У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Організація керування технологічним процесом на торговому підприємстві.

Торгово-технологічний процес у магазині складається з періодично повторюваних операцій, у чому виявляється його циклічність. У той же час торгово-технологічний процес може протікати з різною динамічністю й інтенсивністю (протягом дня змінюється інтенсивність купівельних і товарних потоків, розрахункових і інших операцій). Крім того, окремі його операції можуть протікати з відхиленнями від заданих величин, що додає усьому торгово-технологічному процесу в магазині ймовірний характер. Все це відбувається під впливом різних факторів.

Для того, щоб забезпечити раціональне здійснення торгово-технологічного процесу в магазині, необхідна добре продумана система керування всіма його операціями. Це дозволить більш ефективно використовувати приміщення магазина, торгово-технологічне устаткування, робочу силу і в остаточному підсумку створити умови для забезпечення високого рівня обслуговування покупців.

Предметами керування в магазині є товарні запаси, асортимент товарів, товарні і купівельні потоки, трудовий процес і якість обслуговування покупців.

Керування товарними запасами. У магазині повинні бути створені умови, що забезпечують безперебійну торгівлю при мінімальних обсягах товарних запасів, а також для запобігання товарних втрат у процесі збереження, внутрімагазинного переміщення і продажі товарів. Це досягається шляхом повсякденного керування товарними запасами. Воно повинно бути націлене насамперед на попередження відхилення товарних запасів від визначених для магазина необхідних їхніх розмірів. Необхідні розміри товарних запасів для магазинів установлюються з урахуванням обсягу денної реалізації товарів, оптимальних розмірів разового постачання й інших факторів. Працівники магазинів стежать за відповідністю фактичних запасів товарів установленим їхнім необхідним розмірам і вживають заходів по їхньому регулюванню.

У випадку зниження обсягу запасів виявляють його причини і вживають заходів по прискоренню завезення товарів у чи магазин активізації продажу товарів, що заміняють.

Якщо фактичні запаси товарів у магазині перевищили необхідні розміри, то працівники магазина повинні в першу чергу установити причини виниклого перевищення, з яких найбільш ймовірними можуть бути:

зниження купівельного попиту під впливом зміни моди, росту цін, появи нових, більш зроблених товарів і т.д.;

прорахунки працівників магазина при визначенні потреб у товарах;

низька якість товарів, що поставляються;

недотримання термінів завезення товарів у магазин.

Після виявлення причин завищення фактичних запасів товарів варто вжити заходів по прискоренню реалізації цих товарів, а також обмежити їхнє завезення в магазин. Прискорити реалізацію товарів можна шляхом більш активного їхнього чи рекламування організації ярмарків-розпродажів в інших населених пунктах. Надлишки завезених товарів можуть бути також повернуті на склад оптової бази.

Оскільки на роздрібних торгових підприємствах сконцентрована основна частина товарів, то від рівня керування ними в магазині в значній мірі залежить товаропостачання населення. Тому в кожнім магазині повинний здійснюватися постійний контроль за станом товарних запасів, що передбачає не тільки спостереження за відповідністю їхнім установленим розмірам, але і повсякденний контроль за умовами збереження товарів

Керування асортиментом товарів. Воно передбачає систематичний контроль за дотриманням у магазині обов'язкового ассортиментного переліку товарів, своєчасне внесення пропозицій по його зміні. У його задачі входить забезпечення достатньої повноти асортименту в межах товарних груп, його стійкості і комплексності пропозиції. Керування асортиментом товарів тісно зв'язано з керуванням товарними запасами.

Для регулювання і контролю асортименту товарів у магазині застосовують наступні методи: розробку технологічних карт розміщення асортименту товарів у торговому залі; визначення відповідності фактичного асортименту товарів встановленому обов'язковому асортиментному переліку і виявлення причин відхилень; розробку і прийняття рішень, спрямованих на удосконалювання асортименту товарів.

Керування товарними потоками. Його ціль полягає в тому, щоб забезпечити високу продуктивність праці працівників магазина і скоротити витрати часу на поповнення товарних запасів у торговому залі. Воно повинно ґрунтуватися на дотриманні наступних принципів:

досягнення максимальної прямоточності внутрiмагазинного переміщення товарів;

забезпечення мінімального обсягу вантажообігу;

недопущення перетинання товарних і купівельних потоків;

застосування засобів механізації на основі пакетування вантажів і широке використання тара-устаткування.

Керування товарними потоками здійснюється на основі спеціальних технологічних карт. При їхній розробці враховують розташування приміщень (зон) магазина і їхній взаємозв'язок, розміщення товарів у торговому залі, їхня оборотність, зворотні потоки тари й упакування з торгового залу до місць їхнього хропіння, напрямку купівельних потоків.

Керування купівельними потоками. Йому належить центральне місце в загальній системі керування торгово-технологічним процесом у магазині, тому що від нього багато в чому залежать комфортні умови, створювані для покупців у магазині, швидкість обслуговування покупців і пропускна здатність магазина. Воно передбачає рівномірний розподіл покупців у торговому залі і створення умов для їхнього вільного переміщення, вибору й оплати товарів.

Керування потоками покупців припускає аналіз їхньої інтенсивності по годинник і днях роботи магазина, розміщення персоналу магазина з урахуванням їх інтенсивності, чітку внутрiмагазинну інформацію, забезпечення розміщення товарів у торговому залі з урахуванням рівномірного розподілу купівельних потоків і т.д. У регулюванні потоків покупців істотну роль грають розрахункові вузли, що повинні мати достатню пропускну здатність, що забезпечується раціональним вибором типу контрольно-касових машин, правильним визначенням потреби в них, кваліфікацією контролерів-касирів і т.д.

Керування процесом обслуговування покупців. Воно знаходиться в тісному взаємозв'язку з удосконалюванням усього торгово-технологічного процесу в магазині, організації праці торгових працівників, дотриманням ними правил продажу товарів і вимог культури торгівлі. Тому варто систематично вивчати думка покупців про використовувані в магазині методах продажу товарів, асортименті реалізованих товарів, додаткових послугах, що робляться покупцям, і т.д. На основі цього вживають додаткових заходів по поліпшенню торгового обслуговування населення.