

вивчити історію виникнення та розвитку Українського Пласту;–

з’яувати теоретичні та організаційні засади Українського Пласту;–

розглянути діяльність Пласту на сучасному етапі.

З метою реалізації поставлених завдань використовувались такі методи дослідження: конкретно-пошуковий, порівняльно-аналітичний, історико-географічний, хронологічний, структурний.

Теоретичне значення й наукова новизна дослідження полягає в розширенні уявлень про історію виникнення та розвитку Українського Пласту, теоретичні й організаційні засади діяльності цієї скаутської організації.

Практичне значення: матеріали дипломної роботи можуть бути використані при читанні курсів “Соціальна педагогіка”, “Педагогіка”, “Історія педагогіки”, “Діяльність молодіжних організацій”, а також у практичній діяльності працівників соціально-педагогічної сфери.

Структура та обсяг роботи. Дипломна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел (73 найменувань) та додатків. Загальний обсяг наукової роботи – 106 сторінок, з них 95 основного тексту.

РОЗДІЛ 1.

Історія виникнення та розвитку

УКРАЇНСЬКОГО “Пласту”

1.1. Передумови створення та діяльності Українського “Пласту”

Сутність будь-якого історичного суспільного явища неможливо глибоко зрозуміти без з'ясування тих зовнішніх та внутрішніх умов, що спричинили його виникнення та весь подальший розвиток. Передумови створення та діяльності Українського Пласту необхідно розглядати у широкому Історичному контексті. Головною зовнішньою першопричиною цього було поширення світового скаутського руху. Але кожна національна скаутська організація, і це особливо стосується Пласту, ґрунтуючись на загальноскаутських Ідеологічних канонах та організаційних формах, завжди прагнула надати цьому міжнародному рухові національного забарвлення та пристосувати його до потреб свого народу.

Ті завдання та роль, які покликаний був відіграти Пласт, випливали з багатовікових традицій та змагань українського народу. Важливим ідейним джерелом його створення стала історична спадщина княжих часів та козаччини. Цілком природним в такому контексті є порівняння виховання пластунів з вихованням княжих дружинників. Гарно про це засвідчує одна з найдавніших писемних пам'яток української Історії "Слово о полку Ігоревім" (1185р.): "А мої курені свідомі кметі. Під трубами повиті, під шеломами лілеяні, кінцем копія годовані, пути їм відомі, яругі їм знаємі, луки у них напружені, шаблі вигострені, самі скачуть, як сірії вовки в полі, шукаючи собі честі, а князеві своєму слави"[52, с. 13]. Оцей аскетизм, наближення до природи, вічне шукання пригод та готовність до борні за волю свого народу пронизують весь пластовий спосіб життя. Яскраві епізоди Історії княжої доби з її величавими могутніми постатями постійно були прикладами для наслідування пластунам, а іменами князів називалися пластові частини.

Пластуни вважали себе модерним лицарським товариством і все своє життя прагнули побудувати за козацькими законами. Зрештою, сама назва "Пласт" була перейнята з тих же козацьких часів. У великому енциклопедичному словнику Брокгауза-Єфрона терміну "пластун" дається таке тлумачення: "Пластун (від слова "пласт", "лежить пластом") — назва в колишньому чорноморському війську козаків, що виселилися наперед вартової лінії та робили в очеретах і плавнях Кубані засідки. В пластуни вибиралися найкращі стрільці й ходили люди витривалі, здатні пересиджувати цілі дні у воді, в очеретах, серед комашні, під дощем..." [26, с. 819]. Отже, назва української скаутської організації була відома і в міжнародному лексиконі.

Широкий


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33