У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Сушка деревини
3



Головним фактором, що визначає якість сушки деревини є правельно організоване управління цим процесом.

В даний час управління процесом сушки зводиться до підтримки заданих по часі параметрів сушільного агента - температури і вологи.

Як показує практика управління по складеній методиці не завжди забезпечує якісну сушку деревини, що може проявитися в винекнинні внутрішніх тисків, які при критичних значеннях приводять до тріщин деревини.

Відомо, що максимальний внутрішній тиск виникає в певній поверхневій зоні, глибина якої залежить від волого-температурного стану деревини і її породи. Таким чином контроль за волого-температурними характеристиками сушільної деревини повинен відбуватися в строго оприділених точках.

Існуючі способи вимірювання вологи деревини дозволяє оприділити деяке посереднє іі значення по товщині матеріалу. Заміряна таким чином волога не може служити вихідними даними для управління процесом сушки деревини.

Існує процес сушки деревини, який грунтується на принципі вимірювання вологи деревини як мінімум в двох слоях по товщині деревини - зверху і в середині. Це передбачено тим, що основною причиною розвитку тискового стану в деревині при її сушці є нерівномірне оприділення вологості по товщині матеріалу.

Суть способу управління процесом сушки деревини заключається в слідуючому.

На малюнку наведений приклад: в цеху установляються датчики 2 і 3 вологовимірювачів 4 і 5. Глубина установки датчика 2 в поверхневому слої оприділяється від максимальної приначеної температури сушки, товщини сушільного матеріалу і його породи. На даній глубині очікуваний внутрішній тиск при проведенні процесу сушки з заданими оптимальними параметрами сушільного агента будуть мати максимальнет значення і при цьому будуть нижчі границі міцності деревини на ширині поперек волокон, що забезпечує бездефектну сушку деревини.

Для оприділення тиску в місцях поверхневого слою деревини в конкретний момент сушки, в центральній зоні установлюється датчик вимірювання вологи 3 і термодатчик 6.

По значеннях внутрішньої напруги і показниках граничної міцності, залежучого від температури, вологості і породи деревини, оприділяється рівень " Безпеки режиму " в конкретний момент, як відношення внутрішньої напруги до границі міцності. Рекомендоване значення рівня " Безпеки режиму " з врахунком зміни показника границі міцності приймають не більше 0,85.

Управління процесом сушки заключається у підтримці таких значень параметрів сушільного агента , при яких максимально можливий тиск, виникає в процесі сушки, не перевищує границю міцності деревини поперек волокон при даних волого-температурних умовах.

Визначення необхідних значень параметрів сушільного агента проводиться мікропроцесором на основі порівняння і аналіза значень вологи і температури зразка, оприділених датчиками в верхньому та центральному слоях деревини.

Таким чином управління процесом сушки не носить часового характеру, передбачуваного існуючими режимами і коректуються постоянно, в золежності від існуючого волого-температурного стану деревини і сушільного агента.

При використанні в сушільній установці приводів на використані механізми повітряних перегородок і регулювання подачі теплоносія, оператору для проведення достатньо внести в пам'ять системи управління наступні дані: товщину і породу матеріала, максимально допустиму температуру при сушці і кінцеву вологість, а також рівень " безпеки режиму ". Обробивши кінцеві дані, мікропроцесор оприділяє глубину устанавки поверхневих датчиків вологи. Установивши датчики температури і вологості можна приступати до сушіння. Дальше система управління сама проведе сушку по оптимальному режиму до кінцевої вологи.

Висновки:

Використання наведеного способу управління процесом сушки деревини дозволяє повести сушіння любих пиломатеріалів при оптимальних значеннях параметрів сушільного агента, при цьому максимальна температура в процесі сушки оприділяється тільки допустимими змінами фізико-механічних властивостей деревини, в залежності від категорії якості сушки. При цьому продовження сушки скорочується до 2-х раз, в залежності від характеристики сушільних матеріалів і категорії якості сушки, а помірне енергоспоживання скорочується до 30%.

1- Схема інтелектуальної системи управління процесом сушки деревини - контрольний взірець; 2- датчик вологовимірювача в поверхневому слою; 3- датчик вологовимірювача в центральному слою; 4 і 5- вологовимірювачі; 6- датчик температури деревини в центральному слою; 7- " сухий " термометр психометра; 8- " мокрий " термометр психометра; 9- мікропроцесор; 10- щит управління виконуючими механізмами; 11- парогенератор; 12- повітряна перетинка; 13- теплоносій.